Islanders kan fullborda en ”sweep”

avPer Bjurman

HOCKEY

WASHINGTON. Robin Lehner och New York Islanders har Pittsburgh Penguins i brygga.

De vann även söndagens tredje rond mot ex-mästarna och kan kan nu fullborda en ”sweep” om ett par dygn.

– Många har tvivlat på oss. Vi använder det som motivation, säger målskytten Brock Nelson efter 4–1-segern.

Sensationer och överraskningar har utgjort den inledande Stanley Cup-veckans tema – och ingen kan påstå något annat än att New York Islanders stått för en av de mer spektakulära.

Att de är bra och kan stångas med Pittsburgh kommer inte som någon chock, under nye coachen Barry Trotz har de ju utvecklats till ett av ligans mest svårspelade lag – men att de skulle ta tre raka matcher direkt i förstarundan hade absolut ingen i hela världen kunnat ana.

Det är emellertid precis vad som hänt. De vann de två första hemma i kokande Coliseum och följde alltså upp med en synnerligen imponerande 4–1-triumf i PPG Paints Arena i Pittsburgh under söndagseftermiddagen.

Foto: Gene J. Puskar / TT

Stjärnorna från västra Pennsylvania fick se sig helt utmanövrerade. De kom ingenstans i gästernas hopplöst täta defensiv. Nej, inte ens Sidney Crosby. Han har de facto inte producerat en endast poäng i hela serien.

– Det krävs att man tar bort honom och det är inte det lättaste, vi har enorm respekt för Sid. Men hittills har vi inte gjort många misstag när det gäller den saken, säger Islanders-centern Brock Nelson till NBC.

Nästa match spelas, på samma adress, natten till tisdag och då har Islanders alltså chansen att fullborda en ”sweep” och slå ut pingvinerna direkt.

– Vi har varit väldigt bra på att inte ta ut något i förskott tidigare och det kommer vi inte göra nu heller. Vi ska bara fortsätta fokusera på att spela vårt spel och hålla ihop vår fina defensiv, fortsätter Nelson, som stod för ett av de fyra målen i söndagsmatinén.

– Men det här är förstås kul. Många har tvivlat på oss och vi använder det som motivation, att få visa dem.

Robin Lehner var åter ett under av lugn och pondus i Islanders-kassen och stoppade 25 skott.

Marcus Pettersson hade assist på hemmalagets tröstmål.

Se fler höjdpunkter på viafree.se och matcherna live eller 48 timmar i efterhand på viaplay.se

ARTIKELN HANDLAR OM