Danske målvaktsjätten ett steg närmare final

Han är Stanley Cups hetaste målvakt.

En svensk, en amerikan, en kanadensare?

Nej, nej, nej – fanden fløjte mej – han er dansk.

Frederik Andersen blev Anaheims hjälte i 2–1-segern mot Chicago i morse.

Svensken Henrik Lundqvist i NY Rangers, amerikanen Ben Bishop i Tampa Bay och kanadensaren Corey Crawford i Chicago är de namnkunnigaste målvakterna som lirar vidare i Stanley Cup-slutspelet.

Men hetast av alla – det är dansken Frederik Andersen i Anaheim.

I morse visade han varför igen.

25-åringen räddade 27 puckar, flera av dem genom akrobatiska plockningar och blev stor hjälte när Ducks vann med 2–1 i konferensfinalens tredje möte.

Matchen spelades i United Center i Chicago och segern innebär att Anaheim åter tog över hemmafördelen och leder matchserien med 2–1 i bäst av sju.

Lindholms skott gav 1–0

Även Corey Crawford i Chicago-kassen svarade för en mycket bra insats och räddade 25 av 27 skott.

Men tre puckar hittade in bakom de två storspelande målvakterna.

Första målet kom efter knappt 13 minuters spel. Anaheims svenskback Hampus Lindholms skott i power play styrdes in av Patrick Maroon otagbart för Crawford. Chicago kvitterade till 1–1 i slutet av perioden genom lagets störste stjärna Patrick Kane.

I slutet av den andra perioden kom målet som visade sig bli avgörande. Simon Despres satte pucken efter en fin framspelning av Ducks-kaptenen Ryan Getzlaf som därmed producerade sin 14:e assist i slutspelet – överlägset mest av alla.

Trots ett stundtals intensivt tryck i tredje perioden och framför allt i spel sex mot fem under slutminuten kunde inte Blackhawks överlista den danske jätten (192 centimeter, 100 kilo) i målet.

Spelet i numerärt underläge var en nyckel till segern för Anaheim. Chicago hade fem PP-lägen i matchen.

– Yeah, vi skärpte oss i box play. Vi var inte nöjda med förra matchen. Det var stort för laget att komma tillbaka efter den tuffa förlusten där vi också släppte in två mål i box play. Vi ville vara bättre i dag, säger Frederik Andersen till AP.

Därmed tog Andersen sin tionde seger i slutspelet och har nu en räddningsprocent på 93,5 – bättre än samtliga kvarvarande målvakter. Henrik Lundqvist står på 92,6 och Ben Bishop samt Corey Crawford på 92,5.

Succé i Frölunda 2011/12

Frederik Andersen har även ett förflutet i Sverige.

Efter junioråren och ett par säsonger i danska högstaligan fick Frölunda upp ögonen för honom 2011.

I Sverige gjorde han succé. Han noterades för bästa räddningsprocenten (94,3) i SHL 2011/12 vilket i sin tur gjorde att Anaheim gav honom en chans i organisationen. Efter en säsong i AHL-laget Norfolk Admirals har Andersen steg för steg tagit över som förstemålvakt i Ducks.

Nu är 25-åringen på väg att skriva in sig i historieböckerna ytterligare – han kan bli förste dansk att vinna Stanley Cup.

Nästa match i den västra konferensfinalen spelas natten mot söndag svensk tid – även den i Chicago.