”Vet hur det är att vara liten och rädd”

Publicerad 2015-12-29

Söderström en stor hjälte – med stort hjärta

HELSINGFORS. Han gick ut ­offentligt och berättade om sin uppväxt med ­Aspergers syndrom.

Reaktionerna blev överväldigande. Men för Linus Söderström, 19, handlade det i första hand om att ge styrka till andra i samma situation:

– Mitt budskap är att de inte ska vara rädda utan se det som en positiv grej. Få självförtroende, vara stora och leva livet, säger Juniorkronornas målvakt.

Linus Söderström stoppade 46 skott mot USA.

Linus Söderström klev fram som den store matchvinnaren mot USA. Han räddade samtliga 46 skott och såg till att Junior­kronorna vann med 1–0. Den storväxte målvakten höll med om att det var en av hans bättre matcher

i karriären:

– Klart det är svårt att komma ihåg alla matcher, men den här ligger nog ­ganska högt upp.

Det är inte så ofta det ­händer, men efter Söderströms match och nolla mot USA belönades han med Betyg: 5 av 5 plusBetyg: 5 av 5 plus av Sportbladet

– Vad kul. Tack så ­mycket. Det kändes bra och det var en rolig match att spela.

”Väldigt mörka dagar”

Linus Söderström var med och spelade JVM redan för ett år sedan. Men inför den här turneringen har han i första hand uppmärksammats för ett tre minuter långt tv-inslag.

Det var i en intervju med TV4 som han berättade om sin uppväxt med Aspergers syndrom. En neuropsykiatrisk funktionsnedsättning, vilket bland annat innebär en nedsatt social inter­aktionsförmåga. Som att ­hantera stress och kommunicera med sin omgivning.

Reaktionerna var enormt positiva:

– Ja, jag har fått många ­fina sms och hört mycket grejer och även sett en del på sociala medier. Jag ­brukar inte vara inne där så mycket men nu var det en viktig grej. Det handlade ­inte om att jag ville ha bra kritik utan att folk skulle tolka det bra ur ett socialt perspektiv för samhället, säger Söderström.

Var det ett svårt beslut att gå ut med det här?

– Nej, jag har aldrig ­försökt dölja vem jag är. Jag ville bara att det skulle ­riktats på ett bra sätt.

Vad var dina tankar med att vara öppen?

– Det här handlar inte om mig, även om det nu delvis gjorde det eftersom jag ­varit med om det och vet hur ­vilseledd man kan vara. Det var väldigt många dagar i min ungdom och under ­juniortiden som var väldigt mörka. Det var rent ut sagt hemskt ibland. Lärarna och mina föräldrar hjälpte mig verkligen ur det här. Jag vet hur det är, att man kan ­känna sig väldigt liten och väldigt rädd att säga vem man är, men man har ­absolut ingenting att vara rädd för.

Se Alex Nylanders läckra
klassmål

Vill inspirera

Så att hjälpa andra var en stor del i att du gick ut ­offentligt?

– Det var den absolut största anledningen.

För Linus Söderström är det också viktigt att lyfta fram de positiva sidorna med Aspergers syndrom.

– Om det inte var för den jag är hade jag aldrig fått chansen att stå här och ­representera Sverige i mitt andra junior-VM. Mitt budskap är att det är positivt att man har det här. Att andra i min situation inte ska vara rädda utan se det som en ­positiv grej. Få självförtroende, vara stora och leva ­livet.

Hur har du berättat om din problematik för de lag du har spelat med?

– Under mina ungdomsår brukade mamma och pappa prata med tränarna och mina lagkamrater. ­Under mina juniorår i Djurgården har alla vetat vem jag är, det tog mamma och pappa från dag ett.

Lyfter fram laget

Landslaget då, var det ­dina föräldrar eller du själv som tog upp det i U18-landslaget?

– Tränaren som var där då, Anders Eriksén, hade fått reda på det och då ­pratade han med mig och även mycket med mina ­föräldrar. För det är så här: ska man vinna ett mästerskap måste alla vara med på samma blad, att det är högt i tak och en öppenhet. Man måste känna varandra på en djup nivå och då blev det att vi berättade för alla och det var bara bra att vi gjorde så.

Linus Söderström lyfter fram lagkamraterna i Junior­kronorna som ett enormt stöd under de ­senaste åren:

– Varenda person därinne (i omklädningsrummet) är otroligt ödmjuka killar och några av dem är mina närmaste vänner. Jag skulle egentligen kunna räkna upp hela laget. Men om jag ska lyfta fram några är det (Adam) Ollas Mattsson, (Andreas) Englund och (Lukas) Vejdemo, som jag spelat med i Djurgården och även gått i skolan med. Sättet de har hjälpt och ­stöttat mig, det går nästan inte att beskriva.

Sveriges återstående matcher i gruppspelet:

Onsdag 30/12 14.30: Danmark (TV 12).

Torsdag 31/12 18.30: Kanada (TV 12).

LÄS VIDARE

Följ ämnen i artikeln