Spåkulan: ”Kom ihåg var ni hörde det först”

Nybrink: Världsrekord av Jansson, franskfiasko och Derbyt till ett sto – så blir travåret 2019

TRAV

Nu är det slut, travåret 2018 är över.

Visst kan man summera och dela ut priser – men det är lite för enkelt.

Roligare och en större utmaning är det att titta i spåkulan inför 2019.

Vem vinner Elitloppet? Hur kommer det sig att den dubble vinnaren av Prix d’Amerique flyttas till Sverige? Till vem?

Hur såg målfotot ut i Olympiatravet, när och varför blev Björn Goop så förbannad?

Det ska jag berätta nu, kom ihåg var ni hörde det först.

ANNONS: Nu kan du rygga Sportbladets profiler på deras andelsspel på ATG Tillsammans. Kolla in alla system här! [Extern länk]


Travåret 2019 inleds med ett gäng aningen V75-slitna spelare. Winter Burst är över och många blöder ekonomiskt. Lönen i slutet av januari känns avlägsen. Kan det gå att investera (lira) sig ur krisen? Nja, det är nog inte jättelistigt. Spelet i all ära men som vanligt kretsar sporten kring Frankrike och uppmjukningsloppen inför Prix d’Amerique.

Prix de Belgique, det sista preparéloppet med två veckor kvar, bjuder på Readly Express och Björn Goop. Det är nästan otäckt att se. Om det är en skandal som utspelas får ni bedöma själva. Tränare Timo Nurmos går före loppet ut och säger att han är jättenöjd med hästen och nu ska bara formen bibehållas, att det blir preparé den här gången – med skor på alla hovar.

Björn Goop säger inte så mycket. ” Fråga Timo”, är hans standardsvar, ”men hästen var otroligt fin senast.”

I loppet är de franska hästarna (föredettingarna) nerspelade medan Readly släpps upp till sju gånger. Han ska ju bara smyga med. Björn Goop anfaller redan i uppförsbacken, 1 400 meter från mål och via en mäktig rusch från köplats dundrar fjolårets Pd’A-vinnare till ledningen 500 meter senare.
Resten är uppvisning, hästen ångar vidare och vinner med närmare 30 meter, avstannande.

Det är knäpptyst på Vincennes, någon muttrar missnöjt, en mindre skara buar.

Timo Nurmos får frågan av fransk trav-tv:s reporter varför hästen kördes så tufft. ”But you said preparé?” och svarar att det är så här han preparerar, en urblåsning i lopp två veckor före och sedan är formen 110-procentig. Björn Goop då? Han bara ler, aldrig har tänderna glänst mer. ”Jag körde inte så mycket, bara släppte av honom en bit.” BG vinkar till publiken. Glömd är den mindre lyckade Jerringprisomröstningen.

Melander hjälper till på traktorn

Hemma i Sverige förbereder Daniel Redén sin Propulsion för fullt. På gården utanför Örsundsbro jobbas det dynget runt med att hålla träningsbanan i skick trots den svåra vintern.

Stefan Melander erbjuder sig att hjälpa till och tar en del nattskift med traktorn. ”Jag måste hjälpa kisen ju.” Någon säger att han i smyg tar
prover på materialet men det dementeras av både Redén och Melander.

Nio dagar före Prix d’Amerique körs det sista knallhårda träningspasset med ”Proppen”. Han får gå fem 500-metersintervaller i full fart på den krävande banan men är trots det inte trött. ”Han kom precis upp i arbetspuls i den sista rakan”, berättar Daniel efteråt. ”Så här stark har han aldrig varit, och fem intervaller har faktiskt ingen häst klarat tidigare.”

Prix d’Amerique som lopp betraktat blir inte så kul – för fransmännen.

I och för sig kör Jean Michel Bazire rakt över Readly Express och Björn Goop efter 500 meter, och det var ju ”bra”, men i samma läge har Örjan Kihlström placerat Propulsion i ledningen. Borta är alltså värsta konkurrenten (Readly) men många tror nog att Bold Eagle som sitter i rygg på ledaren kan vara ett hot. Bara han vill så. Hemmapubliken stirrar nöjt mot storbildstv:n och vädrar seger. Allez!

Lämnar i taxi utan att byta om

Kihlström drar på för fullt sista 600–700 och in på upploppet vrids Bold Eagle ut. Men Örjan sitter still, låter Bold Eagle få ett skenbart övertag för att sista 50 meterna släppa av lite. Det är förnedrande att se. Vinsten blir säker och Bold Eagle hinner stanna och sluta trea.

Eftersnacket handlar ändå mycket om varför Bazire körde så fult. Till och med Björn Goop ser bister ut. ”Det där var farligt gjort”, är dock hans enda kommentar och sen slår han näven i en stalldörr och lämnar Vincennes i en taxi utan att byta om. Bazire går inte att hitta.

Olympiatravet blir ett startskott på våren och sommaren. Propulsion och Readly Express pausar och laddas för Elitloppet men det spelar ingen roll alls. Kvalvinnarna Who’s Who och Heavy Sound går i närkamp
i finalen och publiken är snudd på i extas när hästarna, sida vid sida, sista 700 ökar farten hela vägen för att gå i mål i stort sett samtidigt.

Målfotot visar att Who’s Who och Torbjörn Jansson är först i mål men båda hästarna hyllas av publiken som blir än mer exalterad när segertiden, nya världsrekordet, 1.09,5/2 140 auto redovisas.

”Om inte Milligan’s School (Ulf Eriksson) och Perfect Spirit (Kihlström) hade öppnat 1.05 första 500 och varvat på 1.08 hade det förstås inte gått”, säger Jansson som numera bara kör lopp. ”Det är helt okej såna här dagar.”

Örnen vinner Elitloppet – med Bergh

Elitloppet då? Vad ska vi tro? Jag måste först berätta att Bold Eagle efter det smärre fiaskot i franska vintermeetinget byter tränare. ”Vi vill ge honom chansen att vinna Elitloppet. Det här är hans sista säsong”, säger ägaren Pierre Pilarski när hästen flyttas till Robert Bergh. ”Min champion behöver lugna ner sig och Robert kom till mig med en idé ...”.

Finalen blir fantastisk. Propulsion, Readly Express, Cyber Lane och Makethemark har de fyra innersta spåren. Bold Eagle startar längst ut i banan efter en fjärdeplats i försöket där Robert Bergh inte kört en meter, eller i alla fall alldeles för sent (japp, för första gången i livet ...).

Cyber Lane tar ledningen, får Readly Express på utsidan och Makethemark i rygg. Propulsion hittar andra ytter medan Bergh får backa ner som fyra i andraspår. 1.10 första 1 000 är inget att hetsa upp sig över. Banan är vindsnabb, det är 24 grader och blå himmel.

500 meter från mål anfaller Propulsion, uttvingad av Nadal Broline som har med sig Bold Eagle i rygg. Alla tror att Propulsion ska vinna, han äter snabbt upp försprånget. Wow. Kihlström ligger ner i sulkyn, spöet på axeln. Det är över.

Men 200 kvar attackerar Bergh och Bold Eagle och resten är, som vi brukar säga, travhistoria. Efteråt klockas hans upplopp. Tolv sekunder tar det, det betyder alltså 1.00 sista 200. Han vinner med en halv längd och 30 meter efter mål är han tio meter före de andra.

”Jag fick nästan en whiplash-skada i nacken när jag vred på”, skrattar Bergh. ”Hans acceleration är unik, ingen häst har sprungit så fort på Solvallas upplopp. Det kan jag garantera.”

Vad som händer i övrigt? Här är några notiser från 2019:

Sprintermästaren går till Jägersro, Tyskland och Conrad Lugauer. Hans Campo Bahia är sent omsider fit for fight och mer eller mindre mosar allt i finalen, körd i ösregn men lagom till segerdefileringen skiner solen på den ohyggligt vackra hingsten.

Hugo Åbergs Memorial ser bara en häst på banan sedan Propulsion dragit sig tillbaka efter andraplatsen i Elitloppet. Readly Express skrämmer bort allt motstånd och vinner på tomgång vilket motsvarar 1.09,0/1 609 meter. Jorma Kontio kör – så klart. ”Jo, stark i dag, inte öppna öronen”, säger Kontio efteråt.

I Sundsvall Open Trot får V75-spelarna en rak höger när femårige Selmer I.H. chockar och spurtar ner Readly Express efter en resa i tredje ytter. Readly är bra men efter dödens på Perfect Spirit och 1.09 första 1 000 är han lite mosig sista 100. ”Vad ska jag säga? Han verkar inte gilla Sundsvall”, säger tränare Timo Nurmos och lämnar banan med en rivstart strax efter målgång.

Derbyt går, hör och häpna, till ett sto. Daniel Redén väljer att starta Conrads Rödluva mot hingstarna och det visar sig vara ett smart drag. ”Hon är det näst bästa sto jag tränat”, deklarerar Redén efter loppet.

Kriteriet blir också lite av en saga. Visbytränaren Sten O Jansson vinner sitt livs seger med Belker som visar att vinsten i Svensk Uppfödningslöpning inte var en slump. ”Vi tränar honom fyra timmar om dagen”, avslöjar Sten O i vinnarcirkeln och lägger sedan i världens största snus för att fira.


ANNONS: Nu kan du rygga Sportbladets profiler på deras andelsspel på ATG Tillsammans. Kolla in alla system här! [Extern länk]

Här får du Sveriges vassaste spelservice 00:29

avMicke Nybrink

ARTIKELN HANDLAR OM