Melander: ”Han var otroligt läcker alltså”

Travfansen hoppas på en ny Nuncio

avChristoffer Wickman

1 av 2 | Foto: ATG Play
Evalaute var överlägsen i sin Sverigedebut

USA-födde fyraåringen Evaluate gjorde debut på svensk mark för Stefan Melander – och vann direkt.

Nu hoppas travälskarna att det är en ny Nuncio.

– Han var otroligt läcker alltså, säger Stefan Melander.

Det var under tisdagskvällens tävlingar på Sveriges huvudstadsbana Solvalla som fyraårige Andover Hall-sonen Evaluate gjorde debut på svensk mark och i Stefan Melanders regi.

Evaluate kommer från USA och Markus M Melander, där han vann fyra lopp på 19 starter och tjänade 2,3 miljoner kronor.

Evaluate vann direkt i sin Sverigedebut på segertiden 1.12,8 över distansen 2 140 meter autostart och imponerade stort.

Nu hoppas alla travälskare att det är en ny Nuncio.

”Spännande fortsättning”

Stefan Melander var så klart mycket belåten med sitt nyförvärv.

– Han var otroligt läcker alltså. Det är svårt att säga när vi suttit hemma och kört, men ja, han verkar ha en otrolig uppfattning. Det gick dessutom ganska fort upploppet ner, han sprang och väntade lite när han kom först, men det blir spännande, säger Stefan Melander.

Evaluate serverades ett bra lopp i andra par utvändigt av Stefan Melander, och när attacken sattes in i slutsvängen så var det aldrig något snack.

– Jag tänkte att jag får i varje fall göra en attack. Jag hade tänkt köra lugnt med honom och det gjorde jag i och för sig, men ja, han var fin, ruggigt fin. Han har inte startat på länge och vår träning är sådär att han blir bättre med det här loppet. Vi får se, men det blir en spännande fortsättning.

”Så löjligt att överdriva”

Nuncio kom till Stefan Melander, precis som Evaluate, till fyraåringssäsongen och debuterade också med seger. Han vann sedan 26 lopp och tjänade 14 miljoner kronor och vann en rad storlopp, som Elitloppet, Jubileumspokalen, Sundsvall Open Trot och Oslo Grand Prix – för att nämna några lopp. Travfansen hoppas nu att Evaluate kan vara en ny Nuncio.

– Det är ju så löjligt att överdriva. Han vann liksom inget superlopp i USA, ändå visade han att han var en bra häst, han hängde med alla hästarna där, och ja, det blir en spännande fortsättning, verkligen, säger Stefan Melander och fortsätter:
– Kungapokalen ska vi försöka satsa på, jag hoppas han tar ett lopp emellan, eventuellt i Örebro eller också på Solvalla.

Melander passar också på att hylla sin brorson Marcus M Melander, som tränat Evaluate i USA.

– Man är lite smårädd att de räknar stegen, som alltid med de amerikanska hästarna. Men man har märkt i jobben på honom att när jag vill att han sprungit klart så stannar han. Marcus har tränat bra, och det vet vi att han har fantastiska framgångar och han har tränat den här bra. Grattis Marcus.

ARTIKELN HANDLAR OM

Trav

Solvalla

Elitloppet