”Alla gråa hår som jag har är från honom”

Robert Berghs Muscle Hustle imponerade i comebacken

avChristoffer Wickman

1 av 2 | Foto: TR Bild
Robert Bergh med dottern Isabelle Bergh, skötare till Muscle Hustle

I fjol vann Muscle Hustle bara ett lopp – på 13 starter.

Under söndagen i Kalmar vann den kapable sexåringen direkt i sin comeback och imponerade stort.

– Alla gråa hår jag har är från honom, skrattar hästens tränare Robert Bergh.

USA-födde Muscle Hustle kom till Sverige som fyraåring och hade en väldigt lyckad första tävlingssäsong i Sverige.

Han vann fem lopp på 15 starter och sprang in 1,8 miljoner kronor, det genom att bland annat vinna Ina Scots Ära, Norrlands Grand Prix, och sluta tvåa i både Åby Stora Pris och SprinterMästaren.

Efter den tävlingssäsongen så var det många som hade förhoppningar på honom i fjol, som femåring, men fjolåret blev allt annat än bra för Muscle Hustle. Muscle Hustle vann ”bara” ett lopp i fjol och sprang på 13 starter in 420 000 kronor.

Under söndagen gjorde Muscle Mass-sonen comeback i Kalmar efter fem månaders frånvaro – och det slutade med seger direkt.

Nu hoppas Robert Bergh kunna spänna bågen med Muscle Huslte och sikta mot de större loppen.

”Har sett stark ut i år”

Muscle Hustle var under söndagen i Kalmar ute i ett lopp över tre varv, och han vann på segertiden 1.14,3 över distansen 3 220 meter voltstart.

– Jag var jättenöjd med honom, ur många aspekter. Framför allt trycket i honom. Det har känts bra med honom i vinter, men det var ett härligt go i honom när jag manade på honom och han var alert i själva loppet också. Det var långt ifrån de andra årsdebuterna och det strul som varit med honom, säger Robert Bergh och fortsätter:

– Han tävlade också med normal träningsbalans och han brukar inte löpa så bra på det heller, så det var mycket saker som var bra.

Robert Bergh berättar att Muscle Hustle utvecklats under vintern.

– Han har sett stark ut i år, han är lite tyngre men samtidigt, han var lite grov i aktionen i fjol och orkade inte hålla i det riktigt, men han är starkare i år och det är mer energi i löpningen och nu har han verkligen fyra ben under sig och det gillar jag väldigt mycket med honom.

”Var så klart frustrerande”

Vad tror du om Muscle Hustle i år?

– Man hoppas på något bra lopp till, men han har kapaciteten för de stora loppen och jag hoppas det fortsätter så här, för då finns det spännande lopp. Jag kommer fortsätta träna tungt med honom ett tag till, men loppet i Kalmar kommer ta fram honom. Jag får smyga långsamt med honom med det jag önskar är att jag får lite flyt och att han gör två-tre lopp utan att galoppera och utan att det strular, det blev mycket break för honom i fjol. Ska han ta ett steg till så måste det bli lite flow i tävlandet.

Fick du mycket gråa hår med honom i fjol när det inte riktigt ville sig?

– Ja, de gråa hår jag har är nog på honom, skrattar Bergh och fortsätter:

– Men det var så, det krånglade i loppen, det var materialfel och det var inte bara en sak som strulade, utan det var hela tiden och det var så klart frustrerande.

”Inte ofta man får vara med om det”

Muscle Hustle avslutade i sitt segerlopp i Kalmar strax över 1.10 sista 800 meterna, i ett lopp som gick över tre varv.

– Det är inte ofta man får vara med på det, och det visar ju att han har en jäkla styrka och att det finns fina farter i honom. Han presterade jäkligt bra helt enkelt, det trots att vi inte övertrimmat honom i varken träning eller material.

Nu hoppas Bergh kunna spänna bågen med Muscle Hustle och att Muscle Hustle får lite revansch från fjolåret.

– Jag var inte så inne på att starta honom i Elitloppet i fjol, han var bara fem år och det var lite nallebjörn över honom, men jag ville för den skull att han skulle ha ett bra år men han fick inte det. Nu är han sex år och rejälare och starkare i kroppen, så det ska bli spännande att testa mot de bästa. Han var ju femma i fjol i Åby Stora Pris över 3 140 meter bakom Propulsion och Readly Express, det med skor runt om och som femåring, och jag tycker han är betydligt bättre utvecklande i år och det är sådana saker som man tänker. Han vann ju försök till Åby Stora Pris som fyraåring, så han har ju visat att kapaciten finns, säger Robert Bergh.

ARTIKELN HANDLAR OM

Elitloppet

Trav