Granqvist:  ”Är både utbuad och utvisslad”

Expertkommentatorn om svåra beslutet – och stjärnans chanser i kvällens kval till storlopp: ”Vi vill gärna vara etta eller tvåa”

Foto: Bildbyrån
Lasse Granqvist.

avErik Pettersson

TRAV

Tillsammans med fotbollsexperten Hasse Backe och Unibet-grundaren Anders Ström deläger sportkommentatorn Lasse Granqvist stjärnhästen Enterprise.

I kväll kan den fyraåriga topphästen kvala in till storloppet Kungapokalen på Åby.

– Jag kan inte vara på plats. Det är ett elände och jag är både utvisslad och utbuad av Backe, säger Granqvist.

När Lasse Kinch lämnade för TV3 i slutet av 80-talet fick den i dag ikoniska sportkommentatorn Lasse Granqvist ta över travbevakningen för Radiosportens räkning.

Sedan dess har han haft sitt travintresse och även jobbat på Sveriges största travbana som intervjuare.

Under åren har han även varit med och delägt en och en annan travhäst.

– Men det blir ju inget. Vad är det man säger, att 90 procent av alla hätägare gör en förlustaffär, 6-7 procent går runt och tre procent får plus. Men man äger ju inte häst för att tjäna pengar, man gör det för att få umgås lite med förhoppningen, säger Lasse Granqvist.

”Stark känsla”

Med travhästen Enterprise, som han deläger med Hasse Backe och Anders Ström, har det varit annorlunda. De tre köpte honom som ettåring på auktion i USA. Han startade bara en gång som tvååring, sedan utvecklades han enormt som treåring och var med i världens största unghästlopp, Hambletonian.

– Det är otroligt speciellt. Att få sitta vid ett hästägarbord på Meadowlands (travbana utanför New York), på deras stora dag, det var en häftig- och stor upplevelse. Att sedan ens häst vinner ett försök till finalen, herregud! Det var en stark känsla.

Enterprise var således en av favoriterna i finalen, men där blev det ”bara” en tredjeplats.

Delägaren Hasse Backe grämer sig fortfarande över finalfadäsen:

– Jag gråter blod, har han sagt till Trav365.

Granqvist konstaterar mest fakta: 

– Det blev kört som det blev i finalen, det är inget att säga om.

”Det här blir dyrt”

För dagen är Granqvist med på fyra hästar och det är kollegan och kompisen Hasse Backe som är den drivande i hästägarduon.

– Det är farligt när man ser Backes namn på displayen, då tänker jag alltid; det här kan bli dyrt. Han säger ofta: ”jag vet att det är köpstopp, men lyssna…”. Det är kul att göra det här ihop, det är speciellt.

Inför årets säsong flögs Enterprise över till Sverige och lämnade Marcus Melander på andra sidan Atlanten.

Ny tränare: Marcus farbror, stortränaren, Stefan ”Tarzan” Melander.

I Sverige har topphästen gjort två starter, senast kom första vinsten på svensk mark.

– Han var duktig på Bergsåker när han stod emot Robert Berghs häst, Transcendence, det var en känsla av Copiad mot Pine Chip när man såg det loppet, det var två hästar i en duell, 30 meter före de andra. 

”Det var rätt häftigt”

I kväll väntar kval till storloppet Kungapokalen på Åby i Mölndal för Enterprise. Fyra hästar går vidare från varje försök.

– Vi har förhoppning om final och vi vill gärna vara etta eller tvåa så man kan få ett bra spår i finalen. Han är helt okej iväg från start och Johnny Takter som kör är skicklig på det där. Det kommer bli lite extra puls de första stegen, man vill ju att det ska gå bra. Snackar man med Melander så finns det utveckling i hästen. Det kan bli en trevlig säsong om han får hålla sig skadefri och allt det där.

Försöket blir speciellt då värsta motståndaren på pappret är Perfect Spirit, som fick segern i samma Hambletonian i somras, efter att vinnaren What The Hill diskats.

– Vi vann spårlottningen kontra honom, då vi fick spår två och de spår 4. 

Vad säger du om Perfect Spirit, som också är uppstallad i Sverige nu, hos Daniel Redén?

– Den var bättre än vår i Hambot. Och om du tittar på honom så joggade han till seger i första Sverigestarten, det var rätt häftigt.

Är du på plats på Åby i kväll för att se loppet?

– Jag kan inte vara på plats. Det är ett elände och jag både utvisslad och utbuad av Backe, säger Granqvist.

– Men en eventuell final får vi spana på.

Men du kommer se på loppet via ATG Live i kväll 21.15?

– Jag måste skapa mig det utrymmet, men hur det ska ske, det återstår att se.

ARTIKELN HANDLAR OM

Trav

Hästar