”Han har farter som jag aldrig varit med om tidigare”

Robert Bergh hyllar sin nye stjärnhäst

avChristoffer Wickman

Foto: Maria Holmén/TR Bild
Power med Robert Bergh

Kriterievinnaren Power är klar för en ny stor årgångsfinal.

Då hyllas han stort av sin tränare Robert Bergh.

– Han har farter som jag aldrig varit med om tidigare på någon unghäst, säger Robert Bergh.

Googoo Gaagaa-sonen Power har hittills i karriären sprungit in 5,5 miljoner kronor, det har treåringen gjort genom nio segrar på 14 starter.

Den 29 september tog han sin hittills största triumf i karriären när han vann Svenskt Trav-Kriterium på Solvalla.

Den 10 november i Eskilstuna väntar en ny stor årgångsfinal för Robert Berghs stjärna, nämligen Breeders’ Crown – där Power har chans på 1,6 miljoner kronor. Det står klart efter att Power under söndagen vann sin semifinal i Breeders’ Crown på Solvalla – i övertygande stil.

”Inte många som blir det”

51-årige Robert Bergh har genom sin tränarkarriär fått fram åtskilliga stjärnhästar, och han medger att treårige Power är något alldeles extra.

– Han har en lång resa kvar till eliten, men han har farter som jag aldrig varit med om tidigare på någon unghäst. Nahar är väl den som varit snabbast av mina förut, men den här börjar vankas något åt det hållet. Men det är som sagt lång väg kvar, och flera år av tävlande som ska sätta sig.

Något som utmärker Power enligt Åbytränaren är att han går framåt för varje lopp.

– Han känns likadan, men blir bättre och bättre med de utmanande lopp som han får, och det är inte många som blir det. Det är oftast det svaret man får av en treåring att blir det tufft så får man ta det lite lugnt, men med Power är det helt otroligt att han kan visa den här nivån och kanske några steg till hela tiden. Han är väldigt komplett hästen och bryr sig inte speciellt mycket om vilka positioner han får.

Hyllar kullen

Den 10 november väntar final i Breeders’ Crown i Eskilstuna för treåriga hingstar och valacker, men Bergh lyfter fram motståndet – och treåringskullen i Sverige över lag.

– Det är otroligt bra hästar med i loppet, det är otroligt fina topphästar med. Power startar med segerchans, men det finns motstånd så det duger i finalen och det är verkligen en bra kull.

Oavsett resultat i Breeders’ Crown-finalen i Eskilstuna har Bergh sitt schema klart för Power.

– Efter Eskilstuna blir det vintervila för Power, säger Robert Bergh.

Robert Bergh fick även med Mellby Glader till final, i Breeders’ Crown för fyraåriga hingstar och valacker. Mellby Glader vann sin semifinal efter segerreceptet tidig ledning.

– Han har gjort tre-fyra bra lopp nu på slutet och fått utdelning i de två sista starterna. Han känns lätt i steget nu. Han har varit igång länge men inte haft rätta spänsten, men han är 1,70 och har väl haft en process i kroppen, men nu känns han väldigt bra för dagen, säger Robert Bergh.

ARTIKELN HANDLAR OM

Trav

Solvalla

Eskilstuna