Sportchefen: ”Bilden som målas upp oroar”

Eliloppsgeneralen är tveksam till världrekordshållaren - tränaren har en dyster historik av dopningdomar

Foto: THOMAS BLOMQVIST / TR BILD
Homicide Hunter slog världsrekord i oktober förra året.

avCharlie Hedstad

TRAV

Kretsen kring världens snabbaste häst, Homicide Hunter, vill komma till Sverige och Elitloppet.

Bäddat för en drömduell? Elitloppsgeneralen är inte lika övertygad.

– Den bild som målas upp av tränaren, både i media och av mina kontakter i USA oroar mig, säger Anders Malmrot.

I början av oktober förra året blev svenskhästen Sebastian K. av med sitt absoluta världsrekord. Det var den amerikanska hästen Homicide Hunter som vann ett lopp på Red Mile banan där klockan stannade på 1.07,6 över 1 609 meter, en tiondel snabbare än det tidigare rekordet.

En världsrekordhäst måste vara ett drömnamn för Elitloppet och Anders Malmrot.

Problemet?

Tränaren har en dyster historik av dopningdomar och avstängningar, dessutom tävlar hästen med vad som i Sverige är otillåtet preparat.

”Vill se en bra prestation”

Stefan Melander skriver i sin krönika i Expressen att kretsen kring hästen gärna kommer till storloppet på Solvalla sista helgen i maj, men man har inte hört ett ljud från Solvalla och Elitloppsgeneralen Anders Malmrot.

Ett av problemen är som sagt att Homicide Hunter tävlar på Lasix, ett vätskedrivande preparat som är tillåtet i amerikansk travsport, men är dopningklassat inom svensk dito. 

– Att hästen har gjort sina prestationer på Lasix är ett bekymmer, jag vill se en bra prestation utan det preparatet för att få en rättvis bild av hästen, säger Anders Malmrot till Trav365.

Över 15 dopningdomar

Utöver att hästen tävlar med otillåtet preparat så tränas världsrekordhållaren av den svartlistade tränaren Chris Oakes. Han har över 15 dopningdomar på sig och har varit avstängd i perioder från flertalet banor runt om i landet. För att ta sig runt avstängningen så har sonen, Hunter Oakes, skrivit över flera av hästarna till sin träningslista, enligt tgn.no.

– Den bild som målas upp av tränaren, både i media och av mina kontakter i USA oroar mig, säger Elitloppsgeneralen och fortsätter:

– Han får inte anmäla sina hästar till vissa banor exempel.

När delas nästa Elitloppsbiljett ut?

– Troligtvis inom 1,5 till 2 veckor, avslutar Anders Malmrot.

ARTIKELN HANDLAR OM

Solvalla

Elitloppet