Mejla

Michael Carlsson

Levererade senast – kvällens enda GS-spik

Carlsson synar GS75-omgången – lopp för lopp

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: LARS JAKOBSSON/TR BILD
Bottnas Easy Cash spikas på GS75 från Boden.

Dubbeljackpott på Grand Slam 75 och isbana i Boden är förutsättningarna som gäller.

Bästa spiken hanterar sådana förhållanden briljant.

Bottnas Easy Cash krossade konkurrenterna i övertygande stil senast – och jag tror att han bara vinner igen.

Bodentravet är värd för Grand Slam 75 i eftermiddag och omgången kryddas av en dubbeljackpott. Det är fyra extra miljoner i potten eftersom det förra söndagen inte blev någon utdelning varken på sex eller fem rätt. Som vanligt väntar det 15 miljoner kronor till en ensam vinnare med sju rätt. Hästar som är vana att tävla med långa hakar på isbana är det som gäller när vi letar bra spelobjekt i sådana här omgångar. 

Det blir bara en spik på GS75 och därtill ett par säkra två- och trehästars lås. Bottnas Easy Cash fastnade jag tidigt för efter den läckra insatsen som hästen levererade senast vid segern. Han klev då runt konkurrenterna i spåren på slutvarvet och vann i övertygande stil. Klarade dessutom Bodens isbana galant.

Den minnesgode kommer ihåg att det var min varning i den här spalten inför det GS75-loppet då jag hade hästens insats på näthinnan gången innan. Då blev Bottnas Easy Cash tvåa i V75 i Umeå (även det på isbana) och föll med flaggan i topp bakom Mr Sånna.

Hästen har nu gjort tre starter för sin nye tränare Jaakko Alamäki som jag pratade med häromkvällen. Han berättade att Bottnas Easy Cash är minst lika bra i ordning nu och tyckte att han borde kunna vinna ett sådant här lopp. Därmed är spiken biff. Jag tror att han precis som senast krossar konkurrenterna på slutvarvet.

Varnar för en luring

Vi tar det hela från början och i det inledande GS75-loppet är B.W.L.Ruthless en berättigad favorit. Jag var ett tag inne på att chansspika den här storvuxne valacken som är härdad i flera tuffa V75-lopp tidigare. Hästen är i fin form och höll bra som trea från dödens senast. Han gick även bra gången innan i spåren och har ett bra läge här och är snabb ut.

Sedan varnar jag för en rolig luring. Tigerfeet Dynamite sköt till vasst senast efter sen lucka och spurtade in som tvåa.

Nehemiah är en finsk segermaskin som jagar femte raka triumfen när han blir klar favorit i GS75-2. Han är snabb ut och har ett perfekt läge med innerspår bakom bilen. Mika Jauhola som kör är en offensiv kusk och taktiken torde vara glasklar. Nehemiah kan såklart vinna igen, men han kommer allt närmare en förlust och är nu ute över lång distans, 2640 meter, för första gången. Hästen har sett lite seg ut tidigare bitvis men tagit sig samman och vunnit så löphuvudet är det sannerligen inget fel på. 

Men jag spelar på favoritfall och garderar. Det blir sex hästar på systemet och jag vurmar främst för Helix som nu förstärks rejält med kusktalangen Magnus Djuse i sulkyn. Helix galopperade bort en tätplats vid upploppets början senast när kusken blev för ivrig och skulle lyfta ut honom från rygg på ledaren. Passa även formstarka Know My Name som var duktig vid segern senast. 

Den tredje avdelningen ser lite smålurig ut och min första häst är Ikon Zon som är minst streckad av mina streck på systemet. Flera av de mest betrodda möttes i senaste starten och då vann Ikon Zon från ledningen. Proud L.A. spurtade bra senast och får ett helstängt huvudlag på sig istället för open-eye.

Höjer sig över mängden

Sagredo Hanover är en tänkbar spik i den fjärde avdelningen efter att ha visat riktigt bra form och vassa insatser i de senaste starterna. Näst senast krossade han konkurrenterna från dödens när han tog över halvvarvet kvar och bara gick undan. Och senast utmanade han segermaskinen Nehemiah hela vägen in i mål och föll med flaggan i topp som tvåa. Det är klart att segerchansen är riktigt bra men jag dubblar ändå med Greenwich, trots att han har ett sämre läge. Han har gjort det jättebra i sin nya regi efter flytten upp till Norrland och tagit en seger och två andraplatsen. Greenwich var senast tvåa bakom Sagredo Hanover och det är inte omöjligt att det kan bli revansch.

Rappodina höjer sig över mängden i kallblodsloppet, GS75-5, framförallt när Spang Viktor blivit struken.

Rappodina är välbekant med isen och har tävlat kontinuerligt på den och gjort det bra. Hon är van att starta från tillägg och tugga ute i vida spår under slutvarven, men nu står hon jätteintressant till som ensam på startvolten. Ulf Ohlsson hoppar upp i sulkyn och från ledningen är Rappodina hästen att slå.

I snabbloppet, GS75-6, blir det tre streck och den som är på bäst humör av de här tre ”gamla uvarna”, Elit Håleryd, Magnifik Brodde och Höwings Star lär vara vinnaren. Mitt tips går till lägesgynnade Elit Håleryd som har bästa spåret av de tre. Han älskar isbana och efter segern näst senast var han senast fyra efter att ha fått dragit fram tåget först i tredjespår. Är snabb ut och kan leda runt om. Magnifik Brodde var vass vid segrarna som radades upp i höstas men var sjuk senast i V75 på juldagen. Är frisk och tränar bra igen och är ett tidigt bud, liksom stallkamraten Höwings Star. Den sistnämnde avslutade bra som trea senast men har aldrig vunnit på isbana.

Micke Carlssons GS75-system

GS75-1: 1–11 (8–5)

GS75-2: 1–5–9–7–11–12 (4–2)

GS75-3: 5–12–9–4 (15–13)

GS75-4: 4–11 (1–3)

GS75-5: 1–9 (8–10)

GS75-6: 2–8–9 (12–3)

GS75-7: 9 Bottnas Easy Cash (5–1)

Systemet är på 576 rader / kronor.

avMichael Carlsson

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Trav

Boden

Hästar