Sofia: ”Då kan man lämna in licensen”

Montéstjärnan jagar storseger – inför jättepubliken

avChristoffer Wickman

1 av 2 | Foto: TR Bild
Sofia Adolfsson vinner med Assault

Sofia Adolfsson, 27, har varit segerrikast i Sverige tre år i följd.

På söndag kan hon ta karriärens största seger i Montéeliten på Solvalla.

– Då kan man lämna in licensen, för då har man gjort allt, säger hon.

Örebrotjejen Sofia Adolfsson, nu mera hemmahörande i Halmstad, har tre år i följd blivit Sveriges segerrikaste ryttare. I fjol red hon in 3,3 miljoner kronor och landade på en fantastisk segerprocent på 27 procent. Sofia vann under fjolåret alltså mer än vart fjärde lopp som hon red.

Hon är en av landets i särklass mest lysande stjärnor inom Montésporten och hon har tidigare vunnit flera stora lopp, som under 2017 när hon tog dubbla SM-guld på Åby.

På söndag är hon en av tio ryttare som får rida Montéeliten på Solvalla inför 25 000 personer på läktarna, och med ett förstapris på 300 000 kronor.
Då kan den framgångsrika montétjejen ta karriärens största seger.

”Största loppet vi har i Sverige”

Sofia Adolfsson kommer att rida Daniel Wikbergs Assault, som tagit elva segrar på 14 starter i monté. Assault har under sadel aldrig varit sämre än trea, och duon kommer på söndag tillhöra de mest betrodda i loppet.

– Jag har absolut en häst som har vad som krävs för att vinna. Jag blir osäker på de franska hästarna och har ingen koll alls på dom, och det är dom som är störst frågetecken den här gången. Men jag tycker som sagt absolut att jag rider en sådan häst som är bra nog för att vinna, säger Sofia Adolfsson.

Sofia Adolfsson rider drygt 200 lopp per år, men Montéeliten på Solvalla under Elitloppshelgen är så klart något alldeles extra.

– Jag ser det nog som det största loppet som vi har i Sverige, och det är fantastiskt kul att bara få vara med. SM är kanske det stora målet, men på något sätt så gör det här loppet just den här tävlingsdagen det till något alldeles extra. Det är så kul att loppet går under söndagen, det är mycket folk på plats på Solvalla hela helgen, men det är extra pådrag på söndagen och jag är otroligt glad att jag har häst i loppet i år igen. Jag är lite bortskämd och har fått rida loppet några gånger, och det känns så klart superkul att få göra det igen.

”Det största jag upplevt”

Östersundtränaren Daniel Wikbergs Assault har startat sex gånger över söndagens distans 1 640 meter autostart, samtliga har slutat med seger.

– Det är en jättefin häst. Jag red honom första gången i slutet på förra sommaren och det är en jäkla häst faktiskt. Kort distans är överlägset bästa distansen för honom och där har vi en fördel på söndag, säger Sofia Adolfsson och fortsätter:
– Det var länge sedan jag bromsade mig igenom ett lopp på det viset som jag gjorde senast vid segern på Solvalla, han vann så otroligt lätt och det är bara att hoppas att han håller formen och att det blir fina förutsättningar på söndag, för då ska det bli jätteroligt att rida, oavsett hur det går. Men med bra utgångsläge och med lite sämre spår för några av de värsta konkurrenterna så är det klart man är förhoppningsfull.

Vad skulle en seger i Montéeliten på söndag betyda för dig?

– Det är så stort. Då kan man lämna in licensen för då har man gjort allt. Det hade varit enormt stort och så otroligt roligt. Det skulle verkligen vara det största jag upplevt inom den här sporten, och i hela livet faktiskt, säger Sofia Adolfsson.

ARTIKELN HANDLAR OM

Solvalla

Monté

Elitloppet