”Hoppas få kröna med seger i Sto-SM...”

David Källgren om resan med tioåriga Speedy Foxy Vicane

Uppdaterad 2019-01-29 | Publicerad 2019-01-28

Speedy Foxy Vicane

I lördags vann tioåriga stoet Speedy Foxy Vicane Gulddivisionen.

Det efter ett svårt fästingbett och en gaffelbandsskada.

Amatörtränaren David Källgren berättar om resan med hästen.

– Jag hoppas jag får kröna henne med seger i Sto-SM, säger han.

Kim Eriksson och David Källgren

Den 12:e januari tidigare i år debuterade tioåriga stoet Speedy Foxy Vicane i Gulddivisionen på Jägersro. Då gick hon i mål med krafter kvar som fyra.

I lördags gjorde hon andra starten i högsta klassen och då slutade det med seger.

Att ett tioårigt sto vinner Gulddivisionen är i dagens travsport ovanligt – dessutom efter en gaffelbandsskada och ett svårt fästingbett.

Genom hela tävlingskarriären har Speedy Foxy Vicane, som nu sprungit in över 2,1 miljoner kronor, varit hos Vaggerydamatören David Källgren.

David Källgren

”Hon har redan gjort tillräckligt”

Speedy Foxy Vicane har tagit fem segrar på de åtta senaste starterna, varav fyra av dessa är på V75. David Källgren är dock inte överraskad över framgångarna.

– Hon har varit riktigt bra sedan SM i oktober i fjol, säger David Källgren och fortsätter:
– Och jag tycker hon visat att hon är bra, hon sprang ju 1.11 full väg två gånger om redan 2017, och ena gången i Karlstad gjorde hon det med skor bak och massa krafter kvar i mål. Att hon är bra tycker jag att hon har visat, året före det var hon ju trea i Sto-SM från bricka tolv och första gången hon var med i Sto-SM så hade hon 800 000 kronor på sig. Hon har mött hårda hästar hela tiden.

Så du är inte överraskad att hon nu börjat rada upp sina segrar, och vunnit i Gulddivisionen?

– Att rada upp segrar är inte så lätt, men att det är en bra häst, det tycker jag som sagt att hon har visat. Hon var jättebra förra året också, men möter bra hästar också.

Hur långt kan det bära med henne?

– Jag tar en start i taget med henne, som det så vackert heter. Hon har varit igång sedan oktober och visar hon någonting som tyder på att hon vill ha en paus, då får hon det. Mitt mål med henne är Sto-SM, vi har varit med där tre år i rad och jag vill vara med igen, säger David Källgren och fortsätter:
– Vi har varit med i Sto-SM tre år i rad och varit trea, femma och sexa och hon har gjort topplopp varje gång från spår tolv, elva och åtta, så jag önskar jag får kröna henne med en seger i Sto-SM. Men allting kommer som en bonus, hon har redan gjort tillräckligt.

”Styrs allt mer mot unghästtävlande”

Det är inte så vanligt att ett tioårigt sto gör sin andra start i Gulddivisionen och vinner?

– Nej, inte nu för tiden. När jag var liten då var det rätt många hästar där, allt från Lady Snärt, Love Me Do till Cross Out med flera, då var det många fina ston och då var det större bredd på det också. Man såg fler som tävlade längre då.

I dagens travsport är det mer riktat mot unghästtävlande.

– Svensk Travsport styr det mer mot unghästtävlande, det styrs lite dit. Som ridhäst är du som bäst när du är 13-14 år och du är inte slut som häst bara för du är tio år. Men hästarna i dag blir hårt tagna, det styrs både med prispengar och annat mot unghästloppen.

Upplever du det som ett problem?

– Det kommer inte finnas dom där som är över nio och tio år som tävlar framöver om det ska vara så här, och jag tyckte det var mer sådana hästar förr. Jag upplevde när jag var yngre att det var fler sådana ston och hingstar som tävlade längre. Jag tror det är bra för travet att det finns sådana hästar, men som sagt, nu styrs det lite för mycket mot unghästtävlande.

”Blev svårt sjuk”

Speedy Foxy Vicane är inte bara tio år, hon har också gått igenom en del i sin tävlingskarriär. Som unghäst blev hon svårt sjuk av ett fästingbett, och under 2015 startade hon inte alls på grund av en allvarlig skada.

– Som fyraåring blev hon väldigt sjuk av ett fästingbett, hon gick vingligt, ungefär som när man går hem från krogen, och jag förstod inte först vad det var. Hon fick stå på stark antibiotika i åtta dagar och det slog ut immunförsvaret på henne. Då gick hon bakåt istället för framåt av loppen, men hon har hämtat sig från det också. När hon inte tävlade alls under 2015 så hade hon en gaffelbandsskada.

Trots problemen är Speedy Foxy Vicane bättre än någonsin.

– Som sagt, allting framåt är bara bonus, hon har gjort tillräckligt, myser David Källgren.

David Källgren och Kim Eriksson med Speedy Foxy Vicane

”Det är tillfälligheter”

Lika ovanligt som att ett tioårigt sto vinner Gulddivisionen, lika ovanligt är det att en häst, som har framgångar, stannar hos sin amatörtränare under hela sin karriär.

– Hon kom till mig i mars som ettåring, och det är det som gör det här till det där lilla extra, att jag haft henna hela vägen.

Hur kom det sig att hon kom till dig?

– Jag köpte Speedy My Love när jag jobbade som lärling hos Micke Selin och det blev en bra montéhäst och han tog en 13-14 segrar för sadel, och det var samma uppfödare på den som på Speedy Foxy Vicane så han ställde frågan om jag ville ha henne, och på den vägen är det. Det är tillfälligheter och små marginaler, jag köpte en häst, fick ordning på den, och då kom den här.

Det måste kännas speciellt?

– Det gör det, verkligen. Hade det varit en annan hästägare till Speedy Foxy Vicane så hade hon kanske inte varit kvar hos mig heller, det blir lätt så att varför har du den där hästen hos den där lille amatörtränaren. Det är också några som ryckt i henne och velat betala bra pengar för henne också genom åren. Jag är bara jättetacksam mot hästägaren att jag fått haft henne hela vägen, han har lämnat henne i förtroende hos mig, och det tackar jag för, säger David Källgren.

Följ ämnen i artikeln