”Stor risk att dopning förekommer i sporten”

Svensk Travsports tillförordnade vd om dopningsryktena i trav-Sverige: ”Tar det här på stort allvar”

Uppdaterad 2019-03-06 | Publicerad 2019-03-04

Ulf Hörnberg, tillförordnad vd hos förbundet Svensk Travsport.

Det pyr i trav-Sverige och ihärdiga dopningsrykten florerar frekvent för dagen.

Förbundet Svensk Travsports kommentar:

– Skulle jag säga att det inte förekommer dopning skulle det låta löjligt, säger Ulf Hörnberg, tillförordnad vd på Svensk Travsport.

Samtidigt som snacket om fuskare inom den svenska travsporten trappas upp, har förbundet Svensk Travsport drabbats av interna problem, som direkt rör dopning-frågan.

Ett första, nytt, antidopning-reglemente, skulle sjösättas vid årskiftet – men togs tillbaka – och i veckan kom ett nytt.

Men det är inte alls tillräckligt, enligt flera tränare.

Hur ser ni på det?

– Man kan aldrig vara nöjd eller luta sig tillbaka och säga att vi har ett optimalt reglemente. Men vår uppfattning är att det är betydligt kraftfullare nu än föregående år. Vi har flera nya verktyg och möjligheter som gör att vi kan komma vidare. Det som gjorde att vi drog tillbaka det första reglementet var att vi fick en återkoppling på att det skulle bli svårt att få det att fungera juridiskt, vi hade gått lite långt. Vi måste förhålla oss till regler, ramar och svenska lagar, säger Ulf Hörnberg, tillförordnad vd på Svensk Travsport.

Han fortsätter:

– Det nya antidopning-reglementet är omarbetat, där vi fått ta bort några delar, som vi får kolla på om vi kan komma tillbaka med igen, på ett lite annat sätt.

”Tråkigt att Johan slutar”

I samma veva som det nya dopning-reglementet blev officiellt, sade dopning-polisen hos ST, Johan Nilsson upp sig.

– Jag ser för stora utmaningar i att bli framgångsrika i vårt arbete, sa Nilsson själv till facktidningen Travronden.

Hur stort problem är tappet av Johan Nilsson för ST?

– Det är tråkigt att Johan slutar och har sagt upp sig. Vi får naturligtvis- och har redan satt igång en rekryteringsprocess. Samtidigt kan vi agera och jobba utifrån mer tillfälliga lösningar, det är inget som stoppar upp möjligheten för kontroll.

– Johan var en duktig medarbetare med ett bra driv, men det finns flera såna. Vi ska göra en så bra rekrytering som möjligt. Det viktigaste är att ha ett bra reglemente i grunden, som vi kan agera utifrån.

Uppmaningen: ”Kliv fram och berätta”

Just nu är det infekterat på helgens V75-bana Halmstad, där flera tränare har hamnat i luven på varandra.

Det hela trappades upp för några månader sedan och blev en snackis för någon vecka sedan då amatörtränaren Peter Arnqvist dömdes till tre veckors avstängning samt böter.

Anledningen: Upprepade former av olämpligt uppträdande.

Arnqvist ska, enligt Halmstadtravets måldomare, bland annat verbalt gett sig på en tränarkollega och kallat denne för ”dopare”.

Därikring blossade nya dopningsrykten upp i trav-Sverige. I helgen diskuterades frågan flitigt i sociala medier och folk vill nu ha svar kring om det finns dopade hästar i landet.

– Det är klar att vi följer allt från vår sida, men vad vi är medvetna om och vad vi gått på djupet med, det vill jag inte uttala mig om. Man ska ta det här på stort allvar. När det börjar gå i omlopp så kan det få andra negativa konsekvenser, som att folk blir osams, men till syvende och sist kan man säga så här, det är viktigt nu när det är så mycket rykten igång, att de personer som vet något uttalar sig. Min uppmaning är att dessa personer kliver fram och berättar för oss. Det är lätt att säga ”jag vet”, men sedan kliva undan. Vi behöver alla inspel vi kan få.

Finns det dopade hästar som tävlar i Sverige på regelbunden basis, tror du?

– Skulle jag säga att det inte förekommer skulle det låta löjligt, nu med alla rykten som är igång. Det finns stor risk att det förekommer i vår sport. Vi ska försöka komma åt- och motverka, men som sagt, med alla rykten som går nu, skulle det låta fånigt om jag sa att det inte förekommer.

Är era tester bra nog för att få tag på fuskare?

– Vi har väldigt många varianter på tester. Vi har allmän ”screening”, men kan även gå mot olika substanser. Vi kan även gå mot olika labb med olika kunskapsnivåer. Jag vill påstå att vi har väldigt bra möjligheter vad gäller tester.

Kolgjini: ”Kan utmynna att vi tar lagen i egna händer”

I sin krönika i lördagens Sportbladet uttryckte sig Lutfi Kolgjini så här: 

”Det finns en frustration bland oss aktiva som ganska lätt kan utmynna i att vi tar lagen i egna händer. Så klart kommer det att gå ut över spelsäkerheten och vår egen sport, vårt levebröd. Jag uppmanar till vårt förbund att ta det här problemet på största allvar innan det är för sent”

Hur kommenterar du det?

– Vi tar det här på största allvar. Vi har sett till att vi har betydligt bättre regler och så vidare. Jag kontrar med och säger att det är jätteviktigt att om det finns aktiva eller andra inom vår sport som vet något om det här, så är det bättre om vi hjälps åt istället. Det är den vägen vi måste jobba.

Om man vet något, var ska man vända sig?

– Till vår hästvälfärdsavdelning, eller till mig personligen.

Har ni satt in några extra resurser i och med situationen som råder just nu?

– Det vill jag inte kommentera. Vi har en budget som är i paritet med ifjol, men det här är en så viktig trovärdighetsfråga, så det finns inga begränsningar utifrån resurser och pengar.

Följ ämnen i artikeln