Kolgjini: Då gick jag bara fram och då sa det pang

Personal slog häst – stjärnan knockade honom

avChristoffer Wickman

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: THOMAS BLOMQVIST / TR BILD
Lutfi Kolgjini

Lutfi Kolgjini, 60, är en av Sveriges största travprofiler – och kanske en av de mest hetlevrade.

I en stor intervju med Travronden berättar han om framgångarna, motgångarna och gången då han tvingades ge sig på en av sina anställda.

– Det sa bara pang, säger travprofilen till tidningen.

Proffstränaren Lutfi Kolgjini är en av de största inom Svensk Travsport, han har vunnit åtskilliga storlopp genom åren och han tränat fram några av Sveriges- och världens bästa travhästar.

Nyligen meddelade stjärnan att han inte kommer förnya sin tränarlicens vid årsskiftet utan istället lämna över det miljonimperium som han byggt upp under årtionden till sonen Adrian Kolgjini, 26.

I en stor intervju med facktidningen Travronden berättar Lutfi Kolgjini om framgångarna, men även om den tuffaste perioden i hans liv – och gången han tvingades ge sig på en av sina anställda.

”Mitt fel alltihop”

Det var i mitten av 1990-talet som Lutfi Kolgjini upplevde sin tuffaste tid, både som människa och travtränare. Lutfi och sambon Anna separerade under en period, och han körde även på Erik Adielsson i ett travlopp som en ren hämndaktion. Påkörningen blev en riksnyhet och Lutfi Kolgjini stängdes av i tre månader.

– Separationen, stallet gick åt helvete, det brinner i huvudet och jag fick tre månaders avstängning samtidigt som jag hängs ut i alla medier – det var den värsta svackan i min karriär. Det var nattsvart, säger Lutfi Kolgjini.

Kolgjini säger också i intervjun vad han kom fram till var orsaken bakom alltihop – när han la ihop bitarna.

– Jag insåg att det var mitt fel alltihop. Det var snäsighet, kort stubin och jag orkade inte lyssna.

”Skulder upp till öronen”

Vändningen för Lutfi Kolgjini och verksamheten kom när Lutfi Kolgjini fann Viking Kronos.

– Fram till dess hade jag skulder upp till öronen och jag minns hur jag kände direkt vilken fantastisk häst han var. På ett år redde han upp allt och jag blev av med mina skulder, säger Lutfi Kolgjini.

Viking Kronos tävlingskarriär var lyckad – men kort. I aveln har dock Viking Kronos varit minst lika framgångsrik, då han är far åt hästar som bland annat Maharajah och Triton Sund, morfar till Readly Express och farfar till Cyber Lane – bland många framgångsrika miljonhästar.

”Ta ditt pick och pack och gå”

Lutfi Kolgjini har genom sin aktiva karriär gjort sig känd för att vara totalt orädd, och har flera gånger försökt förändra Svensk Travsport – och både vid en, två och tre gånger gett kängor åt de styrande på spelbolaget ATG och på förbundet Svensk Travsport. Han har varit i öppet bråk med den franska dopningsavstängda tränaren Fabrice Souloy, och en gång knockade han en manlig anställd i stallet.

– Han stod och slog en häst i huvudet med huvudlaget. Då gick jag bara fram och då sa det pang. Ta ditt pick och pack och gå, du har tio minuter på dig sa jag till honom, säger Kolgjini.

Någon polisanmälan blev det aldrig.

– Det var 30 år sedan och han visste själv att han hade gjort fel. Han slutade, sedan hördes vi igen efter något år. Vi är vänner i dag och han har faktiskt varit på gården och hälsat på med sin familj, säger Lutfi Kolgjini i intervjun i Travronden.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM