”Spelmässigt känns det otroligt öppet...”

avTrav365

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: TR Bild
Halmstadtravets sportchef Jan-Olof Molin om festen på hemmaplan.

I kväll avgörs Sprintermästaren på Halmstad.

Sportchefen Olof Molin ger sin syn på banans största travdagar för året.

– Spelmässigt så känns det otroligt öppet på förhand, säger Molin till Trav365. 

Det har återigen blivit dags för Sprintermästarhelgen i Halmstad.

Banan håller sina största travdagar för året och vi erbjuds V75 både på torsdagen och lördagen.

I kväll ska tio finalister utses genom tre kvallopp. Dessa lopp avgörs inom V75-spelet och de tre främsta i varje heat plus bästa fyran går vidare till finalen - som körs cirka klockan 22:10 ikväll. Det är ett grupp I-lopp med 1,2 miljoner till vinnaren.

– Jag har en väldigt god känsla inför årets upplaga dessa två travdagar. Det är ett otroligt uppskattat evenemang med mycket publik på plats. Jag är dessutom nöjd med att vi har fler anmälda än förra året, säger Olof Molin och fortsätter:
- Rent spelmässigt om vi tittar på torsdagen så tycker jag årets upplaga ser väldigt oviss ut. Vi har några hästar som utmärker sig lite extra, men det finns ingen given vinnare på förhand.

Får jag ändå pressa dig på en slutsegrare?

– Det är som sagt jättesvårt. Det är klart att det ser bra ut för 2 Evaluate som ska ut i det första heatet (V75-2). Han började väldigt bra på svensk mark och det ryktas om en del spännande ändringar, men det är många om budet i år.

Minns tillbaka

Förra året vann Daniel Redéns Perfect Spirit Sprintermästaren.

Det var ett makalöst upplopp som vi fick se när Örjan Kihlström kom längst ut och lyckades sätta nosen först den sista biten.

Jan-Olof Molin gör sitt andra år som ansvarig för banan - men har en lång historia inom travet och minns tillbaka på tidigare års vinnare.

– Jag har varit med väldigt länge och minns 1983 när The Onion vann loppet. Stig H. Johansson lämnade de andra på upploppet och vann i överlägsen stil. Den forne storkusken har berättat att just den segern betydde oerhört mycket för honom.

– Jag minns även en hemmaseger när Dan Widegren vann med Beijing Boy. Detta var 1999 och den största skrällen i loppets historia. Till sist måste jag ju nämna 2016 när Stefan Melanders  Uncle Lasse sprang sitt eget lopp och vann i överlägsen stil på rekordtiden 1,09,3. Örjan Kihlström fick bara åka med.

”En extra krydda”

På lördag är det dags för ordinarie V75. Omgången kryddas av en Jackpott på 50 miljoner och vi ska bland annat få se Stosprintern avgöras i den sjätte avdelningen. Tio ston ska göra upp om titeln och för segern belönas segrande ekipage med 800 000 kronor. Försöken är redan avgjorda och innehöll en del överraskningar.

– Vi har en mycket trevlig omgång som är oerhört intressant spelmässigt. Att det är jackpott är ju naturligtvis en extra krydda. Även till detta lopp har vi sett ett ökat intresse med anmälningar och jag tycker att det känns mycket öppet på förhand, säger 52-åringen och tillägger:

– Några av favoriterna svek i kvalen och flera mindre betrodda lyckades ta sig till final. Det är inte lätt att hitta vinnaren här heller.

Vill du ändå nämna några som du tror gör upp om det?

– 2 Zeta Wise As är den givna spetsfavoriten och vann sitt kval på ett övertygande sätt. Hästen tränas av Fredrik Linder och körs av Kevin Oscarsson och måste räknas tidigt.
– Jag är även förthust i 10 Felicity Shagwell som både tränas och körs av André Eklundh. Det finns dock många andra som kan vinna också. 

Hög nivå rakt igenom

Hela veckan vallfärdar folk till Halmstad för att dels njuta av trav - men även att besöka Tylösand.

– Ja det är en mycket uppskattad vecka. Gyllene Tider uppträder både torsdagen och fredagen vilket förstås lockar mycket folk. Hotellen är fyllda och många traventusiaster finns på plats. Det är god stämning och jag hoppas så många som möjligt tar sig ut till banan.

– Vi har inte bara Sprintermästaren och StoSprintern, utan det är travsport på mycket hög nivå rakt igenom, hälsar Jan-Olof Molin. 

Andreas Örtengren

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

V75

Trav

V75-tips