Lipovac: ”V75 är veckans höjdpunkt”

Handbollsstjärnan om sitt galna travintresse: ”Gjort mig till en bättre handbollsspelare” • Tipsen: Så blir du en vinnare

Uppdaterad 2018-09-22 | Publicerad 2018-09-19

YSTAD. Handbollen har gett honom SM-titlar.

Men travet ger honom de största kickarna.

– Det är där jag hittar mig själv, säger Mario Lipovac.

Inom handbollsvärlden är Mario Lipovac känd som linjespelare och en stark pjäs i mittförsvaret. Kriget i forna Jugoslavien förde familjen till Sverige i början av 1990-talet och från värmländska Hellton tog han sig till elitserielaget Redbergslid, via två SM-guld med Kristianstad innan han i somras landade i Ystad. I en stad med närmare 30 000 invånare som har två lag i handbollens elitserie. Bland korsvirkeshusen och på stranden pratar Ystadborna om två saker – Ystads IF eller IFK Ystad.

De två lagen som delar staden i en vit och en röd del.

Men Mario Lipovac vill helst prata om någonting helt annat. Om sin passion.

Om travet.

– Det var pappa som tog med mig, jag var väl tio år när han tog med mig till Färjestads travbana och jag fick hjälpa honom att välja hästar. Vi pratade om det, han gjorde system och han spelade alltid på en häst till mig, berättar 26-åringen när vi ses vid stranden.

– Jag var med pappa i travbutiken, vi såg på ATG Live och det var där mitt intresse tog fart.

”Enorm spänning, en kick”

När han flyttade vidare till Göteborg för att gå på handbollsgymnasiet var han stor nog att odla sin hobby och i dag guidar han Sportbladets läsare när de ska göra sina system.

– Jag är nog mer nervös när hästarna ska springa än när jag själv ska spela en viktig match. De två minuterna är en enorm spänning, en kick. När jag är på planen kan jag påverka det som händer, jag kan ta ansvar och försöka förbättra olika saker, men när hästarna ska springa har jag gjort mitt och kan inte göra något annat än att titta på. Det är jobbigt, säger han och skrattar.

– Djuret fascinerar mig, jag har fått möjligheten att sitta i en sulky bakom en häst som travar i 50 kilometer i timmen. Det är helt fantastiskt, en helt annan känsla än att sitta i en bil i samma hastighet. Det för dig närmare djuret. Sedan är kombinationen av djur och människa, samt förhållandet mellan kuskarna under tävling, väldigt spännande.

Charmen att allting kan hända

Hur menar du?

– Det byggts upp en speciell spänning före start, kuskarna är motståndare till varandra, de arbetar efter olika strategier och när det är djur kan allt hända. En häst kan vara favorit till 80 procent, men drabbas av en infektion under loppet eller bli störd av någonting annat. Det är djur, allt kan hända och det är charmen. Sedan är det spännande med spelet också.

Större chans till rejäl vinst

– Om du kan trav har du en större chans att dra hem en rejäl vinst än om du spelar på exempelvis fotboll. Om Barcelona möter ett bottengäng vinner de 99 gånger av 100. Så är det inte inom travet. Stora favoriter kan falla, det finns amatörtränare som har fem bra hästar och kan besegra proffs som tränar 150 hästar. Det händer mycket varje helg och du som spelare har en större chans att vinna stora pengar, även om du inte spelar för mer än 250 kronor en helg.

Han syftar bland annat på den familjefar i Skåne som för någon vecka sedan spelade 220 kronor på V86 och vann tidernas största vinst på 22,6 miljoner kronor.

– Det är fantastiskt, själv blir jag också väldigt glad när jag kan hjälpa människor till rätt system, att man kan spela för någon hundralapp och sedan vinna tusenlappar. Det är sådant som kan göra skillnad för en familj.

”Är där jag hittar mig själv”

Varje dag i veckan förbereder han sig i flera timmar inför lördagens V75:a, analyserar statistik, pratar med tränare och tittar på vilken bana som tävlingen avgörs på. När hans lagkompisar kopplar av med film eller musik på bussen ägnar sig Mario Lipovac åt travet.

– V75 är höjdpunkten på veckan, jag kollar allt och förbereder mig noga inför veckans spel. Har vi spelat borta och åker buss hem ser jag på travlopp. Jag tror att det har gjort mig till en bättre handbollsspelare. Det är där jag hittar mig själv. Jag kopplar av.

Tillsammans med materialförvaltaren i Ystads IF har han satt ihop ett system till handbollslaget. Alla är med, men det har ännu inte gett någon större utdelning och vissa av lagkompisarna har tappat tron på den stora vinsten.

– Som tippare, oavsett om du tippar själv eller det är en expert, kan du vara ur form en månad. Det gäller att hålla sig till sin plan, för sedan smäller det. Man ska även spela vidare när man sedan är i zonen för då vinner man under en period också. Vi kan säga så här; När det stämmer för Björn Goop så stämmer det för mig, skrattar Mario Lipovac.

Behövs förändring av ATG

– Jag är sådan som lämnar in mitt spel två minuter innan det är spelstopp. Jag vill ha all information jag kan och även ta med sena ändringar, därför är det en sak som irriterat mig den senaste tiden.

Vad är det?

– Jag tycker att ATG och Svensk Travsport behöver göra en förändring så att det blir krav på att tränarna måste anmäla vilken utrustning deras hästar har inför varje lopp. Framför allt måste det vara tydligt vilken vagn de använder sig av eftersom det förändrar förutsättningarna för oss spelare. En jänkarvagn är exempelvis mycket lättare och tajtare än en traditionell vagn, det gör att en häst kan tjäna 20 meter bara genom att använda den vagnen. Som tippare känner man sig lurad när man gjort allt grundjobbet men förutsättningar förändras efter spelstopp.

Han är noga med sin statistik och med sina förberedelser. Ingenting ska lämnas åt slumpen.

Allt ska stämma inför veckans höjdpunkt – V75.

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!