”Många framgångsrika hästar har bytt namn”

Här är historiens om världens just nu bästa häst: ”Du vet väl vad Readly är?”

Uppdaterad 2019-02-20 | Publicerad 2019-02-19

Han köptes för 465 000 kronor som ettåring och döptes om efter tidnings- och magasin-appen ”Readly”.

Just nu är Readly Express världens bästa häst.

– Det är ju en dröm som hästägare att få vara med om det här, säger ägaren Rolf Andersson.

Han hette Caddie Kingofdream från början och kom till Svärdbro i Tystberga som 6 månader ung, efter avskiljning i Frankrike.

På rekommendation från Solvalla-proffset Timo Nurmos köpte sedan Rolf Andersson, Bro Byggnads, Ready Cash-sonen.

Prislappen?

– Den är väl officiell nu, det var 465 000 kronor. Det var för sex år sedan, så det var nog riktigt bra betalt, säger Rolf.

”Det lät bäst...”

I samma veva så blev Rolf och familjen små finansiärer till ett nytt projekt: Readly.

– Det vet du väl vad det är? Det är ju där du läser alla tidningar på nätet, äv en Aftonbladet nu tror jag, säger Andersson och bekräftar att familjen är kvar i en liten del det framgångsrika tidnings- och magasin-bolaget.

– På den vägen blev det Readly, fortsätter han.

Men varför Express?

– Det lät bäst bara.

Rea…eller ska vi säga Caddie Kingofdream, är inte den första hästen som blivit riktigt bra efter ett namnbyte.

– Väldigt många framgångsrika hästar har av någon anledning bytt namn tidigt, förklarar Rolf.

Hambletonian-Trixton till exempel, som köptes som Monarch Kemp och som skulle heta Brixton, efter Bengt Ågerups företag Brixton Medical, men som blev Trixton efter en miss hos det amerikanska travförbundet.

Eller Nagamori Hill, som såldes för tre miljoner kronor på Kolgjini Sales, där Anders Ström och Courant var köpare. Den Muscle Hill-sonen skickades över till USA och bytte snabbt namn till Green Manalishi.

Något som Anders Ström brukar göra för att få rätt begynnelsebokstav. Samtliga ettåringar födda 2016 börjar med bokstaven "G”. 

En annan superhäst som också bytt namn under karriären är Propulsion, som vid den årliga Lexington-auktionen i USA 2012 såldes under namnet Deyrolle.

Prislappen: 250 000 dollar.

”Blir större på banan”

Sedan kom den lilla hästen, med stort hjärta, i träning hos stortränaren Timo Nurmos. Och efter uppträning var det klassisk Nurmos-matchning inför Kriteriet, det största loppet för treåriga hästar i Sverige.

Han började med att starta på Örebrotravet.

Sedan Romme.

Därefter Rättvik.

Loppen på ”orten” gav tre raka segrar.

Han hann sedan med en andraplats, där han blev tvåa bakom Bålsta Palema, innan Kriteriekvalen hägrade.

Första gången barfota på alla hovar lekte han hem loppet och segermarginalen skrevs till ”fem längder”.

I finalen fick han ett mycket tungt lopp utvändigt, men avgjorde på ren styrka och löpskalle.

– Han är en liten häst i boxen, men blir större på banan, när han sträcker ut, det är så med bra hästar, har tränaren Timo Nurmos sagt tidigare.

Enda finalplumpen som treåring kom i Breeders’ Crown i november. Återigen efter ett tungt lopp fick Readly Express sträcka vapen då Björn Goop och Pacific Broline åkte med där bakom och knäppt av den heroiske travaren på mållinjen.

Tog 13 raka segrar - alla i stenhård konkurrens

Årsdebuten som fyraåring blev och ”bara” en andraplats. Men sedan var stjärnhästen trött på att förlora.

Därefter togs 13 (!) raka segrar, däribland Svenskt Travderby, Europaderbyt och sedan som femåring Jubileumspokalen SM och Prix Tenor de Baune.

I Prix de Belgique kördes han passivt - för att sedan vinna Prix d’Amérique 2018 då han kontrade ut hemmafavoriten Bold Eagle på ren skalle, då som nybliven sexåring. 

Övriga säsongen blev något stukad, om han nu kan säga så, på grund av avelsbestyr. 

Trots det blev det seger i Jämtlands Stora Pris, en andraplats i Åby Stora pris, femteplats i Sundsvall Open Trot, en tredjeplats i Mastersfinalen, samt en vinst i SM.

”Nu är han världens bästa häst”

Under vintern gjorde hästen idel bra lopp på Vincennes-banan i Paris, men slutade trea i Prix d’Amérique efter ett mycket tungt lopp där han blev avslagen på linjen av Jean-Michel Bazires Looking Superb och vinnande Belina Josselyn precis innan mål.

Innan det senaste loppet, Prix de France, där Readly Express testades med ett slags stängt huvudlag för första gången i lopp, och bombade hem segern på topptiden 1.10,3 över 2 100 meter i ett regnigt och blåsigt Paris.

– Nu är Readly Express världens bästa häst, skrev Sportbladets Mattias Karlsson efter knock-out-segern.

”Är de största loppen enligt mig”

Rolf Andersson har som rutinerad hästägare varit med om med- och motgångar inom travet.

Resan med Readly Express slår naturligtvis allt.

– Det är ju en dröm att som hästägare få vara med om det här. Vi har väl tidigare haft en helskaplig (Chelsea Boko, som sprang in drygt sex miljoner kronor på 36 starter) och några halvskapliga. Men tre fjärdedelar har inte dugit så långt, säger han.

Efter uppvisningen i Prix de France och efter att ha blivit framröstad som ”Årets häst” två år i rad, har Rolf Andersson i samförstånd med tränaren Timo Nurmos och kusken Björn Goop kommit fram till att satsa mot Elitloppet på Solvalla i år.

Ett lopp som varken Rolf eller Timo Nurmos vunnit.

– Det är de största loppen för mig. Sen ligger ju även Kriteriet, Derbyt och Jubileumspokalen där, men då är det ju i konkurrens med svenskfödda.

Efter Elitloppet är karriären över för Readly Express. Ett beslut som slog ner som en bomb i trav-Sverige i mitten av februari.

Hur nära var det att det inte skulle bli Elitloppet?

– Jag vet inte vad jag ska svara på det. Vi hade alternativet att göra som i fjol, då hade det inte blivit något Elitlopp. När Björn (Goop) och Timo (Nurmos) säger att vi ska köra Elitloppet, efter Prix de France och sen titeln ”Årets häst” så blev det så, man har ju själv sett loppet på plats sedan i slutet av 60-talet.

– Timo och Björn säger att hästen aldrig har varit bättre heller. Timo och skötaren Inga (Perk) har gjort ett kanonjobb. All eloge och credit till dom.

Vad säger du till de som är besvikna och som tycker att han skulle kunna avla efter Elitloppet, sedan vila och laddas mot Prix d’Amérique i vinter igen?

– Klarar han inte av att avla efter Prix d’Amérique och blir klar för Elitloppet, då klarar han inte den andra vägen heller en gång till. Det är en speciell träning som behövs för sprinterlopp- respektive längre distanser.

Ja, och nu kan han vinna Elitloppet i karriärens sista start.

– Då är det gåshud! 

– Nästa dröm är att han kommer fungera och slå som avelshingst så att han tillhör de två-tre bästa svenskfödda hingstarna om fem-sex år. Det ska bli jättekul att se hans avkommor på banorna. De äldsta är två år nu.

”Räknar med att vara kvar som majoritetsägare”

Efter Elitloppet kommer delar av hästen att säljas ut.

– Vi räknar med att vara kvar som majoritetsägare, men det är flera svenska uppfödare som vill köpa in sig och säkerställa sina platser i framtiden, så att de blir garanterade att de får betäcka.

Hur känns det att sälja ut delar i hästen?

– Delad glädje är dubbel glädje.

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!