Mejla

Michael Carlsson

Jag har dunderinfo på min superspik i kväll

Michael Carlsson synar lopp för lopp på GS75 • Söndagen den 19 januari Boden

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: ATG LIVE
Guli Tor är en av GS75-spikarna.

Grand Slam 75 på isbanan i Boden den här söndagen.

Då är det hästar som gillar vinterbanor och hakar som gäller.

Båda mina spikar trivs under rådande förhållanden och har visat finfin form och vunnit på isbana.

Jag har dessutom dunderinformation på en av dem, Guli Tor, som blåser runt samtliga.

Miljonspelet drar till landets nordligaste travbana och vi har en mycket spelvänlig GS75-omgång att ta oss an.

Hästar som är vana att tävla på isbana står högt i kurs och har de dessutom vunnit under sådana förhållanden är det så klart ett extra plus.

Vi börjar med den bästa spiken och det är Guli Tor i den andra avdelningen. Han avgjorde lekande lätt på isbana i Umeå i februari i fjol och hade då inga problem med det. Guli Tor slog då bland annat Hallsta Vinnex och tränaren Jan-Olov Persson hade såklart inte gjort den långa resan till Boden om det inte hade varit en bra chans.

Guli Tor tränar ruskigt starkt enligt min spion hos stall Persson och har svarat bra på en omlagd träning. Han var bra som tvåa i den senaste starten bakom den norske segerstaplaren Grislefaksen G.L. Detta efter en avslutning i 1.22-tempo sista 800 metrarna.

Guli Tor känns om möjligt ännu bättre i jobben efteråt och nu är motståndet inte alls av samma kaliber. Visserligen är det 20 meters tillägg över kort distans men det här gänget rundar han och slukar i ett nafs. Hästen har en helt annan speed i sig än konkurrenterna och det är en given spik med toppkusken Rikard N Skoglund i vagnen.

Radar upp segrar

Den andra spiken är också en häst som också har vunnit på isbana och har en härlig segerinstinkt. Den fyraårige hingsten Asterisque (GS75-4) har vunnit sex lopp på sju starter och är obesegrad felfri. Han vann enkelt vid det tidigare besöket i Boden i november och har därefter tagit ytterligare två raka segrar på finska isbanor. Utgångsläget är inte det bästa med spår elva men på vintern är det som bekant inte samma nackdel med bakspår som på snabba sommarbanor.

Det är vidöppet bakom favoriten och eftersom övriga lopp är streckkrävande tar jag ställning och spikar Asterisque och Mauri Jaara. Det är inte fel att lita på en häst som bara radar upp segrarna och jag hoppas och tror på den inslagna vägen.

Rejäl senast – skrällvarning

Hemmatränaren Hanna Olofsson har flera bra segerchanser på Grand Slam 75. Hennes hästar brukar alltid tävla bra vintertid och Hanna kan mycket väl inleda med favoriten La Norna. Hon har fem segrar på 12 starter och har ett bra läge bakom bilen och är snabb ut. Har dessutom vunnit på isbana. Men hon får sällskap på systemet av fyra hästar då hon nu möter hingstar.

Hanna Olofssons mamma, Gunnel Fredriksson, kan ta hem dem tredje avdelningen som tränare till Just In Time L.A. Hästen har visat bra form en längre tid och vann V75 i Umeå på juldagen. Har fått snabba pengar på sig och gått upp en klass men har nu bästa utgångsläget på väldigt länge med spår fyra bakom bilen. Får dessutom jättetalangen och framgångsrike Magnus A Djuse i sulkyn.

Skrällvarningen i loppet är Samaras K.M.E. som var riktigt rejäl vid segern senast efter ett tufft upplägg.

Flera bra insatser

Gunnel Fredriksson tycker dock att hon har sin bästa chans i GS75-5, sa hon till mig när jag pratade med henne. Det är tredjehandsfavoriten Proud L.A. som har ett perfekt utgångsläge med innerspår bakom bilen. Hästen var duktig vid andraplatsen senast men fick då gå lite för tidigt och gick en rejäl speed när han forcerades till ledningen halvvarvet kvar. Krafterna tröt lite till slut och hade speeden sparats lite längre är Gunnel inne på att hästen hade vunnit då. Det kan bli seger nu istället men han är bättre med en ryggresa än att gå i ledningen.

Jag streckar fem hästar i den sjätte avdelningen som ser lite öppen och smålurig ut. Är inte helt säker på att det räcker och den som har råd tar även med mina reserver.

Favoriten Toutre var verkligen rejäl vid segern senast då han kördes offensivt fram utvändigt om ledaren och avgjorde. Hästen är van att tävla på isbanor och fixar det galant. Det gör även Zorro Swing som brukar tävla bra den här årstiden och som även han har en härlig vinterform nu. Han spurtade rappt till segern senast och är given även här.

Hagentoy har gjort flera bra insatser på slutet och det känns som att han kan vinna när som helst. Senast fick han dra upp spurten och dra tåget i spåren och fullföljde bra till tredjeplatsen.

Dubblar systemet

Hanna Olofssons Cash’Em är en tolvåring som är stil going strong. Han älskar vintern och isbanor och kommer från en övertygande seger i comebacken efter ett långt uppehåll senast. Måste räknas tidigt igen.

Det kan bli Hanna Olofsson show den här dagen och hon är favorit i den avslutande avdelningen med Mr Sånna. En riktigt bra vinterhäst som spurtade strålande till segern på V75 senast i Umeå på juldagen. Är snabb ut, har ett bra läge och kan vinna både från ledningen och bakifrån.

Jag dubblar dock systemet med Bottnas Easy Cash, som var tvåa efter just Mr Sånna i V75 senast och som nu kanske kan få revansch om det strular för favoriten.

Micke Carlssons GS75-system

GS75-1: 5–9–6–3–4 (12–2)

GS75-2: 13 Guli Tor (14–3)

GS75-3: 4–6–2–8–3–5 (10–11)

GS75-4: 11 Asterisque (5–1)

GS75-5: 5–3–1–9 (6–2)

GS75-6: 6–8–5–10–4 (13–7)

GS75-7: 3–4 (5–7)

Systemet är på 1 200 rader/kronor.

avMichael Carlsson

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Trav

Boden

Hästar