”Kommer vara bänkad – jag är smånervig…”

USA-hästen gör första starten i Sverige - delägaren Hasse Backe: ”Det ska bli oerhört intressant”

Foto: Bildbyrån
Hasse Backe.

avErik Pettersson

TRAV

Jättetalangen Enterprise hade kunnat vinna superloppet Hambletonian med lite tur.

Nu jagar han revansch i Sverige som fyraåring - på tisdag gör han debut.

– Jag kommer vara bänkad på Solvalla, jag är lite smånervig för det här, säger delägaren Hasse Backe.

När vi når travintresserade hästägaren och fotbollsprofilen Hasse Backe är vi i starten av det som kallas ”V75 Spring Race” med V75 fyra dagar i rad under påsk.

– Det är ett jäkla kör. Är det verkligen rätt att köra så här mycket? Till och med jag som är intresserad hinner ju inte med. Nej, kör förre tävlingsdagar och bättre lopp när man väl kör, med högre prispengar, säger han.

”Skulle nog lämna avslag”

Backe har ingen chans att kunna deltaga i alla V75-omgångar. Men fokus ligger på fredagens trav i Karlstad, där delägde Dominion Beach startar på V75.

– Han är jäkligt svårbedömd. Han har som de flesta hos Stefan Melander bara kört mest backträning i vinter. Han är som sagt ruskigt svårbedömd och han visar inte upp något i träningen. Det är bra spår och bra distans och alltid trevligt när Björn Goop kör, det är väl det som kan tala för. Det var ett bra lopp och jag skulle nog lämna lite avslag.

Mer intressant är tisdagens V64-tävlingar på Solvalla där Backe deläger USA-hästen Enterprise som gör första starten på svensk mark. Ihop med Unibet-grundaren Anders Ström och sportjournalisten Lasse Granqvist var de med i finalen av världens största unghästlopp, Hambletonian, i somras. Hästen vann sitt försök till superfinalen, men väl i huvudloppet blev det fel och Enterprise blev trea med krafter kvar.

– Jag gråter blod fortfarande Man grämer sig. Jag tror vi hade vunnit om kusken kört invändigt på upploppet.

”Han ser glänsande bra ut”

Nu är Enterprise på svensk mark, i träning hos Stefan Melander, och gör alltså första starten på tisdag.

– Han tränar väldigt, väldigt bra därute, men har framförallt gått backjobb. Där ser han glänsande bra ut och Stefan är jättenöjd. Det ska bli oerhört spännande att få se honom. Men det blev bara sex hästar i ett sånt här lopp? Vad fan händer…

– Det blev ett kanonspår för honom, bricka 2, han är normalt startsnabb. Det är jättekittlande att få se honom, speciellt när man vet att han tränar så jäkla bra. 

Ny stjärnhäst på gång?

I fjol var Backe med om samma resa som kan vänta Enterprise, med Dominion Beach. Det vill säga start i Kungapokalen, SprinterMästaren och Breeders’ Crown.

– Att få möjligheten att få vara med på så bra hästar, och ha chansen att vinna de här loppen, det hör inte till vanligheterna, säger Hasse Backe.

Som kan ha en ny ”kanon” på gång i USA.

– Jag är med på den som Anders Ström köpte in i fjol, Rifleman, det är första avkomman efter Father Patrck. Den står hos Marcus Melander, precis som Enterprise gjorde i USA, och han ser jättefin ut i träning. I juni kan det blir start och det är så klart väldigt intressant. 

ARTIKELN HANDLAR OM

USA

Trav