Solvalla

Frankrike nästa - efter segern i storloppet

avAndreas Örtengren

Foto: Lars Jakobsson, TR Bild
Pasi Aikio om storsegern på Solvalla i går och framtiden.

Under gårdagen avgjordes miljonloppet Jubileumspokalen på Solvalla.

Hemmafavoriten Who’s Who tog hem förstapriset.

– Nu ska han få ta igen sig och sedan börjar uppladdningen mot Frankrike, säger tränaren Pasi Aiktio till Trav365 som inte hunnit med att fira efter gårdagens succé.

Under gårdagskvällen avgjordes V75-tävlingarna på Solvalla och i den sjätte avdelningen var det dags för kvällens höjdpunkt. Nu skulle den bästa femåringen utses i årgångsloppet Jubileumspokalen. Favorit till segern var Örjan Kihlström och Who’s Who.

Efter ett av de mer svettiga upploppen kunde till slut Pasi Aikios femåring sätta nosen först - och belönades, förutom en plats i historieböckerna, med en miljon kronor.

– Hästen var riktigt bra för dagen och Örjan serverade honom ett mycket fint lopp. De andra försökte verkligen slå honom men vi lyckades vinna, trots att man fick dämpa en del i loppet, säger den 48-årige Solvalla-tränaren och fortsätter ösa lovord om sin stjärnhäst:

– Jag märkte inte under loppet att man fick dämpa farten utan noterade bara att man öppnade varvet på en 10-tid. I sista sväng tyckte jag det såg lite trögt ut, men när han väl fick upp farten, då gick det riktigt fort till slut.

Vad kände du egentligen strax innan upploppet?

– Det är alltid väldigt nervöst. Jag är oerhört glad och stolt över hästen som gör ett kanonlopp. Jag var lite fundersam över om han skulle ha behövt ytterligare ett lopp i kroppen innan detta, men det gick vägen ändå. Örjan vet var mållinjen är och gjorde det fantastiskt.

Han var stor favorit. Är det glädje eller lättnad direkt efteråt?

– Jag kan ärligt säga att det bara är glädje. Jag visste att vi var favorittippade, men samtidigt insåg jag att vi möter mycket tuffa hästar från ett bakspår. Det kändes extra skönt att få vinna med full fart över mål och att det inte var slutsålt. Jag måste berömma framförallt Milliondollarrhyme som också gör en heroisk insats.

”Inte hunnit fira än”

Efter den makalösa upploppsduellen, där Who’s Who lyckades ta sig förbi Milliondollarrhyme de sista meterna, kunde vi se en märkbart tagen tränare.

– Det är klart att det betyder mycket att vinna ett sånt här lopp. Man blir nästan lite tom efteråt.

Har du hunnit fira något?

– Nej det har vi inte hunnit med. Det var sent igår och sen ska man upp tidigt och ta hand om verksamheten. Även om loppet och segern igår var fantastisk så ska allt tas hand om hemma på gården. Det får vänta.

Nu kan den tidigare vinnaren av Svenskt Travderby även titulera sig som segrare av Jubileumspokalen. Trots framgångarna verkar hästen själv ta livet med ro.

– Allt verkar bra med honom efteråt. Han känns glad och nöjd i hagen och allt verkar vara precis som det ska med honom. Han gillar uppmärksamheten och har en otrolig utstrålning.

”Siktas mot Prix d’Amérique”

Vi minns alla 2014 då tränare Stefan Hultman och kusken Örjan Kihlström lyckades vinna Prix d’Amérique med Maharajah.

Om allt går enligt planerna så får sonen en chans i 2020 års upplaga. Loppet avgörs som alltid den sista söndagen i januari på Vincennes.

– Vi kommer gå igenom hästen efter gårdagens lopp med veterinär och sedan kommer han få vila någon vecka. Efter det kommer vi starta våra förberedelser inför Frankrike-äventyret. Det stora målet är som vi sagt tidigare Prix d’Amérique.

Många jämför honom med Maharajah. Hur ser du på det?

– Det har jag absolut inga problem med. En sådan jämförelse är bara smickrande med tanke på vad han åstadkom på travbanorna. Det blir ganska naturligt då de har så många likheter och styrkor.

Hur bra kan han bli?

– Min känsla är att han kan bli riktigt, riktigt bra. Han har alla kvalitéer som behövs för att kunna konkurrera på den allra högsta nivån.

ARTIKELN HANDLAR OM

Solvalla

V75

Trav

Hästar