Så upplever du Prix d’Amerique allra bäst

Karlssons personliga superguide inför världens största lopp

Den här veckan vallfärdar svenskarna till Paris.

Att någon gång besöka Prix d’Amerique på Vincennes den sista söndagen i januari är ett måste för alla travintresserade.

Här är en personlig spretig mindre guide på 20 korta punkter till världens största travlopp, den mäktiga arenan och det goda livets huvudstad.

Spela det stora franska paradspelet Quinté hos franska spelbolaget PMU där det gäller att pricka de fem första hästarna i rätt ordning i ett lopp om dagen, en vettigare och roligare variant än ATG:s Top 7 – min tidiga rankning till Prix d’Amerique: Bold Eagle-Readly Express-Propulsion-Bird Parker-Belina Josselyn.

Åk ut till den enorma travträningsanläggningen och hästparadiset Grosbois med 1500 hästar och 400 aktiva för att imponeras och njuta av atmosfären, här finns oändligt med banor och träningsslingor.

Sätt dig i uppknäppt rock-vädret på en av alla oändliga trottoarserveringar med stolarna vända ut mot det vimlande folklivet.

Var på läktaren i tid så att du inte missar den spektakulära och färgsprakande paraden (klockan 13.00) respektive defileringen (klockan 15.30) med många fantastiska inslag och då man hyllar sin favorit, mer internationell hög klass än de vid Elitloppet på Solvalla.

Hälsa, parisarna är inte den minsta otrevliga – men de tycker däremot att du är ociviliserad om du inte säger ”bonjour” i affären, på restaurangen, på gatan eller var som helst.

Många svenskhästar på lördagen

Besök banan redan på lördagen då det också är fina tävlingar och brukar vara svenskframgångar, det är ett utmärkt tillfälle att bättre bekanta sig med arenan och banan när det inte är samma påträngande trängsel och behagligare tempo – min tidiga vinnare i Prix du Luxembourg är italienske Urlo dei Venti.

Lägg en slant på vinnare i de gigantiska oddspoolerna som ger attraktiva oddsspann.

Promenera runt i Marais-kvarteren bland världens vackraste människor.

Gå inte av på pendeltågstationen Vincennes där det är för omständligt att ta sig till banan, utan åk till Joinville-le-Pont och följ publikströmmen i tio minuter (RER röda linje A mot Boissy-Saint-Léger från Paris centrum).

Upptäck sidogatorna där du kan få ett glas eller en kopp för någon enstaka euro – på boulevarderna är det mycket dyrare.

Där är bäst drag på läktaren

Håll till höger på de väldiga läktarna (när du står ut mot banan) där du kommer allra närmast de aktiva, hästarna, vinnarcirkeln och den myllrande stallbacken.

Hitta din egna favoritkvarter i den jättelika staden, som betsår av små ihopväxta byar med bymentalitet där alla har sina egna caféer, slakterier, ostbutiker, vinbarer och marknader.

Leta upp banans fina gratisprogram på plats, köp också stora dagliga hästsporttidningen Paris-Turf på lördagen (till söndagens tävlingar) där du trots allt inte behöver kunna så mycket franska för att ta del av tipsinformationen.

Observera att hästar med samma ägare får ett gemensamt stallodds, vilket markeras tydligt i programmet.

Njut av stadens parker som är helt stilla och vackra, liksom floden Seines historiska stränder och romantiska broar – allt befriat från kommersialism.

Helen är legendarisk

Hylla legendariska Ina Scot-kusken Helen Johansson som prisutdelare i stoloppet Prix Helen Johansson på söndagen.

Ta dig till elfte arrondissemanget som är hetast med moderna nyskapande stökiga restauranger och barer, staden är indelad i 20 arrondissemang.

Packa med flaggor, halsdukar och banderoller – hela det högljuda publikhavet på 40.000 åskådare är fullt med färg och viftande.

Turista, om ni inte tidigare besökt de maffiga sedvärdheterna är de ett måste: Eiffeltonet, Notre-Dame, Sacre Coeur, Triumfbågen, Louvren.

Ha koll på det franska voltsystemet uppe i starttarmen i skogen – en tuff kokande gryta som är fascinerande, spännande och dramatisk.

Helgens fem främsta lopp: 1) Prix d’Amerique för världens bästa hästar, 2) Prix du Luxembourg för fem- till tioåringar, 3) Prix Helen Johansson för sex- till åttaåriga ston, 4) Prix Jean Rene Gougeon för sex- till åttaåringar, 5) Prix Charles Tiercelin för fyraåringar.

Hovnot: Klockan 11.00 öppnar entréerna, klockan 13.00 startar invigningen, klockan 13.50 körs första loppet, klockan 15.30 startar defileringen, klockan 16.05 körs Prix d’Amerique.