Åbys sportchef: ”Vi ska se över stretch-linjen”

Open stretch-linjen sned på Åby • Sociala medier översvämmat • Banchefen Jon Walter Pedersen utvecklar

avAndreas Örtengren

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2
Åbys open stretch-linje i lördags, som många reagerat på.

Det blev en dramatisk V75-eftermiddag på Åbytravet med en omdiskuterad slutstrid i V75–7.

Tv-bilderna visade dessutom att linjen till open stretch var sned vilket har fått många att reagera.

– Jag håller med om att den var svajig, säger Åby-chefen Jon Walter Pedersen till Trav365.

Under lördagen avgjordes V75 på Åbytravet strax utanför Göteborg.

I den avslutande avdelningen fick vi se en tät slutstrid mellan Conrad Lugauers Night Brodde och förhandsfavoriten Man At Work som kördes av Örjan Kihlström.

”Tuffaste beslut någonsin”

Kort innan mål krokade hästarna ihop och Night Brodde kunde kontra invändigt och vinna loppet med knapp marginal. Stora delar av trav-Sverige blev mycket upprört då det såg ut som att Lugauer bryter ut och stör Man At Work.

Domarna väntade länge med resultatet men valde till slut att tilldöma segern till Night Brodde.

– Jag vet att de i domarnämnden hade otroligt svårt att bestämma sig just den här gången och att resultatet fick dröja länge. Det syns tydligt att de krokar ihop och jag vet att en av domarna, Björn Persson har sagt att det var hans tuffaste beslut någonsin, säger Pedersen.

”Håller med om att linjen är svajig”

I samband med att händelsen vevades om och om igen kunde man även se att Åbys open stretch-linje var sned vilket också uppmärksammades flitigt efteråt i sociala medier.

– Det här är något vi har diskuterat förr och jag kan i ärlighetens namn hålla med om att den känns svajig. Den är inte helt lätt att få till och jag förstår att det väckt en del funderingar, säger Jon Walter och förklarar vidare:

– Vi markerar från punkterna a till ö med tjugo meters mellanrum och det är där det kan bli svajigt. Det här är något vi på Åbytravet tar till oss och kommer att titta närmare på. Man kan ju tydligt se att det inte var ett rakt streck i lördags.

Vad kan man göra åt det?

– Det vi främst kommer att göra nu är att försöka få till en lösning med en laserlinje. Det låter lite som science fiction men är inga större grejer egentligen. Vi kommer se över hur vi ska undvika detta i framtiden och tar det på allvar.

Vilka problem ser du med en sned linje?

– Det är naturligtvis inte bra om den inte är rak. I situationer som rör måldomarna kan det ha en negativ inverkan och även för kuskarna. Jag tror fortfarande att det är viktigt att kuskarna ser markeringen tydligt. Det är vårt ansvar att se till att det här rättas till även om det oftast fungerar bra, avslutar Åby-chefen.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

V75

Solvalla

V86

Trav

Sverige