”Jag var orolig i själen och mådde inte bra”

Melander på väg tillbaka efter hjärtinfarkten

1 av 2 | Foto: TR Bild
Micael Melander

avChristoffer Wickman

TRAV

Proffkusken Micael Melander, 47, drabbades av hjärtinfarkt och ledsnade på travet.

Nu är han på väg tillbaka.

– Jag var orolig i själen och mådde inte bra, säger han.

Det var i slutet på fjolåret som Micael Melander insjuknade.

Danneroproffset fodrade hästarna på gården när han började må illa och kräktes. 47-åringen åkte senare till sjukhus där det konstaterades att han drabbats av en hjärtinfarkt.

Micael Melander lade travet på is och licensen hade lämnats in.

– Det är klart att man får en tankteställare, berättade han för Trav365 då.

Nu, knappt fyra månader senare, har Micael Melander plockat ut sin licens igen – och ser fram emot att komma tillbaka till travsporten.

”Orolig i själen och mådde inte bra”

Hur mår du i dag?

– Jag tycker att jag mår bra, absolut, det gör jag. Jag springer inte milen lika fort som för sex månader sedan, men jag jobbar på det och jag mår bra. Jag tränar ganska mycket för dagen, det var inte på grund av ett otränat hjärta som det här inträffade, men hjärtat är en muskel och ska tränas, berättar Micael Melander.

Hur var tiden efter hjärtinfarkten?

– Det är klart det alltid är tufft att åka på en sådan smäll, jag tyckte att jag var fullt frisk till dess att jag åkte in till sjukhuset. Det kom som en chock, och när man får den diagnosen och att nu är det läge att dra i handbromsen, då är det klart man får tänka om totalt. Jag är normalt inte en människa som grubblar, men det är klart man tänker till.

Vet du vad som ledde fram till att du fick en hjärtinfarkt?

– I regel så är de människor i min ålder som är i riskzonen överviktiga och rökare, och jag tillhörde inte den kategorien, däremot är jag diabetiker och det är en riskfaktor. Men jag tror själv att det som ledde fram till hjärtinfarkten var för att jag var orolig i själen och inte mådde bra.

”En del privata saker”

Orolig i själen och inte mådde bra säger du, vill du utveckla?

– Det var en del privata saker, men även att det ekonomiskt inte fungerade som önskat. Då mår man dåligt och grubblar över det. Jag tror de sakerna bidrog till att det blev som det blev.

Kort före Melander drabbades av sin hjärtinfarkt hade han lämnat in sin proffslicens, och efter hjärtinfarkten ledsnade han helt på travsporten.

– När man ligger på sjukhuset och blir matad tre gånger per dag, då behöver man inte tänka så mycket och då är det bara att gilla läget. Sedan får man veckor och månader som man ska ta det lugnt på. Jag var bitter på travet när jag lämnade in licensen i november, det kändes liksom inte roligt längre och jag tappade sugen på travet. Men nu när jag haft den här perioden så är det inte travet jag tappat sugen på, jag vill tävla och jag vill fajtas. Jag skyllde på travet att jag mådde dåligt, man vill alltid ha en syndabock.

”Skönt att vara ifrån travet”

I dag ser Melander annorlunda på det.

– För mig var det skönt att vara ifrån travet, efter min hjärtinfarkt så varken såg jag trav på tv eller läste om det. När man är i den här bubblan och kör trav tre till fem dagar i veckan och läser propositioner hela tiden, då blir man ganska trångsynt. Jag blev det i varje fall. Mitt i allt elände så tror jag det var bra för mig att vara ifrån travet, säger Micael Melander och fortsätter:
– Man måste inte jaga lopp, lopp, lopp hela tiden, det finns andra saker i livet. När du är som mest i farten så värderar du en seger mer än prispengar. Du jagar seger och bekräftelse på att du är bra, det är mycket sådant man jagar och det är väl så människor fungerar. Nu vill jag ha mer kvalitet, jag vill inte sålla på det viset, men livskvaliteten är viktig att tänka till om.

Hur ser du på framtiden?

– Jag är tillbaka redan nu, jag har bestämt själv att nu kör jag och kroppsligt och så är jag tillbaka och jag har också hästar hemma på gården. Jag vill ge chansen att träna mer häst framöver än vad jag har gjort de senaste åren, det har varit mer fokus på att vara catchdriver. Min önskan och dröm är att få till lite bättre tävlingsstall att jobba med, kunskapen tycker jag finns och det är därför jag vill fortsätta. Det känns dumt att bara slänga bort alla de år och de hantverk inom travet som jag har. Samtidigt är det en materialsport och duger du inte så duger du inte, men jag känner att jag har mer att hämta.

Melander vill nu höja kvaliteten framöver.

– Jag vill höja kvaliteten på allt, jag tycker det varit mycket mellanmjölk, men det blir lätt så om du har saker överallt. Jag känner att jag vill och kan höja kvaliteten ytterligare, även som kusk. Vi får se hur det tas emot, säger Micael Melander och avslutar:
– Jag känner mig jättetaggad och jag längtar till att få börja köra lopp igen, och jag kan göra mig tillgänglig i dag om det är så, men inom några veckor är jag nog tillbaka. Sedan är det så att man är aldrig så efterlängtad som när man inte är tillgänglig.

Micael Melander tog i fjol sin 1000:e seger som travkusk, och har de senaste åren legat runt tre miljoner per år i inkörda prispengar

ARTIKELN HANDLAR OM

Trav