Axel räknade fel – spelade in 21 miljoner

avErik Pettersson, Minimedia

Publicerad:
Foto: kanal75
MANNEN BAKOM JÄTTEVINSTEN Axel Planhem, 79, och målfotot från V75-7 i helgen. På systemet fanns 12, men inte 9. Bilden visar hur hårt det var i mål.

Axel Planhem, 79, är mannen bakom helgens jättevinst på V75.

I lördags spelade han in 21 miljoner kronor till 43 kunder hos Värtavägens Spel och Tobak i Stockholm.

– Jag hade gjort klart systemet, men räknat fel, så jag hade råd med en häst till i sista loppet. Då tog jag med 12:an och den hästen vann, avslöjar succétipparen.

V75-omgången på Bergsåkers travbana utanför Sundsvall blev svår för spelarna i lördags. Endast 5,3 system lyckades pricka in alla rätt och belönades med 4,2 miljoner kronor.

Men hos Värtavägens Spel och Tobak i Stockholm blev vinsten betydligt större än så. Spelbutiken hade nämligen 4,3 av de vinnande systemen och totalvinsten blev över 21 miljoner kronor som 43 glada kunder nu får dela på.

”Var verkligen slumpen”

Mannen bakom det vinnande systemet var pensionären Axel Planhem, 79. För tre veckor sedan fick han förfrågan av butiksägaren, Sven Hessling, om han ville göra andelssystemen i butiken.

Han nappade.

De två första veckorna blev det ingen vinst, men i helgen smällde det till och det rejält.

– Man måste ha lite tur, men man måste analysera lite också, säger Axel blygsamt.

Han fortsätter:

– Ja la till en häst i sista loppet som jag inte hade tänkt ta med. Jag hade gjort klart systemet, men räknat fel, så jag hade råd med en häst till i sista loppet. Då tog jag med 12:an och den hästen vann. Det var Per Lennartsson som tränade och körde den hästen och honom gillar jag. Det var verkligen slumpen.

79-åringen: ”Lite förvirrad”

Axel, som snart fyller 80 år, bor på Östermalm och spelar på trav för 300-400 kronor i veckan. Största vinsten innan helgens drömvinst var 57 000 kronor.

– Det var -94, så de pengarna är slut, ha ha. Då spelade jag på telefonnumret och garderade lite. Jag har spelat till och från i många år, men inte för så stora belopp.

Loppen följde Planhem i eftersändningen på TV4 vid 18-tiden på lördagskvällen.

– Det var målfoto i sista avdelningen och jag trodde att vår häst hade förlorat, men så var det inte, som tur var. Jag var lite förvirrad först och kollade flera gånger om det stämde. Sen när det hade sjunkit in fick jag ringa runt lite i släkten och alla var glada. 

”Gäller att inte festa för mycket”

79-åringen hade givetvis en andel själv i systemet och får nu drygt 490 000 kronor. Men i efterhand ångrar han lite att han inte hade två.

– Men jag är nöjd ändå, det känns jättebra. Vi gjorde 43 kunder glada, det är kul när man vinner för det gör man inte så ofta.

Vad säger kunderna till dig? Är du hjälte i butiken nu?

– Nu har man helt plötsligt fått kompisar också, säger Axel med ett skratt.

– Jag var i butiken nu och hämtade blommor och flaskor som folk  har varit in med till mig, jag har fullt upp med att få hem grejerna.

Hur ska du fira?

– Det gäller att inte festa för mycket bara, ha ha. Jag var på McDonalds nyss, men jag ska ut med min son och hans familj i helgen. Sen ska jag ut och äta gott med brorsan i veckan, så lite blir det. Barn och barnbarn ska också få pengar, de behöver pengarna mer än jag. Då blir de glada!

Publicerad: