”Det läggs för mycket fokus på att jag är tjej”

Emilia Leo om succéåret • Framtiden • Ångesten • Drömmen om Elitloppet • ”Kan ha det som krävs”

avAndreas Örtengren

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: Foto: Lars Jakobsson / TR BIlD
Emilia Leo på Hästgalan 2019

I fjol blev Emilia Leo, 27, utsedd till Årets Komet och körde in över fem miljoner kronor.

I söndags passerade hon åtta miljoner kronor i inkört och går mot ett nytt rekordår – men hon slåss fortfarande mot fördomarna.

– Jag tycker ibland att det läggs för mycket fokus på att jag är tjej, säger superlöftet till Trav365.

Emilia Leo har haft ett strålande 2019 där alla siffror pekar spikrakt uppåt. Trots att förväntningarna var stora på supertalangen inför året har 27-åringen återigen överträffat sig själv.

Förra året var ett rekordår då Emilia körde in över 5,4 miljoner med en segerprocent på femton.

Passerade åtta miljoner i inkört

När hon under söndagens V75-tävlingar på Örebrotravet satte nosen först med Temporino (V75–3), så passerades gränsen åtta miljoner i inkörda pengar. Segerprocenten hittills i år har också förbättrats.

Emilia Leo vann även montéloppet V4–1 (lopp 2) med Champion Chip.

– Jag är naturligtvis jättenöjd med hur året har varit. Pengar är förstås inte allt men det är ett sätt att mäta framgången. Det kändes riktigt bra på Örebro och det är alltid lite extra kul att vinna på V75, säger Emilia.

”Blir hellre jämförd som kusk än kvinna”

En annan milstolpe passerades i fredags på Rommetravet. Då lyckades Emilia som första kvinna att passera 100 segrar på en säsong, då hon satte nosen först med Myrs Sol. För närvarande har hon 105 triumfer på kontot och det lär bli fler innan året kan summeras.

Men Emilia själv menar att det ibland läggs för mycket fokus på att hon är kvinna.

– Det är något som jag reagerat över vid ett flertal tillfällen. Visst inser jag ju att det sticker ut en aning att jag som tjej vinner många lopp, men jag skulle hellre bli jämförd som kusk, säger hon och berättar vidare:

– På Örebrotravet häromdagen var det något om att ”kvinnor kan” och jag tycker det är ett lite förlegat synsätt. Jag uppskattar förstås att det går bra men jag är en kusk och ryttare och det borde också fokus ligga mer på.

Vad är det som gör dig så framgångsrik?

– Jag har fått köra fler sulkylopp och även bättre hästar. Sedan tror jag att rutinen gör en hel del. Jag försöker utvecklas hela tiden. Att det skulle gå så här bra redan i år hade jag inte kunnat föreställa mig.

Du har tidigare berättat om din prestationsångest. Hur är det nu?

– Det har blivit mycket bättre den senaste tiden. Tidigare kände jag hela tiden en press för att misslyckas. Jag hade känslan att jag inte skulle få fortsatt förtroende om inte resultaten kom, säger hon och förklarar vidare:

– Numera tänker jag att alla kan göra fel. Jag känner ett större förtroende och kan vara lite mer avslappnad. Det var jobbigt att leva med den pressen, men nu inser jag ju att alla kan ha en dålig dag.

Tillbaka i sin hemstad

Den 27-åriga succékusken verkar trivas med tillvaron för tillfället. Hon är efter separationen med Oskar Kylin Blom tillbaka i sin hemstad Borlänge och finns till vardags hos Gävle-tränaren Johanna K Karlsson.

Emilia har även två hästar på sin egen träningslista där Sign Me Up Too gjort sig känd för den breda travpubliken.

– Jag tar hand om fyra, fem hästar hos Johanna och trivs bra med det. Jag kör ju fler lopp nu så det blir många mil på vägarna också. Det är fullt upp men det är självvalt.

Hur ser du på framtiden?

– Jag har i dagarna gått klart proffsutbildningen vilket känns jätteskönt. Nu finns möjligheterna för en satsning den dagen jag är redo. För tillfället kommer jag inte ändra något utan finns kvar hos Johanna och fortsätter köra lopp. Det är viktigt med rutin.

– I framtiden är det troligtvis travet som kommer ta störst plats. Det är där jag känner att det finns störst möjligheter att utvecklas. Jag älskar montén men den har inte samma förutsättningar som travet har.

”Drömmer om Elitloppet”

Rekordåret innehåller många segrar för Emilia. Men en häst som sticker ut är Oscar Berglunds sexårige hingst Shocking Superman.

Sedan i somras har 27-åringen varit ordinarie kusk bakom fartfenomenet.

– Jag vill egentligen lyfta fram många hästar under året men det går inte att blunda för hur Shocking Superman tävlat vid några tillfällen. Känslan vid segrarna på Bergsåker och Solänget har varit helt sjuk. Det finns något alldeles extra i den hästen, säger hon och fortsätter ösa beröm om ”Superman”:

– Oscar som tränar är mycket duktig och vi har pratat om att det kan vara en häst för de större sammanhangen. Jag kan ärligt säga att jag tror det kan vara en häst för Elitloppet nästa år. Det vore en dröm att få vara en del av den sista söndagen i maj. Jag tror han kan ha det som krävs för de stora loppen.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Trav

V75

Elitloppet

Örebro

Hästar

Solvalla

Borlänge