”Årets resultat har överskridit förväntan”

Svenska doldisen gör succé i USA

avChristoffer Wickman

1 av 4 | Foto: Privat
Michelle Crawford

Michelle Crawford lämnade Sverige för USA för elva år sedan.

Nu gör hon succé som travtränare.

– Årets resultat har överskridit all förväntan, säger hon.

Michelle Crawford, tidigare Michelle Ingerstad, var en framgångsrik ponnykusk i Sverige för ett tiotal år sedan. Hon vann också ett uttagningslopp till Lärlings-SM med Carribean Club 2007 – till ofattbara 144 gånger pengarna.

I oktober 2008 flyttade hon till andra sidan Atlanten och är kvar där än i dag.

Tidigare i år plockade hon ut sin tränarlicens och 31-åriga Michelle Crawford har fått en riktig pangstart som tränare.

När Wicked Nick vann på Saratoga Raceway i söndags så var det Michelles åttonde tränarvinst för året, och hennes hästar har sprungit in 40 448 dollar, lite drygt 372 000 kronor.

”Det ena ledde till det andra”

När Michelle Crawford lämnade Sverige för elva år sedan så började hon jobba hos travtränaren Anette Lorentzon.

– Jag behövde se mig om lite grann, och jag fick börja jobba hos Anette. Den vintern i Florida så träffade jag Brett som kom från Saratoga. Det ena ledde till det andra och nu har jag och Brett varit gifta i över åtta år och vi har en treårig dotter tillsammans, berättar Michelle Crawford.

Michelle Crawford körde och red en hel del lopp när hon flyttade till USA, och på 29 starter så har hon vunnit tio lopp. Hon har dock varken kört eller ridit något lopp sedan 2017.

– Jag red en del lopp när Montén började här, men det kommer ingenstans. Vi måste samla ihop prispengarna själva, och det finns inte så mycket stöd för sporten som man skulle önska. I New York State till exempel så måste alla deltagare få lika många procent av prissumman. Jag har helt enkelt tappat intresset lite grann. Vi får se hur det blir framöver, kanske rider jag lite i år, berättar hon.

”Jag är väldigt noga”

Tillsammans med sin man Brett så har Michelle tränat hästar i sju år, men det är först i år som hon tagit ut egen tränarlicens.

– Jag måste säga att årets resultat än så länge har överskridit all förväntan. Hästarna är fräscha och fina för dagen och allt bara rullar på.

Vad har du för planer som tränare framöver?

– Jag har faktiskt inga speciella planer för min framtid som tränare. Förra året började Brett köra mer lopp än vanligt och vi bestämde då att i början på 2019 så skulle jag stå på hästarna istället. De har så många fåniga regler här i USA.

Kan du utveckla?

– Om vi till exempel har hästar som startar på andra banor än Saratoga Raceway så är det oftast jag som åker med hästarna, och om jag inte står som tränare eller har min egna licens så måste jag hitta någon annan som kan ta ansvar och vara designerad tränare för den starten. Av den anledningen så har jag faktiskt haft min licens i flera år, även om hästarna har stått på Brett istället, berättar Michelle Crawford.

Michelle och Brett Crawford har i dag ett tiotal hästar på träningslistan.

– Vi har mest vanliga tävlingshästar och vi har inga stora ägare som satsar. För fem år sedan hade vi över 20 hästar i träning. Vi tycker det är skönt att hålla ner på antalet häst och ta bra hand om dom vi har. Jag är väldigt noga så det kan vara jobbigt att ha anställda som inte bryr sig lika mycket som en själv, säger Michelle Crawford.

ARTIKELN HANDLAR OM

Trav