”Jag har fått massa skit - nästan pinsamt”

Montéprofilen rasar mot att ryttarna vill ändra de fysiska kraven: ”Det är helt fel”

avErik Pettersson

1 av 3 | Foto: Malin Albinsson, TR Bild
Malin Berås är kritisk mot att flera ryttare vill sänka de fysiska kraven.

Flertalet norska montéprofiler vill ändra de fysiska kraven för att få licens i travritt.

Något som en av sportens stora profiler, Malin Berås, 29, är kraftigt emot.

– Jag finner inte ord, jag har fått massa skit för att jag tycker så, säger hon.

Under 2011, 2012 och 2013 var norska montéprofilen den mest lysande i vårt västra grannland. 

Malin Berås red då in miljontals norska kronor på hästryggen och visade även upp sina färdigheter på svenska travbanor.

Nu har 29-åringen dragit ner lite på sitt ridande - men följer sporten – och debatten runt den intensivt.

”Vill införa krav som det är i barnidrott”

Flera norska montéprofiler har nu skrivit under ett brev där de vill ändra de fysiska kraven som måste genomföras innan man kan få sin montélicens. Man ska nu klara att springa tre kilometer på 15 minuter. Det vill de ändra till 17 minuter, samt ha ett ålderstillägg, som gör det lättare att klara testet.

Något som Berås är kraftigt emot.

– Vi är ju idrottsutövare. Varför ska vi ha lägre krav på oss? Vi rider om mycket pengar och det spelas för stora pengar på oss. Jag finner inte ord. 

Vad säger du om kraven som finns?

– Det är inga omöjliga krav. Har du lust att hålla dig lite i form och vill vara med och rida, då är det inga problem.

Efter utspelen har Malin blivit påhoppad på nätet.

– Jag har fått massa skit, men det bara rinner av, det blir ju nästan pinsamt. De menar att man inte ska vara i form när man rider, att det ska vara lättare krav. De vill införa krav som det är i barnidrott, Det är helt fel. Speciellt när vi håller på, på en sån professionell nivå som vi gör.

Hur har påhoppen varit?

– Det är mycket hets på nätet. Det går till personangrepp och tycker att jag bara vill framhålla mig själv när jag säger sånt här, men det stämmer inte alls. Jag har blivit uppringd av journalister och bara svarat och varit ärlig. Det är inte min mening att angripa någon, men man måste ju få tycka saker utan att någon går på med personangrepp och hets. Det är bara sunt med diskussion.

”Klart att det är farligt”

Det låter inte som du skriver under brevet.

– Nej, är du galen? Det hade jag aldrig gjort. De ville att jag skulle skriva på, och var på mig flera gånger, men jag tackade nej.

Vad har du att säga till de som vill sänka kraven?

– Ingen idrott är lätt. Om du vill bli något så får du jobba lite, saker kommer inte gratis. Ska du ta licens och rida, då får du jobba. Det har jag alltid gjort och det kommer jag alltid att göra.

Kan det vara rent av farligt att sänka kraven?

– Det är klart att det är farligt. Om en ryttare är dåligt tränad och kommer in i en trång situation, och det enda du tänker på är att du är sliten, så blir det inte bra. Hästen får även onödig överbelastning och en ryttare inte orkar hålla sitsen. Det kan leda till skador. Det är synd om tränaren och ägare som väljer att ta ut hästarna i monté, och får en otränad ryttare. Jag skulle aldrig använda en ryttare som inte var tränad. Det säger sig självt. 

”Inte rätt väg att gå”

Den stora anledningen till att de norska montéstjärnorna vill ändra kraven är att montélicenserna minskar drastiskt i vårt västra grannland.

– Jag förstår att de vill ha rekrytering, att sporten behöver ryttare, men det här är inte rätt väg att gå. En skidåkare, som siktar på att bli bäst, då måste man träna och hålla igång för att bli bäst. Alla kan inte bli skidåkare, alla kan inte bli ryttare.

ARTIKELN HANDLAR OM

Monté

Trav