– Inte tillräckligt starka på Solvalla

Publicerad 2015-11-19

Stig H Johansson reagerar på utvecklingen

Publiken sviker, prispengarna går ner och tävlingsdagarna blir färre.

Sveriges nationalarena för travsport – Solvalla – är på väg åt fel håll.

Nu reagerar ikonen Stig H Johansson.

– Man är inte tillräckligt starka på Solvalla, säger han till Trav365.

2015 kör Solvalla travtävlingar vid 97 tillfällen.

Nästa år blir huvudstadsbanan av med fyra tävlingsdagar, och det kommer att köras 93 travtävlingar på nationalarenan för travsport.

Utvecklingen för Sveriges största travbana har fått deras största tränarprofil Stig H Johansson att reagera.

I sin krönika i Sportbladet uttrycker han sitt missnöje:

– Solvalla har tappat. Det är aldrig trevligt när den så kallade nationalarenan tappar mark när det gäller prispengar och tävlingstillfällen.

– En nationalarena ska givetvis ha statusen av en nationalarena. Tar man nu bort mer och mer potential från Solvalla är det klart att den statusen sjunker. Tråkigt! skriver Stig H Johansson i sin krönika i Sportbladet.

Talande bild visar krisen

Solvalla har de senaste åren gått tungt. Numera har banan inte ens en egen tävlingsdag, kvällstid, i veckan utan V86-tävlingarna saxas mellan Solvalla, Åby, Bergsåker och Jägersro, vilket har lett till ett stort publiktapp på ”Valla”. En talande bild var när Stefan ”Tarzan” Melander segerdefilerade med världsartisten Nuncio en onsdagskväll, inför en handfull med personer på publikplats.

– Det är värre än någonsin nu, sa tränaren nedstämt till Trav365 då.

På fredagseftermiddagarna kör banan egna tävlingar, men de tävlingarna sviker publiken och prispengarna i loppen är låga.

”Om nedmonteringen fortsätter...”

Så sent som i lördags körde nationalarenan V75-tävlingar och 3 133 personer, runt 500 personer färre än föregående år, kom för att se några av världens bästa hästar, Delicous U.S. och Nuncio tävla, i Sveriges överlägset största stad.

– Det var något alldeles enastående som ung att få visa upp sig på nationalarenan. Så tror jag inte att det blir i fortsättningen om den här nedmonteringen fortsätter, menar Johansson.

– Inga Solvallatränare, eller hästägare, gillar det naturligtvis. Jag tror också som sagt att vi har en hel del stöd för det ute i landet, skriver Stig H Johansson.

”Inte tillräckligt starka på Solvalla”

Hur kan nedmonteringen av Solvalla få ske?

– Det är väl så att man inte är tillräckligt starka på Solvalla. Att kunna säga ifrån och prata för Solvalla, som nationalarena, på rätt sätt, säger Stig H Johansson till Trav365, och vidareutvecklar hur han tycker man ska lösa problemen i svensk travsport i allmänhet och på Solvalla i synnerhet.

I en debattartikel i Svenska Dagbladet skriver Stig H Johansson: ”Sluta utreda spelmarknaden – agera istället”.

– Det är det som är det stora problemet, att ATG har konkurrenter på spelmarknaden som inte betalar för sig. Det måste hända något nu, inte 2018. Vi måste få några konkreta förslag på hur vi kan vända den här trenden, och skapa lite positiva vibbar i sporten inför framtiden. Det måste hända nu, vi kan inte vänta till 2018, om sporten inte ska kantra helt, säger Stig H Johansson.

Tycker du att Solvalla ska en egen tävlingsdag, kvällstid, i veckan?

– Vi ska ju i alla fall inte få färre tävlingsdagar än vi har haft i år. Det är det som jag och vi tycker är märkligt och konstigt. Vi är inte belåtna med det, säger Stig H Johansson.

Sportchefen svarar

Solvallas sportchef Markus Myron svarar på kritiken.

Stig H kallar det som sker nu för nedmontering.

Vad har du att säga om det?

– Den stora skillnaden, i mina ögon, i 2016 års tävlingsplanering är att åtta av de egna onsdagar som vi hade i år blir Xpress-dagar ihop med en annan bana. För Solvallas del tycker jag att det är tråkigt. Våra egna onsdagar har varit roliga att arrangera och vi har haft en trivsam stämning på arenan. Självklart så kommer vi att göra det bästa vi kan med de dagar vi fått under nästa år, men förutsättningarna känns bättre när vi är ensamma arrangörer. Isolerat till skillnaden mellan 2015 och 2016, så tycker jag att ”nedmontering” är att ta i, men visst är det en försämring. I ett större perspektiv håller jag med Stig H om att Solvalla tappat i status jämfört med tidigare år. Det här har skett under lång tid och skillnaden mellan oss och andra banor är inte så stor som den var förr. Ur det perspektivet förstår jag att han uttrycker det som en nedmontering.

Hur kunde ni gå med på att bli av med tävlingsdagar 2016, gentemot 2015?

– Det var inte speciellt svårt. 2013 hade vi bara 81 tävlingsdagar och i år har vi 97 stycken. Det har varit en ordentlig ökning av tävlingsdagar de senaste två åren och framför allt har vi haft betydligt fler lopp på vintern. Med facit i hand har det varit svårt att fylla loppen ett par vinterdagar och det rätas nu till genom att fyra dagar tas bort. Just den delen i tävlingsplaneringen har jag inget att invända emot.

”Vi kallar oss inte nationalarena”

Stig H menar på att ni på Solvalla inte är starka nog, för att säga emot förbundet i den frågan. Kommentar på det?

– Det tycker jag att Stig H har rätt i. Men det är inte unikt för oss, alla banor sitter i samma båt. Just nu är det spelomsättningen som styr planeringen.

Borde inte Solvalla ha en egen tävlingsdag, kvällstid? Kan ni inte ställa ett sånt krav på ST?

– Vi skulle gärna ha en egen tävlingsdag, men vi är inte beredda att tävla om markant mindre prispengar för att uppnå det. Onsdagskonceptet har en så pass stor påverkan på vår ekonomi att ingen nuvarande spelform på andra veckodagar känns som ett rimligt byte mot vad vi har. Om en annan dag däremot skulle kunna kombineras med ett nytt spännande spelkoncept med stor potential, så är diskussionen en annan. Det vore kul om en sådan möjlighet kunde uppenbara sig i ATG:s produktutveckling. Drömma kan man väl alltid få göra.

Tycker du Solvalla är värdig namnet ”nationalarena”, som det ser ut i dag?

– Vi kallar oss inte för nationalarena nuförtiden och anledningen till det är att vi inte anser oss vara en sådan. Nationalarena måste vara mer än bara en titel, den ska vara något som hela landet är stolt över och värnar om. Vi tar gärna den rollen, men då måste vi känna ett nationellt stöd för det och så måste naturligtvis de ekonomiska förutsättningarna finnas, säger Markus Myron.

Följ ämnen i artikeln