10 bästa tipsen för att lyckas på V75

Sportbladets travprofiler Christoffer Wickman och Erik Pettersson guidar

Uppdaterad 2018-11-02 | Publicerad 2018-09-19

Sportbladets Christoffer Wickman och Erik Pettersson guidar er.

Erik Pettersson och Christoffer Wickman är två av Sportbladets
populära travexperter.

De har haft flera stora framgångar i sina tips till er läsare.

Här ger de fem personliga och varierande lektioner vardera om hur man vinner på V75.

Spela för att vinna, inte för att få flest rätt

Wickman: Om du vill bli en vinnare i längden på V75 så ska du spela för att vinna, inte tävla i att få flest rätt. Ett misstag som många nybörjare gör är att spela med alldeles för många favoriter, och gör system som i bästa fall kan ge några tusenlappar tillbaka. Gå i stället för att vinna och jaga inte sju rätt varje lördag. Det räcker med att sätta V75 några gånger per år om du spelar för hög utdelning för att du ska gå med vinst. Och, det viktigaste av allt, ha tålamod.

Hitta minst två spikar

Pettersson: För att få stuns i systemen och kunna ”måla på” i något av V75-loppen föredrar jag alltid att spela med två spikar. De omgångar du
sätter båda dina spikar ska du ha potential till stora pengar genom att sitta välgarderad i de fem återstående avdelningarna. Tveka inte på att spika en häst som är mindre betrodd – om du tror att den vinner.

Gardera i V75-7

Wickman: De flesta V75-spelare vill vara med så länge som möjligt och streckar många hästar i de första V75-avdelningarna, för att sedan gå snålare mot slutet. Det rensar alltid lite extra om en favorit förlorar den sista V75-avdelningen, så hittar du ingen bombspik i sista V75-avdelningen rekommenderar jag att man där garderar rätt friskt – för det brukar kunna ge bra betalt.

Våga spika i V75-1 – där fegar många ur

Pettersson: Många spelare vill ha chans på alla rätt så länge som möjligt och så kallade ”tv-system” med många hästar i början av omgången och färre i slutet brukar vara vanligt. Gör i stället tvärtom. Att spika i V75-1, där många andra garderar, är allt som oftast ett vettigt drag. Kom ihåg att du spelar mot de andra spelarna, inte med. Efter den enorma hajpen med ATG Tillsammans är detta knep ännu bättre, där många spelläggare vill hålla sina ”följare” nöjda så länge som möjligt och spikar alltså inte i V75-1 ...

Hitta skrällarna

Wickman: För att lyckas hitta skrällarna som gör att V75-utdelningen sticker iväg är en bra tumregel att gå på hästar från fina utgångslägen och hästar som är bortglömda trots att de körs av en toppkusk. Form hos en skräll är också intressant, för form slår ofta klass.

Jämnspelat mellan två? Ta ställning för den som du tror får bästa loppet!

Pettersson: Att ta två hästar som är mycket spelade i ett lopp kan i vissa fall vara rätt spelmässigt. Men i de flesta    fall är detta kallt, rent speltekniskt. När jag har vunnit pengar på V75 har jag varit rå och gått rakt ut på en idé i jämna lopp. Ett exempel, om favoriten har bakspår och är jämnspelad med en häst som har spetsläge, då går jag nästan uteslutande på hästen som kan nå ledningen. Spetshästen vinner nämligen ofta.

Nonchalera inte statistik

Wickman: Någonting som jag tycker många nonchalerar är statistik på V75, för mig är det ett verktyg som jag använder mig mycket av när jag komponerar mina V75-system. I vilka V75-lopp skräller det oftast? I vilka V75-lopp brukar favoriten vinna? Trivs någon häst alldeles ypperligt på aktuell V75-bana? Är det spetsläge för en spetsälskande häst? Det finns många bra statistikverktyg på marknaden.

Våga gå emot favoriter

Pettersson: Någon favorit du inte tror alls på? Var inte rädd för att plocka bort den. Om du ändå inte tror på den och anser den vara överspelad, varför betala för en sån häst? Ditt system får en klart större potential i och med detta och du kan betala för hästar du tror mer på – och som höjer värdet, antar man, avsevärt mer.

Hitta de bästa spikarna

Wickman: För att få riktigt bra slagkraft i ett V75-system rekommenderar jag två stycken spikar, det ger utrymme till lite mer gardering i de övriga loppen, där man kan jobba skräll. De bästa spikarna körs oftast av de bästa kuskarna, tränas oftast av de bästa tränarna och har oftast de bästa utgångslägena. Har du en häst som körs av en toppkusk, tränas av en topptränare, har fint utgångsläge och du dessutom tror på spets, spika!

Leta lågprocentare som körs av kuskeliten

Pettersson: Ofta när man går tillbaka och tittar på svåra V75-omgångar ser man en tydlig trend. De hästar som har skrällt i omgångarna är körda av någon ur kuskeliten, alltså någon av Sveriges bästa kuskar. Hittar du en häst som är lite spelad men körs en av våra bästa kuskar ska du ta tillfället i akt att betala för den hästen. De bästa kuskarna hittar oftast rätt vägar och vet vilken resa hästarna behöver för att skrälla.

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Följ ämnen i artikeln