Stephanie, 25: ”Väldigt trist”

Publicerad 2017-01-31

Nu ska förbundet stoppa ryttarnas rumpreklam: ”De har inte läst på om reglerna”

Flertalet montéryttare i Sverige har sponsorplats på rumpan och ärmarna – något som inte är tillåtet.

Stephanie Werder, 25, är en av dem som tävlar så – men nu ska förbundet Svensk Travsport agera.

– Jag tycker det är väldigt trist, det är ju sponsorerna som bidrar till att jag kan hålla på med det här, säger 25-åringen till Trav365.

Werder är en av de mest profilstarka montéryttarna i Sverige, under 2016 vann hon nio lopp och red in drygt 450 000 kronor på 91 starter.

Stephanie är en av flera montéryttare som har synliga sponsorer på bland annat rumpan.

Något som inte är tillåtet enligt Svensk Travsports regelverk.

– Nej, det är inga förändringar, de har bara inte läst på om reglerna, det har varit samma regler i över tio år, men vi har uppmärksammat det här nu och vi har informerat Stephanie om att det inte är tillåtet, säger Annica Hjorter, ansvarig för dressar, på travförbundet.

”Tufft slag”

25-åringen tycker reglerna begränsar hennes chanser att rent ekonomiskt kunna hålla på med sporten.

– Det är väldigt trist, jag har reda tappat pengar på att jag tvingas använda ett hjälmöverdrag, för på hjälmen har jag en sponsor, som jag har fått en summa pengar av varje år.

– Det är ett tufft slag att vi inte får ha sponsorer, var vi vill, på dressen. Det är tråkigt för mig, och ännu tråkigare för de som har en liten sponsor som sponsrar deras byxor och jacka för att få en plats på deras dress. Det här drabbar ju även kuskar och den här sporten är absolut inte gratis.

Stephanie lyfter fram några exempel på hur mycket det kostar att hålla på med monté, speciellt om man ska ha bra utrustning som kan uppfylla de hårda säkerhetskraven.

– En säkerhetshjälm kostar minst 5 000 kronor, och den ska bytas ut om den slagit i backen, det är samma regler som med MC-hjälmar. En bekväm och bra säkerhetsväst ligger på runt 4 000 kronor, om vi inte får ha vilka sponsorer vi vill, och hur många, så blir även vår säkerhet drabbad, då vi omöjligt har råd att bekosta allt själva, vad gäller dressar, hjälmar, västar och resor. Dressarna ska tåla ständiga friktioner, slitage, en hel dress kostar minst 10 000 kronor och då måste man ha flera olika på grund av slitaget. Totalt blir det väldigt mycket pengar.

”Vi ska titta på det här nu”

Det är tillåtet med sponsorer på bröstet och ryggen, samt på ett av låren, då med speciella mått, som ST förbestämt.

Varför är det så viktigt med sponsor på just rumpan och ärmarna?

– Vad är det som syns mest när vi rider? Jo, det är rumpan. Vad är det som filmas när vi går i mål? Rumpan. Man ska respektera regler som finns, men jag tycker det är en trist utveckling, både för mig och andra. Sponsorer är det alla sporter lever av. Se bara på fotbollen, de har tio sponsorer på tröjorna. Det är ju sponsorerna som bidrar till att jag kan hålla på med det här. Man går aldrig plus på det här, men man kan ju försöka ha lite intäkter så man slipper betala allt själv. Sponsorer vill synas på så bra ställen som möjligt, för att få så bra exponering som möjligt, som i sin tur kan ge oss lite ekonomiskt stöd, det är ju därför de kan gå in med stora pengar och tycka det är värt insatsen. Det ska även läggas till att de sponsorer jag har från början inte varit så intresserade av travporten, men som blivit det i och med att de sponsrar mig. Alla tjänar på sponsorer, så ser jag på det, därav är det tråkigt att de här reglerna gäller.

ST ska sätta sig och gå igenom problemet.

– Vi är några som ska titta på det här nu, så får vi se vad som händer. Som sagt, det är inga regeländringar vi gör, de här reglerna har funnits länge, det har bara förbigåtts av några.

Hur ska ni bestraffa regelöverträdelser framöver? Böter?

– Det får du prata med sportchefen Petter Johansson om. Jag har bara hand om dressarna, säger Annica Hjorter till Trav365.