”Saldot ändrades från 17 kr till 67 miljoner”

Rekordvinnaren på trav i Sverige berättar för första gången i exklusiv intervju: ”Overkligt och fantastiskt på samma gång”

Uppdaterad 2019-10-01 | Publicerad 2019-01-07

Peter Untersteiner och Alien’s Kiss var den häst som gav Micke Oscarsson V75-rekordet på 67-miljoner kronor: ”Jag var helt hundra på att jag spruckit”

I februari 2010 slog han alla tiders vinstrekord på trav i Sverige när han tog hem 67 miljoner kronor på V75.

Mannen från västra Sverige har sedan dess duckat intervjuer och hållit sig anonym.

Nu berättar Mikael Oscarsson, 38, för första gången, exklusivt för Trav365, om supervinsten, hur han tog potten på samma bana ett år efteråt och hur han ”mörkade” jättevinsten för frun på bröllopsresan.

– Till slut ändrades mitt saldo på 17 kronor till drygt 67 miljoner och det kändes naturligtvis surrealistiskt, säger han.

ANNONS: Här kan du ta rygg på rekordvinnarens och Sportbladets experters andelsspel på V86 och V75 [Extern länk]


Det har gått snart nio år sedan supervinsten som skakade om trav-Sverige.

En ensam vinnare tog hem 67 miljoner kronor en regnblöt lördag på Axevallas travbana i Skara.

Efter jättedramatik.

Vinnaren fick nämligen in vinsten på en reservhäst i V75-7 efter en mycket sen strykning.

I snart nio år har vinnaren hållit sig mycket anonym, duckat intervjuer och undvikit media.

Men i en exklusiv intervju berättar vinnaren, Mikael Oscarsson, 38, nu för första gången om supervinsten, efterspelet, flera spektakulära vinster och om hur han spelar i dag.

– Första tiden efter vinsten var det ju overkligt och fantastiskt på samma gång. Dock bryr man sig mindre om det för varje år, eller så känner i alla fall jag. Rekord är till för att slås och jag skulle inte bli det minsta besviken om/när någon slår det. Sedan siktar jag naturligtvis på att vara den som slår mitt eget rekord, säger Oscarsson med ett skratt till Trav365.

Dramat: ”Helt hundra på att jag spruckit...”

När du tänker tillbaka på vinstdagen. Hur minns du den?

– Det finns så många minnen och roliga händelser hela den veckan. Hur jag kom fram till spiken (elva-oddsaren Zerba G.), hur grannen höll på att ”förstöra” systemet på fredagskvällen. Men mest minns jag besvikelsen när Untersteiner fick luckan i sista avdelningen och satte nosen först. Jag var helt hundra på att jag spruckit och jag rev Travronden i 38 bitar och Guiden i 17 delar.  Efter en stund så lugnade jag ned mig och insåg väl att jag skulle få ett fint tröstpris i alla fall och öppnade jokersystemet för att kika vad det blev. Jag trycker på ”rätta” och det ploppade upp drygt 67 miljoner. Då blev jag förbannad igen för jag ”vet” ju att jag hade spruckit i sista. Sedan följde en hektisk halvtimme för att få reda på hur det låg till och jag vet inte hur många hundra gånger jag uppdaterade saldot på ATG. Till slut ändrades mitt saldo på 17 kronor till drygt 67 miljoner och det kändes naturligtvis surrealistiskt. Sedan ringde jag till grannen som höll på att förstöra systemet och det blev en bira eller två…

Hur ofta tänker du tillbaka på vinsten?

– Nuförtiden inte ofta alls, om ingen/inget påminner mig. Men så är ju fallet emellanåt och det är ju inte direkt så man mår dåligt av att tänka på det.

Hur kom du fram till spiken Zerba G.?

– Jag hade koll på henne sedan tidigare och hon hade fått ett lopp i kroppen. Jag tyckte att hon gjorde det bra i det loppet och visste att hon skulle prestera ännu bättre med lopp i kroppen. När jag hade pluggat färdigt spetsstriden, vilket jag lägger mycket tid på till varje omgång, så såg det upplagt ut för ledningen. Dessutom var det kort distans vilket var gynnsamt och när strecken visade under tio procent så var det inte mycket att fundera på.

Efter vinsten, var det svårt att motivera sig att spela på trav då?

– Det är klart att det var annorlunda den första tiden, det var ju en storvinst man hade siktat på sedan man började spela seriöst. Jag lirade väl inte 500 kronor vinnare på en tre-oddsare veckan efter vinsten om vi säger så… Men det var faktiskt inga problem att plugga när det till exempel var V75. Snarare tvärtom. Jag pluggade nästan ännu mer och det var lite förvånande. 

Så du har inte tänkt sluta på trav?

– Nej. Inte i många sekunder i alla fall. Jag har ju haft det som mitt stora intresse sedan jag var en liten grabb, så bara för att man lyckas vinna mycket pengar en gång så vill man ju inte sluta med det man tycker så mycket om. Det är det bästa jag vet när man är ordentligt påläst till en omgång och att sedan börja fundera och komponera system.


ANNONS: Här kan du vara med på Micke Oscarssons andelsspel - kolla här [Extern länk]


Tog potten på samma bana - ett år senare

Och tur är väl det, att Micke inte slutat spel. För vinsterna har fortsatt att trilla på. Särskilt i närtid efter 67-miljonersvinsten.

Mot alla odds tog han hem hela potten på V75 ett år senare.

– Det var helt sjukt egentligen, för det var ju nästan exakt ett år efter. Det var ”samma” omgång som året innan, på samma bana och att då bli ensam vinnare igen vet jag inte vad det kan vara för odds på. Jag spikade Orali, med Jeppe Juel, i näst sista och han vann ganska enkelt till slut, trots att det såg omöjligt ut halvvarvet kvar. I sista satt jag med fyra streck. Lennartsson vann med Lamborghini S.T. och jag minns att det var den sista hästen som åkte med på systemet. Så helt klart så har jag haft marginalerna med mig, vilket är ett måste för att få till sådana här vinster.

– Det jag minns mest är att vi skulle iväg på kalas till Göteborg och kompisen som körde kom några minuter efter Lennartsson hade vunnit, så jag hann inte kolla utdelningen. Efter en halvtimme i bilen ringde ”ATG-Hasse” (Svennehed, pr-chef då) och gratulerade och fattade inte hur jag hade kunnat bli ensam vinnare igen. Och jag svarade i neutral ton typ: ”Jo nä men det blir bra” och liknande. Vi var ett gäng i bilen och jag ville inte berätta att jag vunnit, det hade blivit snackisen hela kvällen i sådana fall och det hade inte varit roligt för min bästa väns fru som fyllde år. Väl framme på festen fick jag smyga undan och berätta för Hasse varför jag varit så konstig. Han trodde att jag hade varit på begravning…

Rådet: ”Våga ta ställning”

Hur ska man tänka för att bli en storvinnare och ta V75-potten som du lyckats med två gånger?

– Mycket som gäller är det som duktiga spelare oftast nämner. Det finns inga genvägar utan man måste borra ner sig i lopparkivet och hitta drag som inte gemene man hittar. Med tanke på hur många lopp som vinns från ledningen och de främsta positionerna, så är det viktigt att avsätta en del tid till spetsanalyserna. Detta är än viktigare vår och sommar och även på vissa banor, till exempel Jägersro. Det är naturligtvis också viktigt att hänga med i utrustningsändringar, så som vagnar, huvudlag och balans. Sedan för att ha möjligheter att vinna riktigt stort om man inte spelar för en alltför stor peng, så måste man våga gå på sina drag och gå kort i vissa lopp. För att vinna riktigt mycket pengar så måste man hitta och få in någon/några skrällar, då behöver man ta ställning i några lopp för att ha råd med bredare gardering där man tror att det kan smälla.

– Om man inte har tiden/kunskapen att utföra detta så kanske man har en kompis som är duktigt, då är det bättre att köpa in sig i en del av dennes system. Känner man ingen sådan så har ju andelsspel blivit väldigt populärt. Kolla runt där och försöka hitta någon som verkar duktig och påläst och som gör system som passar din plånbok.

Mörkade miljonvinst för frun på bröllopsresa

Har du varit riktigt nära att ta potten efter dom där två jättevinsterna? 

– Jag har varit där och nosat några gånger, men fråga mig inte om när eller hur. Jag är fantastiskt dålig på att komma ihåg sådant, jag brukar ganska snabbt lägga en omgång bakom mig och fokusera på nästa. Men en lapp har fastnat extra i minnet. Det var Elitloppslördagen 2014 där jag var helt inne på Royal Fighter i första V75 och den vann till 2 procent. Sedan var det även spik på Västerbo Fantast och Dileva Käll i de två nästkommande avdelningarna. De vann och var streckade på runt 20 och 10 procent. Då var värdet en bit över 7 000 kronor och jag satt kvar med åtta hästar i nästa lopp och sedan var de tre sista avdelningarna heltäckta. Då vann det i princip fyra raka favoriter och jag har för mig att det gav närmare 50 000 kronor på 7 rätt. Det var lågprocentare som var tvåa i varje lopp och man var väl inte jätteglad efter den V75-omgången. Det var dessutom jackpott den lördagen med 55-60 miljoner i potten och det är svårt att sitta så mycket bättre till än vad jag gjorde den dagen...

– Nu kom jag på en till förresten, fast då handlade det om V64 på Solvalla en onsdag (innan V86-spelet drog igång). Det var i september 2010 och jag och min fru var iväg på bröllopsresa. Det var stor jackpott och jag filade på en lapp vid poolhänget under dagen och kollade på loppen i efterhand när frun somnat. Det var betrodda som vann i de tre första avdelningarna och ingenting som gjorde att pulsen gick upp. I fjärde hade jag spikat Svanstedt som vann med en tredjehandsfavorit och värdet var cirka 1 500 kronor har jag för mig. I de två sista avdelningarna hade jag alla och det blev genast mer intressant när en 60-oddsare vann i femte. När sedan Torbjörn Jansson vann sista med en 40-oddsare förstod jag att det skulle ge bra.

– Det var 12 miljoner i sexrättspotten och det visade sig vara två vinnare, varav jag var den ena. Jag hade kryssat i ”endast 6 rätt”, vilket inte den andra vinnaren hade gjort. Så det blev drygt 8,5 miljoner på det systemet och man kan väl nästan säga att jag blev ”semi-ensam” den gången. Dock fick jag fira och skrika lite inombords då frun låg bredvid och sov, man vill ju inte reta upp dem i onödan. Det slog emellertid åt andra hållet när jag berättade dagen efter. Hon blev förbannad och tyckte att jag skulle ha väckt henne så vi kunde fira. Det lät logiskt efteråt men så tänkte jag inte den kvällen/natten.

”Nu är det full fart med travet igen - älskar det”

Hur ofta spelar du på trav?

– Nuförtiden spelar jag endast onsdagar och lördagar. Det finns inte tid för mer och då kör jag hellre dessa dagar och pluggar på ordentligt. Jag ogillar verkligen att göra system när jag inte är påläst så det här upplägget passar mig bäst just nu. 

– Jag börjar med V86-arbetet lördag kväll eller på söndagen, beroende på hur ”schemat” ser ut i vanliga livet. Sedan fortsätter det arbetet måndag till onsdag. Jag börjar alltid med spetsanalysen och lägger en hel del kraft där. Positionerna är så pass viktiga att det är ett måste. Sedan är det lopparkivet som trummar på i många timmar och efter det ska det läsas alla intervjuer man kommer åt och kolla statistik. Täta starter på favoriten i första, hur har det fungerat tidigare? Vilken statistik har spetsfavoriten i andra från ledningen? Mycket sådant blir det. Sedan rankar man loppen och lägger in i jokersystemet och börjar fila på hur man ska lägga upp systemet. Just att lägga upp min rank i jokersystemet tycker jag underlättar mycket, man får en skön överblick. Jag gör det även om jag inte alltid använder mig av utgångar/krav på mina system.

 – Sedan ägnas torsdag, fredag och lördag åt att få koll på V75. Så här brukar det rulla på, det blir en del trav som ni förstår.

Vad gör du annars till vardags?

– Jag lyckades skaffa tre barn på mindre än ett och ett halvt år 2016-2017 (ja det är med samma tjej, tvillingar), så det var svårt att plugga lika mycket trav som jag är van vid. Men nu är de en del på förskolan och somnar, peppar peppar ta i trä, nästan direkt på kvällen. Så nu är det full fart med travet igen och jag älskar det! säger Micke Oscarsson.


ANNONS: Här kan du ta rygg på rekordvinnarens och Sportbladets experters andelsspel på V86 och V75 [Extern länk]


Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Följ ämnen i artikeln