Mejla

Michael Carlsson

Berghs starka spik gör skäl för namnet

Carlsson: Konkurrenterna får jaga supertalangen förgäves • V75-tipset Bergsåker fredagen den 23 augusti

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: LARS JAKOBSSON/TR BILD
Power spikas i kväll på Bergsåker.

Wow, vilket intryck han gör Power.

Hästen gör verkligen skäl för namnet och konkurrenterna får jaga Robert Berghs supertalang förgäves i kväll.

Klart att Bergh ska vinna Nahars lopp på sin gamla hemmabana dessutom.


ANNONS: Här kan du ta rygg på Sportbladets V75-andelar i kväll. [Extern länk]


V75-festen fortsätter och i kväll inleder Bergsåker helgens dubbeltrav och sin största helg för året. I morgon briserar multijackpotten med över 100 miljoner kronor i potten till en ensam vinnare och miljon­loppet Sundsvall Open Trot.

I kväll är det lite av en förfest men loppen håller väldigt hög klass i flera V75-­avdelningar.

Robert Bergh visar upp sin nya stjärna Power och den här treårige hingsten är en riktig skjutare för den som inte har sett honom. Han har vunnit i fem av sina tio starter och imponerat enormt vid segrarna. Helt klart ett jättelöfte utöver det vanliga. Det är lätt att ta till superlativer men ­hästen är utan tvekan en av landets bästa tre­åringar. Han har krossat sina konkurrenter på 1.12-tider från dödens på Solvalla och näst senast bjöd han upp till en makalös ­duell då Power tryckte stenhårt utvändigt om ledande Global Adventure och duon lämnade sina konkurrenter långt bakom sig.

Power stångades sig blodig och vägrade att ge sig. Föll med tapperhetsmedalj och den berömda flaggan i topp som tvåa då. Senast bara åkte han ifrån de övriga efter att Robert Bergh tidigt kört fram utvändigt om ledaren och Power såg obrukad och okörd ut när mållinjen passerades.

Nu startar han i ett lite annorlunda lopp som är döpt till Nahars lopp. Robert Bergh har själv varit delaktig i utformningen av propositionen där treåringarna står på start, fyraåringarna 40 meter bakom och femåringarna 60 meter efter. Förstapriset är 250 000 kronor och självklart vill tränare Bergh lägga vantarna på dem från ett smaskigt läge med spår ett på startvolten.

Det här blir sista starten före Kriterie­kvalen för Power och det är ingen avundsvärd uppgift för konkurrenterna att plocka in 40 respektive 60 meters tillägg på ­honom. ­Styrkan ser ut att finnas där i massor och den långa distansen torde inte vara något problem. Det lär bli en övermäktig uppgift för de ­andra att fånga in Power och jag ­tvekar ­inte att spika.

 Efter att förhandsfavoriten Le Crack Sox blivit struken i V75-inledningen kan vägen ligga öppen för El Gumpert. Han är nedstruken ett spår och öppnar snabbt. Skulle han komma till ledningen och få bestämma kan det räcka hela vägen. Jag vill dock ha med två formstarka motbud från bakspår. Främst Imagine Boko, som vann åkandes från dödens senast och är stark och rejäl, men även Red Hot Tap Dancer som visade prima form senast via en rapp spurtseger. Jag blir inte förvånad om duon utmanar favoriten och att någon av dem står som vinnare till slut.


ANNONS: Här kan du ta rygg på Sportbladets V75-andelar i kväll. [Extern länk]


Jagar fjärde raka

Tangens Lilja har övertygat stort och jagar sin fjärde raka seger när hon är favorit i V75-2. Vann hur lätt som helst senast. Hon kan mycket väl leda runt om för Ingvar Nyberg men möter mer rutinerade hästar den här gången och distansen är 3 140 meter. Hon får sällskap på systemet av Brenne Järven som vann senast och längst bak lurar den rutinerade duon Sjö Vinn och Lome Diamant som är härdade i tuffa V75-lopp.

Elian Web tog jag ställning för och spikade senast när han vann V75 i Dannero. Detta efter att Jorma Kontio sagt att hästen kändes bättre än någonsin när han satt fast med rubbet kvar i starten innan. Elian Web brakade till ledningen och vann säkert och har mycket bra chans igen. Dess­utom är det kort distans den här gången vilket är ytterligare en fördel.

Men jag måste bara dubbla ­systemet med Dreammoko som var lysande vid segern i debuten för Björn Goop på Solvalla ­senast.

Han bara flög förbi konkurrenterna i ett huj över sista bortre långsidan när Goop drog i högertömmen. Segern blev överlägsen och hästen lär knappast vara sämre när han nu har fått ett lopp i kroppen. Kan bli en sevärd duell över Bergsåkers upplopp mellan Elian Web och Dreammoko.

Buzzer Beater är favorit i V75-4 och han har gjort det bra från dåliga utgångslägen i de senaste starterna. Nu har han plötsligt ett betydligt bättre spår och visst kan det bli seger som det blev för fyra starter sedan.

Men det här är ett öppet lopp och jag ­målar på med sju streck. Varnar för bortglömda Balotelli Crown som har avslutat sylvasst i de senaste starterna utan att ha hunnit fram. Snart sitter den där.

A Nice Gift S.H. har visat riktigt bra löphuvud och kämpainsatser vid segrarna, framför allt senast när hon stred hela upploppet ner och kontrade till slut från ledningen. Är berättigad favorit i V75-5. Trilly of Nando vann från spets senast i högervarv i Åmål och har läget och är startsnabb. Cactus är bra och återkommer efter ett långt uppehåll. Men vi vet att Nurmos ­hästar alltid är väl förberedda och hon kan mycket väl vinna direkt. Plockar även med Lotusjasmine som har tagit två segrar på tre starter för sin nye tränare Daniel Wäjer­sten. Har dock ett risigt läge med spår åtta bakom bilen den här gången.

Grym löpskalle

 Hankypanky Peyton har visat en grym löpskalle och är obesegrad efter sju starter. Det kan mycket väl bara vara så att hon rundar alla och vinner igen i V75-avslutningen. Men Frida Zonett är en formstark dam som man inte knäcker så lätt. Hon har övertygat i tre raka segrar och är obesegrad i två raka hon sin nye tränare Daniel Wäjersten. Imponerade vid segern från dödens senast och blir livsfarlig igen.

Jag plockar även med skrällbudet Keycard som har hittat nya växlar hos Fredrik Wallin och visat toppform på slutet i två raka segrar. Var överlägsen näst senast och vann gången efter i en snabb avslutning.

Carl Johan Jepson upp den här gången känns riktigt intressant.


ANNONS: Här kan du ta rygg på Sportbladets V75-andelar i kväll. [Extern länk]


Micke Carlssons V75-system

V75-1: 7–10–12 (11–4)

V75-2: 2–5–15–14 (3–7)

V75-3: 5–9 (10–8)

V75-4: 3–1–9–7–6–5–10 (2–8)

V75-5: 2–1–6–8 (12–4)

V75-6: 1 Power (8–5)

V75-7: 9–6–7 (2–1)

Systemet är på 2 016 rader / 1 008 kronor.

avMichael Carlsson

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

V75-tips

V75