Stjärnhästen flyttar – till Åke Svanstedt i USA

En av Sveriges bästa hästar flyttar: ”Övertygad om att hon kommer kunna bli en av de bästa”

1 av 2 | Foto: Maria Holmén/ TR Media
Darling Mearas flyttar över Atlanten.

avCharlie Hedstad

TRAV

Halmstadtränaren Stefan Perssons sexfaldiga miljonär Darling Mearas flyttar – till Åke Svanstedt.

Anledningen: Brist på större lopp och framtida avelsarbete.

– Hon har inget mer att bevisa här hemma, säger ägaren Calle Wihlborg.

Under torsdagen kom beskedet att den regerande Europamästaren för ston, Darling Mearas, flyttar till Åke Svanstedts verksamhet i USA. Den primära anledningen att kretsen kring hästen gör resan över Atlanten är att det är för klent urval av stora lopp här hemma. Det är ett gemensamt beslut mellan ägarna, Snogarps Gård och nuvarande tränaren Stefan Persson.

– Vi tycker att det finns dåligt med lopp i Sverige för äldre ston. Samtidigt så har hon inget mer att bevisa här hemma, i fjol vann hon EM för ston och det är största loppet som finns för äldre hästar. Jag vill återigen punktera att beslutet är taget gemensamt med Stefan Persson, säger Calle Wihlborg.

Var Åke ett naturligt val?

– Jag känner Jimmy Takter väl sedan tidigare, hade han fortfarande varit aktiv så hade det blivit en annan diskussion. Men nu när han har dragit sig tillbaka så föll valet naturligt med Åke. Jag har alltid tyckt att Åkes starkaste gren är hans arbete med äldre hästar och sen har han en enorm rutin.

”En av de bästa”

Darling Mearas har en framgångsrik karriär bakom sig, på 28 starter har hon sprungit in 6,5 miljoner kronor. Med seger i Svenskt Trav-Oaks och EM för ston som höjdpunkt.

– Jag pratade med Åke i går och han var övertygad om att hon kommer kunna bli en av de bästa där borta, detta kändes som en rolig grej att prova. 

Vad har ni för målsättningen med flytten?

– Uppfödning är vår primära sysselsättning och det går att kombinera med den här resan, chansen att betäcka med någon av de häftigaste hingstarna som finns där borta, för att få fram ett exklusiv föl efter tävlingskarriären, säger Calle Wihlborg och avslutar:

– Men så länge hon tycker det är roligt så fortsätter vi tävla.

ARTIKELN HANDLAR OM

Trav

USA