Så bra är alla Elitloppsekipagen på Solvalla

Publicerad 2018-05-25

Bold Eagle.

På söndag avgörs Elitloppet 2018.

Det är två Elitloppsförsök, fyra främsta i varje går vidare till final.

Finalen körs 17.38. Förstapriset: Tre miljoner kronor.

Så här bra är hästarna – se experternas sammanställning.

Prova Plus och få biljett till Elitloppslördag - Aftonbladet
Kampanjer

Försök 1, 1 609 meter auto

Start 15.22

1. Dreammoko

Hingst, fem år

Kusk: Björn Goop. Tränare: Richard Westerink.

Hemmabana: Frankrike.

Insprungna pengar: 4,5 miljoner kronor.

Tävlingsresultat: 36 starter (fem segrar, sex andraplatser, fem tredjeplatser). Tidigare starter i Elitloppet: Inga.

Största merit: Vann Prix Phaeton på Vincennes i fjol. Tvåa i Lotterialöpningen i senaste starten. Trea i Kymi Grand Prix i fjol.

SPEED Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus

Tillför en hel del. Dels i kraft av sin egen kapacitet men även som son till fjolårsvinnaren Timoko, som nu avslutat sin egen karriär. Inte uppe på pappas nivå men han visar att han är tämligen komplett som häst, speeden finns där och kan faktiskt mycket väl vara hans allra främsta egenskap.

STYRKA Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus

Inte den gamla franska skolans stridsvagn utan en mer nätt sort av internationellt snitt. Det betyder inte att han är i avsaknad av den, för den franska travarrasen så utmärkande styrkan. I tredjespår tål han absolut att gå en bra bit, skillnaden är att han är i behov av en rygg för att tåla ett sådant upplägg.

FORM Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus

Tre starter efter vila. Genrepade med att vara tvåa i både försök och final i traditionsrika Lotterialöpningen i Neapel. Tränaren Westerink blev stolt när han fick en inbjudan till Elitloppet med Timokos son, så räkna med att han vässat allt vad han kan.

RUTIN Betyg: 2 av 5 plusBetyg: 2 av 5 plus

En ”coming man”. Men Dreammoko testade mot den äldre eliten redan i fjol i VM-loppet på Yonkers i New York. Även om det inte gick så bra den gången kan han ha nytta av det nu.

KUSK Betyg: 5 av 5 plusBetyg: 5 av 5 plus

Vi får ta av oss hatten för Björn Goop. Det finns tillfällen då vi har ifrågasatt honom hemma i Sverige, inte resultaten men emellanåt körstilen. Sättet han erövrat Frankrike de senaste åren imponerar dock enormt.

2. Rajesh Face

Hingst, fem år

Kusk: Lutfi Kolgjini. Tränare: Lutfi Kolgjini.

Hemmabana: Jägersro.

Insprungna pengar: 1,5 miljoner kronor.

Tävlingsresultat: 29 starter (11 segrar, två andraplatser, två tredjeplatser).

Tidigare starter i Elitloppet: Inga. Största merit: Femteplatsen i Derbyt i fjol den pengamässigt bästa.

SPEED Betyg: 2 av 5 plusBetyg: 2 av 5 plus

Det är just bristen på speed som fått många att säga att Rajesh Face inte är någon tänkbar Elitloppshäst i år. Men nu är han ändå här, utan att han för den skull har blivit snabbare de senaste veckorna. Krävs nog 1.06 (inte troligt) första 1 000 av täten för att Rajesh Face på allvar ska komma in i matchen.

STYRKA Betyg: 5 av 5 plusBetyg: 5 av 5 plus

Främsta förtjänsten, det är den här egenskapen som gjorde honom till stor favorit i Derbyt i fjol. Frågan är om han hinner få någon nytta av sin styrka i Elitloppet eller om de andra är i mål innan han ens fått upp farten?

FORM Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus

Årsdebuten oerhört imponerande. Senaste starten var… helt okej med tanke på omständigheterna. Nu är det andra (läs: fel) förutsättningar men formen är nog redan så gott som på topp.

RUTIN Betyg: 2 av 5 plusBetyg: 2 av 5 plus

29 starter. Fler behöver man inte ha gjort i modern travsport för att anses vara rutinerad nog. Av sprinterlopp har dock Rajesh Face ringa rutin – blev ordentligt frånsprungen i Fyraåringseliten Elitloppshelgen i fjol. Av att möta så här motstånd har Rajesh Face ingen rutin. Tvåan är snudd på en etta.

KUSK Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

”Ludde” syns och får saker att hända i loppen. Även om han säger att han ska köra passivt reagerar han ofta instinktivt och offensivt när loppet väl körs. Han har stor rutin av lopp på den allra högsta nivån och inger respekt med sitt sätt att köra.

3. Lionel N.O.

Hingst, åtta år

Kusk: Göran Antonsen. Tränare: Daniel Redén.

Hemmabana: Solvalla.

Insprungna pengar: 12,9 miljoner kronor.

Tävlingsresultat: 62 starter (21 segrar, tio andraplatser, sex tredjeplatser).

Tidigare starter i Elitloppet: Inga. Största merit: Olympiatravet 2017, slog Bold Eagle i Prix de Paris 2016. 

SPEED Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

Få kommer att ge honom ett högt betyg här och han har också bara gjort en start på kort distans, det var länge sedan och utan framgång. Men att han kan springa fort såg vi näst senast på Solvalla, avslutningen sista 500 var hiskeligt snabb.

STYRKA Betyg: 5 av 5 plusBetyg: 5 av 5 plus

Det är väl därför han är med, för att det saknas riktiga franska tanks. Och för att Ferrari B.R. inte vågade vara med? Hur som helst, Lionel N.O. skulle kunna passera som  fransos eftersom han kan springa otroligt fort hela dagen, frustandes.

FORM Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus

Möjligen kan man anföra den senaste starten mot honom, att han bara blev fyra i Olympiatravet. Men ingen klarade av att springa i andraspår när Ringostarr Treb drog undan i 1.10-fart hela vägen. Så vi gissar på fin form men törs inte lova att den är kanon.

RUTIN Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

Internationell stjärna som haft strålande framgångar i travets lejonkula, Vincennes utanför Paris. Så att kalla honom en rookie eller ovan hetluft går inte. Men hans obefintliga meriter på kort distans och två heat samma drar ändå ner betyget.

KUSK Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus

Göran Antonsen är ingen dålig kusk men att åka ut och köra Elitloppet för första gången är förstås ingen lek. Vi anar att man behöver vara med och lära några gånger, i alla fall om man så ung och förhållandevis orutinerad som Antonsen.

4. Volstead

Hingst, sju år

Kusk: Stefan Melander.

Tränare: Stefan Melander.

Hemmabana: Solvalla.

Tävlingsresultat: 62 (21 segrar, nio andraplatser, en tredjeplats). Insprungna pengar:  5,3 miljoner kronor.

Tidigare starter i Elitloppet: Oplacerad i sitt försök 2016.

Största merit: 2017 vann Volstead Sweden Cup. Som fyraåring vann han Konung Gustaf V:s Pokal.

SPEED Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

Bara tre plus? Ja, Volstead är en väldigt snabb häst, det är alla som startar i Elitloppet. Men han lever mer på sin styrka och tuffhet än på sin speed. Men med detta sagt, visst kan Volstead både öppna och avsluta starkt.

STYRKA Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus

Första gången Volstead provade på lång distans sprang han svensk rekord över distansen (senare slaget av Readly Express) på 1.12,4. Han tål tuffa upplägg och räds inte dödens. En hårding helt enkelt.

FORM Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus

I årsdebuten saknades det rätta klippet i steget. I starten efter galopperade han in på upploppet och gav ett tveksamt intryck. Senast small det till och vips så hade formen infunnit sig lite från ingenstans.

RUTIN Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus

Volstead har redan gjort en start i Elitloppet tidigare och har startat i två heat samma dag vid inte mindre än fyra tillfällen. Han har visat sig klara ett sådant upplägg mycket bra och är oftast bättre i det andra loppet.

KUSK Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

Stefan Melander är den enda svenska kusk som varit först i mål i Hambletonian, det största travloppet i USA (”Swedens first man on the moon”). Det är en tung merit. Annars är ”Tarzan” mer känd som tränare än kusk.

5. Bold Eagle

Hingst, sju år

Kusk: Franck Nivard.

Tränare: Sébastien Guarato.

Hemmabana: Vincennes.

Tävlingsresultat: 51 (39 segrar, åtta andraplatser, inga tredjeplatser). Insprungna pengar: 41,1 miljoner kronor.

Tidigare starter i Elitloppet: Överlägsen i försöket i fjol och vann på nytt rekord, kom inte alls till i finalen.

Största merit: Vunnit Prix d’Amerique 2016 och 2017.

SPEED Betyg: 5 av 5 plusBetyg: 5 av 5 plus

Med en ryggresa ända fram till upploppet (som Franck Nivard alltid ”lyckas” få till med just Bold Eagle) är ”Örnen” kanske den snabbaste hästen vi skådat på en travbana. Någonsin. Och det är också därför han är en av de bästa hästarna i travhistorien.

STYRKA Betyg: 5 av 5 plusBetyg: 5 av 5 plus

Har man vunnit Prix d’Amerique, som räknas som världens tuffaste travlopp, inte bara en utan två gånger så är man stark som en superhjälte. Segern i Elitloppsförsöket 2017 var en styrkedemonstration av aldrig tidigare skådat slag.

FORM Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus

I vintras var det många som tvivlade på Bold Eagles moral och form. Han hade passerat sitt livs zenit, så lät det på ett ungefär. Detta trots att Bold Eagle var tvåa i varenda storlopp som kördes på Vincennes. Nu har han börjat vinna igen och snacket om Bold Eagle som en föredetting har avtagit.

RUTIN Betyg: 5 av 5 plusBetyg: 5 av 5 plus

Bold Eagle är faktiskt bara sju år gammal och har endast gjort 51 starter. Ändå är hans lista över storloppssegrar redan gigantisk. Han har från tidigt i karriären tävlat på absolut elitnivå och har i dessa sammanhang en enorm rutin.

KUSK Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus

På fransk mark är Franck Nivard en toppkusk. Där skulle han få sex av fem plus. Men nu ska han bedömas i Elitloppssammanhang och under svenska förhållanden och vid tidigare besök har han visat svårigheter att acklimatisera sig till vår körkultur.

6. Maori Time

Hingst, tolv år

Kusk: Todd McCarthy. Tränare: Brent Lilley.

Hemmabana: Australien.

Insprungna pengar: 2,7 miljoner kronor.

Tävlingsresultat: 66 starter (24 segrar, tolv andraplatser, 9 tredjeplatser). Tidigare starter i Elitloppet: Inga. 

Största merit: Har vunnit flera stora lopp hemma i Australien. Vann näst senast ett Grupp 1-lopp där hon slog australiensiskt rekord och tjänade 160 000 kronor.

SPEED Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus

Utan tvekan årets ”vi-har-ingen-aning” i Elitloppet. Skulle det visa sig att hon är en fisk kan man ändå ha överseende med det eftersom hon genom sitt ursprung, sin nationalitet tillför andra positiva värden. Men det är klart, det är roligare om hon är bra. Att hon i år slagit kontinentalrekord med 1.09,3 talar för bra sprinterkvaliteter, och därmed även speed.

STYRKA Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

Blir blott sjätte travaren från Australien och Nya Zeeland genom tiderna. Tittar man på de tidigare har dessa inte gjort bort sig. Styrkan är svårbedömd för oss men man tar sig inte så långt som hon gjort, både bildligt och bokstavligt talat, utan styrka.

FORM Betyg: 2 av 5 plusBetyg: 2 av 5 plus

Kom tidigt till Sverige och har fått tid på sig att acklimatisera sig men hon har inte startat, det borde inverka negativt på formen. Än värre är att hon haft hjärtproblem efter senaste starten.

RUTIN Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus

Har i kraft av sin ålder och rutin av stora lopp hemma i Australien nog den mängd rutin som krävs för att uppfylla åtminstone det kriteriet. Hur är rutinen av att möta så här hårt motstånd?

KUSK Betyg: 2 av 5 plusBetyg: 2 av 5 plus

Okänd förmåga för oss på de här breddgraderna. En ung kusk som kommer att köra Maori Time för blott andra gången. Att kretsen kring hästen var så nöjda med kusken redan på första försöket (då ekipaget blev Australiens snabbaste genom tiderna) kanske talar för att han kanske är en talang. 

7. Takethem

Hingst, åtta år

Kusk: Steen Juul.

Tränare: Steen Juul.

Hemmabana: Charlottenlund, Danmark.

Insprungna pengar: 3,3 miljoner kronor.

Tävlingsresultat: 48 starter (19 segrar, 16 andraplatser, två tredjeplatser). Tidigare starter i Elitloppet: Femma och utslagen i försöket i fjol.

Största merit: Vann det danska Kriteriet och slutade tvåa i Copenhagen Cup härom veckan.

SPEED Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

Snabb är han, Danmarks bästa häst, över snittet. Det är inte det. Men det är ungefär som med alla hans egenskaper, det är inte världsrekord men bra. Att han får en trea i betyg kan givetvis diskuteras, men en fyra hade varit i övekrant.

STYRKA Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus

Han är en hårding och först tänkte vi ge honom en femma. Men så är det faktumet att han inte har vunnit de riktigt stora loppen ännu, att han fått ge sig eller inte orkat fram. Om det är styrkan som brister är osäkert, men femman ryker oavsett.

FORM Betyg: 5 av 5 plusBetyg: 5 av 5 plus

Det såg faktiskt strålande ut senast när han avslutade som ett skott bakom Cyber Lane i Copenhagen Cup. Gången innan fick han springa som en tok i dödens i Olympiatravet och väggade sista biten. Han tog alltså urblåsningen på rätt sätt.

RUTIN Betyg: 2 av 5 plusBetyg: 2 av 5 plus

Han har varit med och tävlat i skarp konkurrens ett år nu, både i Frankrike, Norge och i Sverige. Elitloppet har han testat, dock bara ett heat (2017). Men det är spridda skurar av hetluft och han har en hel del kvar att bevisa.

KUSK Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

Juul har vunnit över 6 000 lopp och är Danmarks vinstrikaste kusk. Åtta danska Derbyn har han på meritlistan och rutin saknas givetvis inte. Nervös? Inte en chans. Men i sammanhanget är han ändå bara en stark trea, med ålderns rätt.

8. Up And Quick

Hingst, tio år

Kusk: Jorma Kontio. 

Tränare: Antoine Lherete.

Hemmabana: Frankrike.

Tävlingsresultat: 66 (16 segrar, 14 andraplatser, fyra tredjeplatser).

Insprungna pengar: 20,8 miljoner kronor. 

Tidigare starter i Elitloppet: Sist i sitt försök 2017 som totofavorit.

Största merit: Vann Prix d’Amerique 2015. Två segrar i Prix de Paris.

SPEED Betyg: 5 av 5 plusBetyg: 5 av 5 plus

Att de franskstödda hästarna är starka, det vet vi. Up and Quick har fler egenskaper än så, han är också mycket speedig. Hans startsnabbhet har en stor del i hans imponerande meritlista.

STYRKA Betyg: 5 av 5 plusBetyg: 5 av 5 plus

Har förutom att han vunnit Prix d’Amerique också vunnit Prix de Paris hela två gånger. Det är det längsta storloppet som finns med sina 4 150 meter och för att ens komma till start där krävs enorm styrka. För att vinna dubbelt krävs mer än så.

FORM Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus

Efter förra årets svaga insats i Elitloppet var vi många som trodde att hästen hade tävlat färdigt i den yppersta eliten. Vi hade fel. I uppladdningen inför Elitloppet satt hästen fast med rubbet sparat och tioåringen verkar ha hittat tillbaka.

RUTIN Betyg: 5 av 5 plusBetyg: 5 av 5 plus

Har man vunnit världens tuffaste travlopp, Prix d’Amerique, behöver man inte bevisa så mycket mer. Up and Quick har gjort mer än så och skulle man tippa vinnare efter vilken häst som har störst rutin skulle nog Up and Quick spelas till favorit.

KUSK Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus

Jorma Kontio är nordens vinstrikaste kusk med över 10 000 segrar på kontot och 64-åringen är still going strong. Hans främsta egenskap är hans fina körhand, den har större del i hans framgång än hans taktiska sinne.

Försök 2, 1 609 meter auto

Start 15.49

1. Ringostarr Treb

Hingst, åtta år

Kusk: Wilhelm Paal.

Tränare: Jerry Riordan.

Hemmabana: Halmstad.

Insprungna pengar: 9,7 miljoner kronor.

Tävlingsresultat: 83 starter (28 segrar, 11 andraplatser, en tredjeplats).

Tidigare starter i Elitloppet: Inga.

Största merit: Vann Olympiatravet i april i år

SPEED Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus

Onekligen en mycket snabb häst, vi har sett honom avsluta som en kula vid mer än ett tillfälle. Att han sedan är den snabbaste hästen i världen på en kortspeed vill vi låta vara osagt. Men farten är inget bekymmer, öppnar och springer jättefort – länge.

STYRKA Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus

Vi kanske inte har sett honom som en oxstark häst tidigare men efter vinsten i Olympiatravet för en månad sedan är det läge att omvärdera. Han drog sönder allt och visade hästkrafter som var smått chockerande. Ett målfoto från fem plus.

FORM Betyg: 5 av 5 plusBetyg: 5 av 5 plus

Visserligen har han bara ett lopp i kroppen efter en paus men det råder inte den minsta tvekan om att Jerry Riordans hingst kommer till Elitloppet med ruskigt bra form. Med det senaste fantastiska loppet i kroppen är det garanterad knallform.

RUTIN Betyg: 5 av 5 plusBetyg: 5 av 5 plus

2015 vann han Sweden Cup, 2016 slutade han fyra där och förra året var han trea i samma lopp. Han vann Sundsvall Open Trot 2017 och har även tävlat i stora heatlopp i Italien. Han är också ärrad och vann att springa två heat samma dag.

KUSK Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

Vi kanske är taskiga som bara ger 58-årige Wilhelm Paal en trea i betyg som kusk? Han har egentligen gjort det mesta rätt bakom Ringostarr Treb. Men om vi ställer honom bredvid de andra tvåbenta storheterna hamnar han där. Hur klarar han pressen som hårt betrodd i Elitloppet? 

2. Cokstile

Hingst, fem år

Kusk: Lars Anvar Kolle.

Tränare: Jan Kristian Waaler.

Hemmabana: Norge.

Insprungna pengar: 1,9 miljoner kronor.

Tävlingsresultat: 20 starter (8 segrar, fyra andraplatser,
fyra tredjeplatser). Tidigare starter i Elitloppet: Inga.

Största merit: Vann norska Derbyt 2017.

SPEED Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus

Riktigt startsnabb, inte så att han kan ta en längd på Ringostarr Treb, men väl så att han kan hålla ut de övriga i sitt försök. Han är dessutom snabb till slut och går bra oavsett vilken typ av resa som bjuds. 

STYRKA Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus

En riktig löpare, svansen i vädret och fokus framåt, det syns att han gillar att tävla. Han har vunnit på alla distanser och det visar på en allroundstyrka som  långtifrån alla hästar i den internationella eliten besitter. Han kan bli bättre på allt men det känns inte som om han är i avsaknad av några verktyg.

FORM Betyg: 5 av 5 plusBetyg: 5 av 5 plus

Årsdebuten den 9 maj gjordes efter fyra och en halv månads vila. Tog resolut ledningen, släppte till favoriten avväpnade sedan med lätthet denne. Finns all anledning att tro att han gått ytterligare framåt och då är det svårt att sätta annat än en femma.

RUTIN Betyg: 2 av 5 plusBetyg: 2 av 5 plus

Här klickar det ju lite, precis som för många av de anda femåriga hästarna. Än så länge mest sprungit på i årgångsloppen hemma
i Norge och även om det är tufft nog är det en helt annan nivå när han nu ska mäta sig med den internationella äldre eliten.

KUSK Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

Slog igenom ung och det är först nu, 47 år gammal, som han börjar bli så gammal som man tycker han borde vara med tanke på hur länge han varit med. Hela 2000-talet har han varit en av de ledande (flera år kanske rentav den ledande) kusken i Norge.

3. Orlando Jet

Hingst, fem år

Kusk: Rudi Haller. Tränare: Rudi Haller.

Hemmabana: Österrike.

Tävlingsresultat: 14 (11 segrar, två andraplatser, ingen tredjeplats). Insprungna pengar: 1,8 miljoner kronor.

Tidigare starter i Elitloppet: Inga.

Största merit: Hetaste hästen i Tyskland på mycket länge. Vunnit tyska Breeders Crown som både tre och fyraåring.

SPEED Betyg: 2 av 5 plusBetyg: 2 av 5 plus

Orlando Jet ger mer intrycket av att vara stark än snabb, än så länge. När han vann Prix Raymond Fouard förra året på Vincennes avslutade han förvisso snabbt, men det var nog snarare hans styrka som gav utslag än hans explosivitet.

STYRKA Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus

I förhandssnacket har Orlando Jets startsnabbhet lyfts upp. Den tror vi i sammanhanget står sig slätt. Det är i stället styrkan som vi anser vara hans främsta vapen. Den, tillsammans med hans vinnarskalle, kan ta honom långt – om ett år eller två.

FORM Betyg: 2 av 5 plusBetyg: 2 av 5 plus

Har bara gjort en start i år i Bild Pokal på Gelsenkirchen. Men det var faktiskt tämligen intetsägande. Han tog ledningen och fick inleda första 1 000 meterna i 15-tempo. Efter 11,6 sista 500 meterna blev segern enkel men tidsnoteringarna håller breddtravsnivå.

RUTIN Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus

14 starter är väl ungefär vad en duglig häst hunnit med när det är dags att debutera inom V75-spelet i klass II. Att i sin 15:e start i livet gå ut i ett Elitloppsförsök är lika urbota dumt som kittlande och spännande. Hoppas att Orlando Jet klarar pärsen. 

KUSK Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

Rudi Haller är alls ingen duvunge. Med nära 3 000 segrar och en mängd championat i bagaget har han stor rutin. I södra Tyskland är han en maktfaktor, i Elitloppet är förutsättningarna och motståndet något han inte är van vid.

4. Propulsion

Hingst, sju år

Kusk: Örjan Kihlström. Tränare: Daniel Redén.

Hemmabana: Solvalla.

Insprungna pengar: 13,8 miljoner kronor.

Tävlingsresultat: 54 starter (25 segrar, nio andraplatser, sju tredjeplatser).

Tidigare starter i Elitloppet: Fyra 2016, tvåa i fjol.

Största merit: Tredjeplatsen i Prix d’Amerique i år, andraplatsen i fjolårets Elitlopp, seger i Hugo Åbergs Memorial.

SPEED Betyg: 5 av 5 plusBetyg: 5 av 5 plus

Ett muskelberg, ser mer stark än snabb ut. Å andra sidan, han är ju faktiskt byggd som en 100-meterslöpare snarare än en 10 000-meterslöpare. Vilket stämmer med verkligheten, Propulsion har grymma fartresurser. Är han rent av modellen för framtidens travare – eller svävar vi iväg nu?

STYRKA Betyg: 5 av 5 plusBetyg: 5 av 5 plus

Har inga svagheter. Vi säger inte att han vinner Elitloppet från dödens, men han är en av oerhört få hästar som man skulle kunna se göra det. Skulle vara spännande att se honom i Åby Stora Pris nu när dom ändrat till lång distans.

FORM Betyg: 5 av 5 plusBetyg: 5 av 5 plus

Fått bygga psyke genom att möta högst överkomligt motstånd i två starter efter vila som uppladdning . Segrarna i sig har inte varit någon värdemätare, däremot har intrycket stärkt oss i tron att Propulsion är den berättigade favoriten i Elitloppet.

RUTIN Betyg: 5 av 5 plusBetyg: 5 av 5 plus

Sju år… nästan så man skulle kunna säga att det är ett år senare än den optimala åldern för en travhäst numera när de tas så hårt i unghäståren. Men för ”Proppen” känns det inte som att han har peakat, snarare bara byggt på sig ännu mer nyttig rutin.

KUSK Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus

Vi har ju länge hållit Örjan Kihlström för att vara världens bästa kusk, med ganska god marginal. Vi är inte lika övertygade längre, det är inte lika ofta numera som vi känner: ”Ingen annan hade kunnat vinna med den där (hästen) förutom Örjan”.

5. Nadal Broline

Valack, åtta år

Kusk: Ulf Ohlsson. Tränare: Reijo Liljendahl.

Hemmabana: Solvalla.

Tävlingsresultat: 40 (20 segrar,
nio andraplatser, fyra tredjeplatser).

Insprungna pengar: 3,9 miljoner kronor.

Tidigare starter i Elitloppet: Inga.

Största merit: 2017 var han tvåa i både Copenhagen Cup och i Sundsvall Open Trot. Största segern sett till prissumma är en Silverfinal i augusti 2016 (slog då Takethem).

SPEED Betyg: 5 av 5 plusBetyg: 5 av 5 plus

Nadal Brolines främsta egenskap är just hans sylvassa spurtförmåga och det finns få hästar som kan förflytta sig snabbare över ett upplopp än Nadal Broline i toppform.

STYRKA Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

Jämför man Nadal Broline med de starkaste konkurrenterna i Elitloppet hamnar han en bit efter. Men samtidigt, visst krävs det styrka att efter ett lopp i högt tempo kunna avsluta med en sylvass spurt.

FORM Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus

Att ha blott en start i kroppen är för de flesta hästar en indikation på att toppformen ännu inte uppnåtts. För sköre Nadal Broline är det snarare en fördel då han brukar gå bra direkt efter vila. Årsdebuten var av bästa märke.

RUTIN Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

Nadal Broline fick prova på storloppscirkusen fjol och gjorde det klart bra. Men tidigare har två starter samma månad varit lite som att utmana ödet för Nadal Broline. Nu kan det bli tal om två starter samma dag och det är något helt nytt för hästen.

KUSK Betyg: 5 av 5 plusBetyg: 5 av 5 plus

Ulf Ohlsson kör i nästan varje travlopp som avgörs på svensk mark och vinner slarvigt räknat ungefär hälften. Han har absolut inga svagheter som kusk och man kan ju undra när han egentligen hinner sova. Inte gör han det i loppen i alla fall.

6. Pastore Bob

Valack, fem år

Kusk: Johan Untersteiner.

Tränare: Johan Untersteiner.

Hemmabana: Halmstad.

Insprungna pengar: 2,3 miljoner.

Tävlingsresultat: 34 starter (sju segrar, fem andraplatser, fyra tredjeplatser).

Tidigare starter i Elitloppet: Inga.

Största merit: Vann Finlandia Ajo och en dryg miljon senast. 

SPEED Betyg: 5 av 5 plusBetyg: 5 av 5 plus

Han har väl alltid ansetts vara en snabb rackare, även om han förstås tagit elefantkliv på den punkten sedan han bytt tränare och hittat en ny växel. Men visst är det lite av hans talang, att kunna växla tempo på några steg? Vi är frikostiga och ger fem plus.

STYRKA Betyg: 2 av 5 plusBetyg: 2 av 5 plus

Ja, han är mycket bättre än tidigare och visst kan han springa fort länge. Men att gå ut och kalla honom stark låter sig inte göras. Han har bra kondition men vi tror att han kräver snälla resor nu, gärna i ryggar på innerspår.

FORM Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus

Vinsten i Finlandia Ajo senast var kanske inte det värsta man sett i loppet. Han fick dirigera ocn smet undan i en rysligt snabb sista 500. Formen har varit bra ganska länge nu och det är väl möjligen det då, att vi inte vet om den är grym eller bara bra. 

RUTIN Betyg: 2 av 5 plusBetyg: 2 av 5 plus

Nix, han är en färsking i den här sammanhangen och det borde märkas. Nu är han ung och därmed obrukad och sannolikt på uppgång så det kanske inte är ett jättestort minus. Hellre det än gammal och trött. Men ovan är han, tveklöst. 

KUSK Betyg: 5 av 5 plusBetyg: 5 av 5 plus

Johan Untersteiner gör allt rätt i sulkyn och är en av Sveriges bästa kuskar. Han är inte det minsta nervös i större sammanhang, alltid superpåläst och numera offensiv när det är läge. Okej, han är inte Björn Goop men det är ändå en given femma.  

7. Uza Josselyn

Sto, sju år

Kusk: Erik Adielsson.

Tränare: René Aebischer.

Hemmabana: Schweiz.

Tävlingsresultat: 33 (18 segrar, tre andraplatser,
två tredjeplatser). Insprungna pengar: 6,4 miljoner kronor.

Tidigare starter i Elitloppet: Inga.

Största merit: 2017 vann hon Gran Premio delle Nazioni på San Siro i Milano, Italien, med 128 800 euro i förstapris.

SPEED Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus

Både startsnabb och har förmågan att avsluta riktigt vasst över upploppet. När hon vann Gran Premio delle Nazioni gjorde hon det efter en hejdundrande finish. Med ryggresa fram till upploppet går ingen av konkurrenterna säker. 

STYRKA Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

Uza Josselyn är all round, men hon får nog anses vara snabbare än vad hon är stark. Hon är inte hästen som plockar ner ett fält trots tredjespår sista varvet, men med sin vassa speed fäller hon många.

FORM Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus

I Finlandia Ajo var upplägget tydligt, det var ett defensivt lopp som gällde, ett så kallat preparé. Erik Adielsson lät henne inte sticka iväg från start, men över upploppet fick hon spela ut sin speed, och den bet bra. Formkurvan steg. 

RUTIN Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

Uza Josselyn har i sammanhanget inte gjort många starter, och i år är första gången hon ger sig ut på en Norden-turné. Men i Frankrike och Italien har hon slagit hästar som Bird Parker, Valko Jénilat och Timone Ek, så hon har redan visat att hon hör hemma i eliten. 

KUSK Betyg: 5 av 5 plusBetyg: 5 av 5 plus

Erik Adielsson har tillhört den svenska kuskeliten i en sådär 20 år nu och Uza Josselyn kunde knappast få en mycket bättre samarbetspartner i Elitloppet. Adielsson är en taktiker med bra känsla för hästen, vad mer kan man begära?

8. Amiral Sasha

Hingst, åtta år

Kusk: Gabriele Gelormini.

Tränare: Florent Lamare.

Hemmabana: Frankrike.

Insprungna pengar: 10,9 miljoner kronor.

Tävlingsresultat: 47 starter (15 segrar, tolv andraplatser, fem tredjeplatser).

Tidigare starter i Elitloppet: Inga.

Största merit: Pengamässigt andraplatsen i Europaderbyt 2014 (en dryg miljon), Robert Bi vann.

SPEED Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus

Här är man förstås ute på tunn is men med franska mått mätt är han riktigt speedig och dessutom ovanligt snabb bakom bilen. Funkar bra i ryggar och har ofta en bra avslutning att spela ut. 

STYRKA Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus

Oftast har han sett till att vara med i täten tidigt, släppa och smyga med. Det innebär inte att han är svag, i Frankrike körs loppen så och att svara allt knäcker vem som helst. Det är en stark travare som inte är rädd grovjobb. 

FORM Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus

Med två lopp i kroppen efter ganska lång vila närmar han sig säkert toppformen. Tredjeplatsen i Caen senast tog efter en mersmakande avslutning där världens bästa valack (?) Aubrion du Gers vann. 

RUTIN Betyg: 2 av 5 plusBetyg: 2 av 5 plus

Hävdat sig mycket bra i tuffa lopp i Frankrike men aldrig vunnit ett Grupp 1-lopp. Den 17 maj förra året slog han ändå den samlade franska eliten, Aubrion du Gers, Bird Parker och Traders. Över sprinterdistans är han totalt meritlös, två starter, noll framång. 

KUSK Betyg: 2 av 5 plusBetyg: 2 av 5 plus

Unge Gabriele Gelormini har vunnit 465 lopp och är en populär kusk i Frankrike. Vi har bra koll på honom eftersom han kört Voltigeur du Myrt i Elitloppet två gånger, utan framgång. Nej, i Sverige har han inte rosat marknaden.

Sammanställning: Micke Nybrink, Casper Hedberg och Per Nicklasson.

Följ ämnen i artikeln