Ulf: ”Det skulle vara otroligt stort att vinna”

avTrav365

Foto: TR Bild
Ulf Ohlsson om kusk-VM och Elitloppet.

Sverige har aldrig vunnit kusk-VM.

Nu ska stjärnkusken Ulf Ohlsson, 55, försvara de svenska färgerna – på hemmaplan.

– Det skulle vara otroligt stort att att vinna, säger han till Trav365. 

I samband med att Elitloppshelgen drar igång startar även Kusk-VM. För första gången arrangeras tävlingen enbart på svensk mark och Sveriges mesta kuskchampion genom tiderna ska representera Sveriges färger. Mästerskapet avgjordes för första gången 1970 och Sverige jagar alltså sin första titel.
– Naturligtvis är det jättestort och en ära att få vara Sveriges bidrag till den här tävlingen. Det är mycket duktga kuskar som deltar och jag ska göra mitt yttersta för att vinna.

”Måste hålla en hög nivå hela tiden”

Kusk-VM avgörs över 24 lopp på sex tävlingsdagar i slutet av maj. Startskottet går på Solvalla på fredag och avslutas på Gävle den 31 maj. Hästarna rankas i två grupper enligt ett system där alla kuskarna kör lika många hästar ur de båda grupperna.
– Jag är väl inte helt nöjd med lottningen och fördelningen den här gången. Jag har inte haft tur på förhand med vilka hästar jag ska köra. Det är svårt med ett rättvist system när man delar upp på det här sättet - men det är inget jag tänker på utan jag kommer göra mitt yttersta för att vinna tävlingen, säger han och tillägger:
– Det är lite annorlunda att tävla på det här sättet och nu när det är utspritt över flera tävlingsdagar måste man hålla en hög nivå hela tiden för att lyckas vinna.
Har du någon fördel av att tävlingen avgörs hemma i Sverige?
Ja det är klart att det kan vara till min fördel mot vissa kuskar. Vi kör ju på tusenbetersbana och många andra på milebana. Jag har ju kört på dessa banor regelbundet i många år och det är naturligtvis ett plus.
– Om man tittar på de nordiska kuskarna som deltar i tävlingen - Eirik Höitomt och Mika Forss - så tror jag inte att det har någon nämnvärd betydelse. 

Den internationella tävlingen avgörs i ett poängsystem där poängen fördelas enligt följande 19-14-11-9-8-7-6-5-4-3-2-1. Vid seger får man 19 poäng och hamnar man sist i loppet får man således 1 poäng.
– Det är ett annorlunda sätt att tävla och ju längre tävlingen går så kommer man ju att titta mer och mer på hur man ligger till i tävlingen. Det avgörs ju på Gävletravet den 31 maj och visst kommer man snegla på poängen och försöka köra taktiskt om det behövs, säger catchdrivern.

”Fantastisk känsla”

Elitloppet närmar sig med stormsteg och det är nu bara tre dagar kvar till storloppet ska avgöras på Solvalla. Den 7 maj blev Makethemark som åttonde häst klar för Elitloppet då tränaren Petri Salmela omgående tackade ja och även meddelade att Ulf Ohlsson blir den som får förtroendet i sulkyn. Man lottades till spår 1 i det första försöket.
– Det är självklart jättekul att få vara med i Elitloppet. Alla drömmer om att få vinna ett sådant här lopp och jag har ju kört hästen de allra flesta gånger sedan han började tävla 2015.
– Han har växt in i eliten och jag är otroligt nöjd med utgångsläget. Vi kommer få att få en fin resa och målet är att ta oss till final. Hade vi fått spår 7-8 så hade det varit ytterst svårt att komma in i matchen. Hästen är riktigt bra nu men jag tror samtidigt inte han är på toppen av sin karriär.

Vilka är dina största minnen från Elitloppet?

– Som aktiv är det när jag vann försöket 2012 med Yarrah Boko från spår 8. Vi plockade ner Sebastian K över upploppet och det var en fantastisk känsla.

– Jag vill även nämna året 1994 och duellen mellan Pine Chip och Copiad - där den senare lyckades vinna efter att ha lämnat det övriga fältet. Jag fanns på plats på Solvalla och det är något jag aldrig kommer att glömma. 

Andreas Örtengren

ARTIKELN HANDLAR OM

Trav