PRESENTERAS AV

Gina, 5, föll ned i brunn – räddades av sin syster

avClara Öhrn

1 av 4

Femåriga Gina stod och väntade på sin mamma på gatan när locket till en gatubrunn gick i två delar.
Flickan ramlade ner i det iskalla vattnet och kunde inte ta sig upp.
– Hade inte min äldsta dotter varit där hade Gina dött, säger mamma Sandra Björklund.

Sandra Björklund, från Partille utanför Göteborg, hade satt sig i bilen för att åka till stallet med sina döttrar Leona och Gina när hon plötsligt hörde skrik från döttrarna, som ännu stod utanför bilen.

”Höll på att drunkna”

På bara några sekunder hade femåriga Gina ramlat ner i gatubrunnen. och hennes åttaåriga storasyster kämpade för att hålla henne ovanför det iskalla vattnet. Panikslagen skrek hon på hjälp efter mamma Sandra, som ännu inte insett vad som hade hänt.

– När jag gick ut ur bilen så hörde jag bara riktiga dödsskrik, både från min största tjej och den lilla. Hon höll på att drunkna. Det var helt fruktansvärt. Hade inte min äldsta dotter varit där hade hon dött, säger Sandra Björklund.

Sandra är imponerad av sin snabbtänkta äldsta dotter.

– Hon är ju bara åtta år, men hon bara släppte allt och kastade sig efter sin lillasyster. Det är grymt jobbat av henne, jag är jättestolt, säger Sandra.

”Kunde inte sova på natten”

Lilla Gina klarade sig undan med skrapsår på benen och ryggen och Sandra kunde snabbt få in henne i värmen. Men både barnen och hon själv chockades av händelsen.

– Flickorna har varit fastklistrade vid varandra hela eftermiddagen och kvällen. De var så ledsna och kunde inte sova på natten. Det har varit jättejobbigt för dem, berättar Sandra.

Hon är förvånad över olyckan kunde inträffa och tycker att de som sköter brunnarna bör ta på sitt ansvar att se till att andra inte råkar ut för något liknande.

– Det är inget man tänker på när man är ute och går att man ska akta sig för brunnar. Det finns ju brunnar överallt, man måste ju vara säker när man går, säger hon.

Enligt Kaj Carlsson, styrelsemedlem i samfälligheten där familjen bor, arbetar föreningen just nu för fullt med att sätta dit ett nytt brunnslock.

– Det var en olyckshändelse och det är sådant som händer. Men vi kommer att kolla alla brunnslock en gång om året hädanefter, säger han.

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury åtta hjältar som prisas på Svenska Hjältar-galan i december varje år på Aftonbladet.se och i TV4.

Nominera din hjälte här nedan!

ARTIKELN HANDLAR OM