Anja, 30, jobbar mitt i flyktingkatastrofen

Uppdaterad 2020-01-08 | Publicerad 2020-01-07

Anja Ingabire, 30, jobbar för FN:s flyktingorgan UNHCR.

På plats mitt i vår tids mest omtalade flyktingkatastrof.

– Jag tillåter mig inte att känna hopplösthet, säger Anja.

Anja Ingabire föddes i Rwanda men växte upp i Tanzania. När hon var 16 år kom hon till Sverige. Julen i år firar hon med familjen i Östergötland.

– Olyckligtvis missar jag Kalle Anka. Istället kommer jag att vara på en flygplats, men förhoppningsvis finns det julmat kvar även på juldagen, säger Anja.

Hon arbetar i Jordanien där miljontals flyktingar som tvingats lämna sin liv i Syrien nu söker skydd och trygghet.

– Jag har många starka minnen från Jordanien. Framförallt minns jag en ung kvinna – lika gammal som jag – som under en lång period var frihetsberövad av IS. Just att livet är ett lotteri där några får det riktigt bra medan andra upplever det värsta man kan tänka sig tvingar en att sätta saker i perspektiv, säger Anja.

Livet är ett lotteri - måste kunna lyssna

En bra bra hjälparbetare behöver, enligt Anja, först och främst ha ett genuint intresse av att hjälpa människor och främja mänskliga rättigheter. Man behöver också vara en bra lyssnare.

– Jag vill hålla mig stark och stödja flyktingarna till så gott jag kan. Men ibland kan jag verkligen känna maktlöshet, speciellt över att jag inte kan komma med en långsiktig lösning för varenda flykting tillräckligt snabbt.

Att hon är en god lyssnare med ett starkt engagemang för människor innebär också att hon ofta får ta del av sådant som är svårt att beskriva.

– Jag har mycket starka minnen från mina första besök i flyktinglägren Azraq och Zaatari. Det är svårt sätta ord på det men det känns överväldigande överallt: I kroppen, i hjärnan i hjärtat, både positivt och negativt. Det går inte riktigt att beskriva, men jag kan säga att det är inget man glömmer.

Trots den gigantiska omfattningen på flyktingkatastrofen så känner Anja att det finns hopp.

– Den positiva inställningen hos kollegor och flyktingarna, trots den svåra situationen vi befinner oss i, får mig att känna hopp inför framtiden. Det finns ett orubbligt engagemang att hjälpa andra och bidra till positiva förändringar, säger Anja.

Årets julinsamling – pengarna du skänker dubbleras

  • Årets julinsamling här på Aftonbladet drivs till förmån för världens flyktingar. Just nu är över 70 miljoner människor på flykt runt om i världen. Det är fler än under andra världskriget. De flesta som flyr är barn eller ungdomar. Pengarna Aftonbladet samlar in går till FN:s flyktingorgan UNHCR, som bland annat hjälper barn och familjer med nödpaket och kläder när nu vinterkylan kommer till Mellanöstern.
  • Under november och december dubblar Akelius Foundation alla gåvor till Sverige för UNHCR. Det innebär att alla pengar som samlas in under Aftonbladets julkampanj dubbleras. Om du skänker 100 kronor så blir det 200 kronor till UNHCR:s livräddande arbete.