”Som rom föds man som aktivist”

Publicerad 2014-08-27

Unga Romers Emir Selimi får 2014 års Raoul Wallenberg-pris

Emir Selimi är årets mottagare av Raoul Wallenbergs-priset.

I dag delas Raoul Wallenberg-priset ut för andra året i rad.

Årets pristagare är Emir Selimi som genom sin organisation Unga Romer arbetar inte bara för att öka medvetenheten kring romer i Sverige, utan också för att utbilda romer i sin egen historia.

– Det känns fantastiskt kul att få det här priset just för att det delas ut i Raoul Wallenbergs anda. Mina idoler har alltid varit personer som han – om du hade kikat in i mitt skåp i högstadiet hade du hittat bilder på Gandhi, Martin Luther King och Buddha. Väldigt ödmjukt är min förhoppning att kunna följa i deras fotspår och förena människor.

Har du någon relation till just Raoul Wallenberg?

– Jag känner naturligtvis till honom men han var ingen barndomsidol eftersom hans historia ju var så hemlig. Det var inte förrän biografierna om honom kom ut som jag lärde känna hans livsöde. Det är otroligt viktigt att sprida historien och han är i dag en självklar inspiration för mig.

Hur föddes organisationen Unga Romer?

– Jag är född i Belgrad och upplevde diskriminering redan i skolåldern. Klasskamrater kunde spotta och slå mig och lärarna tittade åt ett annat håll. När jag var åtta flydde vi till Sverige på grund av kriget och här upplevde jag ingen diskriminering – förrän jag kom in på arbetsmarknaden. Tanken att mina barn skulle behöva uppleva det här väckte till liv barndomstanken om att jag ville ändra världen och vill man något så kan man göra något. Förra året blev organisationen officiell men jag brukar säga att föds man som rom så föds man som aktivist, jag föddes segregerad.

Hur arbetar ni?

– Unga Romer finns till inte bara för att romer ska höja sin röst utan också för att skapa gemenskap mellan olika grupper och etniciteter i Sverige, något vi kommer att arbeta för genom projektet Sveriges förenade multikulturella ungdomar. Vi håller också föredrag för polisen och samarbetar med deras hatbrottsgrupp och utbildar – just nu försöker jag till exempel förmedla att det kallas antiromanism, inte antiziganism, eftersom det inte är okej att kalla romer för zigenare. Sverige behöver lära sig vår historia men också romer ska känna till sitt ursprung.

Vad kommer du att göra för prispengarna?

– Unga Romer vill starta världens första webbaserade skola för romer på romanidialekten arli. Målsättningen är att kunna erbjuda utbildning i så många olika ämnen som möjligt, ända upp till gymnasieålder. Eftersom det på grund av till exempel andra världskriget fortfarande finns romer som inte kan läsa och skriva så kommer vi också se till så att allting går att lyssna på, inte bara läsa. Alla romer ska ha möjlighet att lära sig sin historia.  

Gör ni något för de romska tiggarna?

– Vi trycker på regeringen så att de i sin tur trycker på EU och de på sina medlemsländer. Man behöver utreda vart bidragspengarna verkligen går, att de når den romska befolkningen. Diskriminering existerar fortfarande här i Sverige men det är ändå svårt för svenska romer att förstå fattigdomen och diskrimineringen de rumänska romerna upplever.