PRESENTERAS AV

Kristina, 62, räddade livet på maken Jan, 64

avJoel Swahn

Jan Alsér, 64, skulle gå ett ärende. Men det blev inte så.

Han föll ihop i trapphuset – drabbad av plötsligt hjärtstopp.

Den blixtsnabba insatsen av frun Kristina blev avgörande.

Den lediga fredagen i slutet av augusti förra året hade börjat med sovmorgon och en lång frukost i Vimmerbyparets övernattningslägenhet i Stockholm. Janne förberedde vilka inköp som behövdes till tvättmaskinen som skulle installeras. Kristina fick samtidigt ett samtal från dottern Marie.

– Janne sa hej då medan vi pratade i telefon, säger Kristina Alsér.

Tio minuter senare hörde Kristina hur någon tog tag i handtaget till ytterdörren.

– Jag kommer dit och möts hinner mötas av Jannes blick som utstrålade panik. Sedan faller han ner på golvet i trapphuset, och jag hörde det sista andetaget.

Startade HLR

Kristina var övertygad att hennes man hade drabbats av en stroke, vilket Aftonbladet skrivit om förut. Hon hade tryckt bort dottern i telefon och larmade nu 112. Kristina satte telefonen i högtalarläge och startade hjärt-lungräddning.

– Jag får kontakt med SOS-operatören som ledsagade mig. Han avrådde mig från att göra inblåsningar då han visste att jag skulle behöva springa alla fyra trappor ner för att öppna för ambulanspersonalen. Jag behövde spara på krafterna.

Under de sju minuter som hann passera innan dess gjorde Kristina uppemot 800 kompressioner på Janne.

– Jag vet fortfarande inte varifrån jag fick kraften att dels vända på Janne eller att springa nerför trapporna och sedan upp för att fortsätta göra kompressioner.

”Svåraste minnet”

Medan dramatiken utspelade sig var ingen hemma i lägenhetshuset. Operatörens insats hjälpte Kristina att hålla rätt tempo i kompressionerna.

– Jag kan verifiera därför att jag hade ont i bröstet i tre veckor efteråt, säger Janne och ler.

Blåljuspersonal anlände. Janne lyftes ner på bår och fördes till akuten på S:t Görans sjukhus. Kristina följde med akutläkaren dit.

– Den svåraste minnesbilden var när jag vände på Janne och insåg att han var på väg att gå ifrån mig, och faktiskt gjorde det.

– En stund, fyller Janne i.

– 15 minuter räcker, säger Kristina.

På akutmottagningen andades Janne av egen kraft, och sjukhuspersonalen hade fått i gång hjärtat. Men hade hade inte vaknat ur medvetslösheten.

– Jag hade två parallella tankar. Den ena var begravningen, den andra att han såklart skulle klara det här. Ett liv som inte är tillsammans, det finns inte.

”Betyder oerhört mycket”

Men sjukhusvistelsen blev knappt en vecka lång, och Janne kunde så småningom förflyttas till Västervik – helt återställd. Bland de personer som överlever ett plötsligt hjärtstopp hör bestående hjärnskador till vanligheterna.

I journalen fanns kvittot på Kristinas avgörande insats.

– Det finaste betyget är att Janne lever, men det betyder oerhört mycket att han hade överlevt tack vare adekvat HLR, som stod skrivet. Jag vill också hylla all vård som Janne fått och det stöd vi fick som anhöriga, säger Kristina Alsér.

Kristina Alsér, tidigare landshövding i Kronobergs län, har utnämnts till vinnare av priset Årets hjärt-lungräddare som är instiftat av Riksförbundet Hjärtlung.

Paret vill nu höja kunskapen för hjärtstopp, HLR och vikten av att hjärtstartare finns till hands.

– Vi har hållit i utbildningar med HLR-sjuksköterska i Vimmerby med visionen att ”hjärtsäkra” Vimmerby och Småland som turistmål.

Följ Svenska Hjältar på Facebook

Anmäl här dig till Svenska Hjältars nyhetsbrev

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sju hjältar som prisas på Svenska Hjältar-galan i december på Aftonbladet.se och i TV3.

Nominera din hjälte här nedan!