Han fixar mat till alla som behöver

Uppdaterad 2015-06-01 | Publicerad 2015-05-30

Lasse var arbetslös när han fick idén att ge bröd till utsatta - nu gör han det på heltid

Lasse Wennman kom över sex säckar bröd från butiker och bagerier. Då åkte han ut till ett utsatt bostadsområde i Gävle för att hjälpa. Nu - tre år senare - har han som yrke att hjälpa de som inte har någon mat. ”Varje gång jag ser hopp och tacksamhet i en människas ögon känner jag att det jag gör är viktigt”, säger han.

Lasse Wennman var arbetslös när han startade Matakuten.

Varje dag delar han ut bröd och mat från olika ­butiker och bagerier till hundratals behövande.

- Varje gång jag ser hopp och tacksamhet i en ­människas ögon känner jag att det jag gör är ­viktigt.

Lasse Wennman, som ­tidigare jobbat med missbrukare och socialt utsatta, var arbetslös när han för tre år sedan fick en idé om att hjälpa.

Blev kö direkt

Ingivelsen kom när han fick sex säckar bröd från ­butiker och bagerier som skulle kastas.

- Jag åkte ut till ett utsatt bostadsområde i Gävle och delade ut brödet. Det blev direkt en lång kö med människor, vissa grät av glädje.

Han tänkte på hur mycket överblivet bröd som slängs varje dag bara för att det inte­ kan säljas.

- Många organisationer jobbar med att hjälpa missbrukare men jag ville ­göra någonting för alla männi­skor som har tomt i plån­boken halva månaden. Den gruppen är ju så mycket större.

Behövande visade sig vara­ allt ifrån pensionärer och ensamstående mammor till stora familjer och papperslösa flyktingar plus alla EU-immigranter som finns i Gävle.

- Med tanke på allt vi vet om barnfattigdom blev min vision att inte ett enda barn skulle behöva gå till skolan utan att äta frukost. Att bli mätt i magen är fundamentalt, säger han.

Fick en anställning

Matbutiker och ­bagerier hakade på och skänkte mängder av bröd till Lasse som snart blev känd som Mat­akuten när han dagligen började be­söka de olika stadsdelarna.

Från början körde han ut brödet i sin privata bil men snart räckte den inte till.

- Då fick jag en större bil och bensin betald av ett ­lokalt bilföretag som gillade min idé.

Snart blev verksamheten så omfattande att Lasse, som var arbetssökande, kände sig tvingad att lägga ner.

Då hände något han inte räknade med. Han blev ­anställd av Gästrike Återvinnare för att fortsätta sitt arbete med Matakuten.

- De jobbar ju för att återvinna hela näringskedjan och jag är spetsen på den pyramiden. Vi gör nytta samtidigt som det minskar sopberget.

Så småningom fick Lasse även matlådor och färdiga baguetter från restauranger som delades ut för att mätta hungriga magar. I dag når Matakuten mellan 300 och 500 behövande i veckan.

- Jag brinner för att hjälpa och att göra människor glada. Jag känner mig så rörd och stolt över att få ­vara med om det här, säger han.

Har expanderat

I början av sin verk­samhet drömde Lasse om en bil för att köra ut maten och en lön för att kunna ­leva på det.

Nyligen fick Matakuten dessutom överta en lokal, och hyran för det första året är betald av Svenska kyrkan och är rök- och drogfri.

Nu väller det in bröd, mat och kläder som ska delas ut till behövande.

- Vi har öppet fyra dagar i veckan och ska ge akut hjälp med matkassar och kläder.

På väggarna i lokalen hänger kartor från olika ­delar av världen med en speciell tanke: Att alla är välkomna oavsett var man kommer ifrån.

- Vi tillhör alla samma värld och har samma värde. Om någon kommer in och inte kan språket kan de ­peka på kartan och då får vi kontakt. De som kommer hit ska inte bara få en kasse mat i handen utan också bli ­sedda.

Veckans hjälte

Vem: Lasse Wennman, 57, Gävle.

Varför: Han startade helt ideellt Matakuten för tre år sedan där han delade ut bröd som affärer och bagerier annars skulle slänga eftersom det var kort datum.

Följ ämnen i artikeln