Svenska hjältar

PRESENTERAS AV

Här gör Linnéa Claeson programledardebut – för att lyfta andra

Svenska hjältar-galan ikväll kl 20.00

avAngelica Öhagen

Publicerad:
Uppdaterad:

I kväll sänds Svenska hjältar-galan där Linnéa Claeson gör debut som programledare.
Vid sin sida har hon Peter Settman, som sänder galan för andra gången.
Svenska hjältar-galan är en av årets bästa kvällar och hjältarna som vi lyfter fram är helt fantastiska, säger Linnéa Claeson.

Det var lätt för Linnéa Claeson att tacka ja till att leda Svenska Hjältar-galan, som sänds ikväll klockan 20.00 på TV3, Aftonbladet, Viaplay och Viafree.

– Det här är den finaste och varmaste galan och det är helt fantastiskt att få vara med och lyfta fram de här personerna som gjort så imponerande saker, säger Linnéa Claesson.

Peter Settman är utöver programledare även ordförande för Svenska Hjältar-juryn, vilket innebär att han arbetar med Svenska hjältar året runt.

– Vi i juryn har ju suttit i långa samtal och diskuterat de olika nomineringarna. Det är ett väldigt svårt jobb och vi är som den mest avancerade bostadsrättsföreningen där alla tar det på fullt allvar, säger han.

Foto: LOTTE FERNVALL

På kvällens gala hyllas hjältar i sju olika kategorier. Det är helt vanliga människor som gjort insatser utöver det vanliga för att på olika sätt hjälpa sina medmänniskor.

– Vissa av de här berättelserna som vi får höra om och se ikväll är precis som på film, fast det har hänt på riktigt, säger Linnéa Claeson.

”Går igång på alla cylindrar”

När programledarduon är med i Aftonbladet Morgon berättar hon om Årets ungomshjälte Linnéa Karhula, 15, som gjort starkt intryck på henne.

– Först använde hon karate för att avstyra ett knivbråk och sen gjorde hon HLR för att rädda sina vänner. Det är helt fantastiskt.

Peter Settman lyfter Årets vårdhjälte Gita Rajan som en av personerna som imponerat starkt på honom.

– Hon driver en organisation som heter Wonsa där hon med en speciell metod hjälper personer som utsatts för sexuellt våld att komma över det. Alla hjältarna gör fantastiska insatser men just det hon gör är ett hjältedåd som går att sprida, genom metoden. Och hon är så dedikerad och ägnar hela sin fritid för att kunna finanseriar verksamheten, säger Peter Settman och fortsätter:

– Jag går igång på alla cylindrar av det här.

Varför ska man titta på galan ikväll?

– För att det här är på riktigt. Ni kommer att få se helt vanliga människor som gör fantastiska saker. De är verkligen hjältar på riktigt.

Linnéa Claeson instämmer.

– Man ska titta på galan för att få inspiration och hopp om att det går att förändra situationer i ens vardag och göra världen bättre. Just nu är det väldigt mörkt ute och mycket negativa nyheter som når oss. Att få höra om alla hjältars insatser för att allt känns ljusare, säger Linnéa Claeson.

Svenska Hjältar-galan sänds på Aftonlbadet.se, TV3, Viafree och Viaplay den 18 december kl 20:00. Följ hur kändisarna anländer på blå mattan från kl 19.45 på Aftonbladet.

Här är årets alla Svenska Hjältar 2019 00:41

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sju hjältar som prisas på Svenska Hjältar-galan i december på Aftonbladet.se och i TV3.

Nominera din hjälte här nedan!

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Gita Rajan

Cirkus

TV3

Viaplay