PRESENTERAS AV

Man fick hjärtstopp – nu hyllas gänget som räddade honom

avMiriam Bratt

Foto: Bertil Enevåg Ericson / TT / TT NYHETSBYRÅN

När en man fick hjärtstopp mitt på vägen i Örebro i fredags så kom snabbt flera personer till platsen för att hjälpa till.

Tack vare insatsen förenklades arbetet för ambulans och polis som sedan kom till platsen.

”Tack för det ni gjorde”, skriver polisen i ett känslosamt inlägg på Facebook.

”INGEN tog upp sin mobiltelefon för att fotografera eller filma. INGEN ställde sig i vägen för ambulans och polis. Vi vet ännu inte hur det kommer att gå men tack vare dessa människor finns hoppet kvar”, så skriver polisen från ÖrebroFacebook.

Inlägget handlar om en händelse under fredagen då en bilförare plötsligt stannade mitt i vägen efter att ha fått hjärtstopp. Efter händelsen hade en medpassagerare i panik gått ur bilen för att vinka till sig hjälp. Den första bilen som körde förbi stannade.

Larmade SOS

Killen som stannade larmade 112 och gick till mannen som drabbats av hjärtstopp samtidigt som passageraren fick stopp på ytterligare tre bilar.

Alla som stannade för att hjälpa till samarbetade sedan för att få ut den sjuke mannen ur sin bil och påbörja hjärt-lungräddning med stöd i telefonen från en SOS-operatör. Vissa hämtade filtar, andra skyddade mannen från den starka solen.

Nu hyllar polisen räddningsgänget som fortsatte att stötta hjälpa till även när ambulans.

”Arbetet som gjordes innan mannen kom till sjukhuset var så pass bra att personalen lyckades få tillbaka mannens puls”, skriver polisen.

Polisen hyllar de som hjälpte till

De berättar också att gängets insats förenklade polisarbetet.

”När vi som poliser kom till platsen kunde vi enkelt fokusera på att hålla trafik borta och på att ta upp viktiga uppgifter.”

Nu sprids polisens hyllning på sociala medier.

ARTIKELN HANDLAR OM