Ebba har ordnat skolor åt hundratals fattiga barn

Uppdaterad 2019-08-20 | Publicerad 2017-12-24

Ebba Lövenskiold njöt i en solstol på ena sidan ön. På den andra slog jordbävningen till och ödelade Haiti.

Det blev början på en kamp för hundratals fattiga barns skolgång.

– De finns i mina tankar hela tiden, säger hon.

Jordbävningen 2010 förändrade Ebba Lövenskiolds liv. Från en glamorös tillvaro som journalist i New York, med kändisintervjuer i lyxiga sviter, till att bygga skolor åt fattiga barn i Dominikanska republiken.

– Det blev en sådan kontrast mellan vårt turistliv och Haiti på andra sidan ön, där massor av människor dog i katastrofen. Jag ville göra något.

Byggt tre skolor

Genom sin stiftelse ”Together for better” samlar i dag Ebba Lövenskiold, 40, in pengar från privatpersoner och företag. Hittills är resultatet tre uppbyggda skolor. 800 barn mellan 3 och 9 år har fått hjälp med sin skolgång.

För flickor är det extra svårt att klara skolan:

– När de kommer hem måste de ofta städa, laga mat och ta hand om sina småsyskon. Först på kvällen kan de göra sina läxor – de har det mycket tuffare än pojkarna. Resultatet är att de kommer efter i skolan. Dessutom förväntas de gifta sig tidigt. Att som flicka gå vidare till universitetet är därför svårt.

Ebba får tårar i ögonen flera gånger under intervjun, när hon tänker på kontrasten mot det trygga livet i Sverige. När hon var på plats i höstas delade hon ut utbildningsmaterial för ett helt år till 300 barn. Samtidigt hotade orkanerna Irma och Maria att dra in.

Taket blåste av

– Vi flyttade så mycket saker vi kunde till ett orkansäkert hus dagarna innan. Taket på en skola blåste av helt sedan, och allt inomhus förstördes, berättar hon och visar en bild på förödelsen.

– Men en timme norrut drabbades stora områden mycket värre.

Hon hyllar föreståndaren för den skola som hon stödjer kontinuerligt:

– Hon är en helt fantastisk eldsjäl. När taket var borta fortsatte hon att utbilda barnen på en annan plats så gott det gick så länge. Hon har blivit en nära vän.

Hur har du tagits emot av lokalbefolkningen?

– I början var det med viss skepsis: ”Hur länge ska hon vara här? Snart åker hon hem till en helt annan värld.” Nu förstår de att jag återkommer, jag möts av så mycket kärlek och värme. Och när jag är hemma i Sverige har vi regelbunden kontakt.

Varit där långa perioder

Från början var planen en enstaka insamling till papperslösa barn som inte har tillgång till skola. Men Ebba – och även hennes familj – har tillbringat långa perioder i Dominikanska republiken. Hemma i lägenheten i centrala Stockholm har hon barnen och lärarna i tankarna.

Ebba var på semester i Dominikanska republiken när den stora jordbävningen inträffade.

– Man kan se en katastrof och fattiga områden på tv, och så byter man kanal och glömmer. Men när du har de här människornas nummer i din mobil, när du suttit i skjulen de bor i, så stannar det kvar. När man inser att man faktiskt kan göra skillnad - för mig har det skapat ett väldigt driv att fortsätta.

Hur har du förändrats av ditt arbete?

– Jag har blivit väldigt ödmjuk inför livet och saker vi tar för självklara. Att vara i de fattiga delarna av Dominikanska republiken är en ständig påminnelse om hur skört livet är.

– Samtidigt har jag blivit mer hårdhudad. Detta att hela tiden möta barn som tidigt farit illa, fick mig att bryta ihop i början. Men med tiden har jag lärt mig att hantera de känslorna, och i stället använda dem för att hjälpa barnen.

Följ Svenska Hjältar på Instagram!

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sju hjältar som prisas på Svenska Hjältar-galan i december på Aftonbladet.se och i TV3.

Nominera din hjälte här nedan!