Tar med äldre på cykeltur: ”Alla har rätt att känna vinden i håret”

Grät av lycka när hon fick se vårblommorna

Uppdaterad 2020-01-13 | Publicerad 2019-04-14

Frivilliga tar med äldre på cykelturer för att de ska få komma ut i friska luften och bryta vardagstristessen.

– Det är deras rättighet att få känna vinden i håret, och det är vår skyldighet att ge dem det, säger Kate Ohlsson, ordförande för ”Cykla utan ålder Sverige”.

När Kate Ohlsson blev arbetslös i början av 2016 läste hon om Föreningen ”Cykla utan ålder Sverige”, ett initiativ där frivilliga tar med äldre på cykelturer med en så kallad Christianacykel. Hon anmälde sig och blev redan efter första turen helt såld på konceptet, något 24Blekinge var först att rapportera om.

– Man kommer ut på äldreboenden och trots att man ser att de har det bra så flyter deras vardag ihop. De behöver något att se fram emot som bryter vardagen och det är just det vi gör, säger Kate Ohlsson som nu är ordförande för organisationen.

”Speciellt att få komma ut i friska luften”

En gång i veckan kommer frivilliga från organisationen till olika äldreboende för att ta med de äldre ut på en cykeltur. Är det kallt ute bäddas de ner med varma filtar och täcken. Kate Ohlson berättar att de brukar komma tillbaka med rosiga kinder, ivriga att berätta för andra på boendet vad de har sett ute i parken eller på stranden under sina turer.

– Alla har rätt att få känna vinden i håret. Det är inte samma sak om man sätter sin mamma i en bil. Det är något speciellt med att komma ut på det sättet. Att höra fåglarna kvittra, känna doften av blommorna. Det är en rättighet och det är en skyldighet att ge det till våra äldre.

Grät av lycka när hon fick se tulpanerna

Kate Ohlson minns särskilt en cykeltur med en äldre dam. Hon såg att det rann från damens ögon och stannade för att hjälpa henne att torka lite.

– Men det var ju glädjetårar. Hon började gråta när hon såg vårblommorna. Hon sa att hon hade läst om de fantastiska tulpanerna i tidningen men trodde aldrig att hon skulle få se dem i verkligheten. Hon fortsätter:

– Då tänkte jag: Du är ju med och betalar skatt, klart att du ska få se blommorna i verkligheten.

Kate Ohlsson menar att dessa cykelturer betyder otroligt mycket för de äldre.

”Beroende av att se deras glädje”

– När vi är ute och cyklar så stannar folk och pratar, vinkar och ler. Sätter du samma person i en rullstol är det ingen som stannar. De har varit med och byggt upp samhället och de vill ju också komma ut och se hur stan växer.

Projektet startades av Kalle Albjär 2012 och finns i dag i 13 kommuner i Sverige. Kate Ohlsson berättar att det har varit svårt att nå ut till folk som vill engagera sig och bli det som de kallar för cykelpilot. Hon uppmanar folk att gå med:

– Man blir beroende av att få se deras glädje och lycka. Vi behöver fler eldsjälar.

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sju hjältar som prisas på Svenska Hjältar-galan i december på Aftonbladet.se och i TV3.

Nominera din hjälte här nedan!

Följ ämnen i artikeln