Valpen Maleah stals vid busshållplatsen – nu har hon kommit hem

avEneida Berisha

När ungdomarna kom fram och kallade Someyahs valp Maleah för ”gullig” kunde hon aldrig ana att de var ute efter att stjäla henne. Hon lyckades inte komma ikapp tjuvarna – men efter stort engagemang på sociala medier har Maleah nu fått komma hem.

– Det var en sån lättnad för mig och min familj, säger Someyah.

I söndags var 17-åriga Someyah och hennes kompis ute med hunden Maleah när flickorna utsattes för en brutal stöld. De satt och väntade på bussen mot Kallhäll när tre okända ungdomar närmar sig dem.

– En av tjejerna lutar sig fram över oss och säger ”vilken gullig hund”, berättar Someyah för Aftonbladet.

Someyah tänkte inte på det särskilt mycket eftersom att hennes valp brukar få komplimanger. Efter det försvinner ungdomarna men sedan återvänder de och hoppar på samma buss. När hon och kompisen hoppar av bussen – följer ungdomarna efter.

– Nästan ingen brukar gå av där vi går av, så jag tänkte att det var lite konstigt. Särskilt eftersom de väntade på att vi skulle hoppa av först, säger Someyah.

1 av 2 | Foto: PRIVAT.
Somayeh mådde dåligt efter händelsen.

”Jag förstod inte vad som hände”

När Someyah och kompisen stannar till för att låta Maleah kissa – hoppar ungdomarna på dem.

– En av tjejerna kommer och håller i mig bakifrån samtidigt som killen hoppar på min kompis, säger Someyah.

Someyah puttas ned i diket och efter det ser hon inte så mycket av vad som händer. Tjejen stampar på henne och Someyah försöker skydda ansiktet så gott det går.

– Jag bara frös till, jag förstod inte vad som hände, säger hon.

Hon hör att Maleahs skrik blir mer avlägset och ser hur den rosa selen försvinner från hennes ögonvrå. Hon tar sig upp och springer efter dem – i hela 45 minuter.

– Jag skriker gråtandes ”ge tillbaka min hund” och försöker ta kort på dem samtidigt, säger hon.

Someyah halkar på en träplanka och tappar bort ungdomsgänget. Under tiden har kompisen ringt polisen och Someyah anmäler stölden och misshandeln.

Foto: PRIVAT.
Dagen därpå kunde Someyah och hennes bror hämta upp valpen hos ett äldre par som sett Maleah.

”Kunde varken äta eller sova”

Tiden efteråt var tuff för Someyah.

– Jag kunde varken äta eller sova. När adrenalinet försvann ur kroppen fick jag så ont i kroppen. Jag har ont i ryggen, nacken och haft migrän sen dess, berättar Someyah.

En kompis till henne la ut en efterlysning på Facebook som fick stort gensvar. Den delades över tretusen gånger och dagen efter försvinnandet fick de bilder skickade till sig från främlingar som sett Maleah.

– Ungdomarna hade släppt ut henne vid en skog utanför Sigtuna, ungefär fyra mil bort, och hon har sprungit runt hela natten tills det här äldre paret hittade henne, säger hon.

Enligt veterinären har Maleah inte åsamkats några större fysiska skador men Someyah berättar om de psykiska skadorna valpen har.

– Hon har ju varit väldigt rädd och stressad under den här tiden. Hon börjar bli bättre men skräms av vissa ljud och hoppar till exempel upp när hon hör dörrar smälla.

Rubricerat som rån

Maleah som är en American bully-ras är enligt Someyah populär bland ungdomar. Hon vet fortfarande inte varför personerna stal henne men hon tror inte att det var för att sälja henne.

– Jag vill veta vilka de är och hoppas att polisen hittar dem. Det verkade spontant så jag har inte känslan av att det var planerat, men jag vet faktiskt inte.

Polisen i Järfälla rubricerar händelsen som rån.

– En polispatrull kom till platsen och sökte i närområdet efter hunden och personerna som man har fått signalement på, säger Tobias Becker, förundersökningsledare vid polisen i Järfälla, till DN som skrivit om händelsen.

– Det viktigaste för oss var att få tillbaka henne och det har vi fått. Det var en sån lättnad för mig och min familj när vi kunde hämta upp henne, säger Someyah.

ARTIKELN HANDLAR OM

Hundar

Brott

Stockholm

Järfälla