PRESENTERAS AV

Annika söker hjälten – som hjälpte dementa mamman

1 av 3

avMalin Wigen

SVENSKA HJÄLTAR

Annika Anderssons dementa 91-åriga mamma lämnade sitt boende och gick ut i den kyliga natten – iklädd endast nattlinne och tofflor.
Nu söker Annika en hittills okänd hjälte som såg till att hon kom till rätta igen.

– Han räddade förmodligen hennes liv, säger Annika Andersson.

Natten mot söndagen, vid 01-tiden, gick Annika Anderssons dementa 91-åriga mamma ut från sitt boende i Tierp – endast iförd nattlinne, tofflor och utan sitt larm.

Som tur är såg en ung man den äldre damen. Han lånade ut sin jacka och satt med henne i två timmar. Till slut lyckades han få tag på en granne på boendet som kunde släppa in 91-åringen och hennes räddare i nöden. Tillsammans hjälptes de den äldre kvinnan i säng och grannen satte upp en lapp på kvinnans dörr så att hemtjänsten skulle få veta vad som hänt.

Även kvinnans dotter Annika Andersson fick veta om både händelsen och insatsen. Nu vill hon gärna hitta mannen som hjälpte mamman för att tacka honom.

– Det var fem minusgrader ute, hon väger 40 kilo och är en väldigt liten och späd människa. Att vara i den kylan och vara dement, det hade nog inte slutat bra. Han räddade förmodligen hennes liv.

Vill hitta hjälten

I ett Facebookinlägg efterlyser hon den unge mannen. Men trots över 2 000 delningar vet Annika fortfarande inte vem han är.

– Vi är så jättetacksamma och vill träffa honom naturligtvis. Hade han inte gjort det här så vet vi inte hur det hade slutat.

Annikas mamma bor på ett korttidsboende med ständig tillsyn.

– Vi lastar ingen för att detta hände, vem hade kunnat ana? Hon har bott där i två år och inte tenderat på att göra något dylikt.

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury åtta hjältar som prisas på Svenska Hjältar-galan i december varje år på Aftonbladet.se och i TV4.

Nominera din hjälte här nedan!

ARTIKELN HANDLAR OM