Svenska Sofia mitt i Venezuela-krisen ”Tvingas fly för överlevnad”

Uppdaterad 2019-06-26 | Publicerad 2019-03-29

Många människor riskerar att svälta ihjäl eller dö i sjukdomar i det som beskrivs som en av världens dolda kriser.

Svårt undernärda Roybert, 17, är en av tre miljoner människor på flykt från Venezuela.

Roybert var bara 17 år när han svårt sjuk korsade gränsen från Venezuela in i Colombia. Hans familj hade lyckats få ihop till en bussbiljett till gränsstaden som ett sista desperat försök att få tag på insulin och rädda hans liv.

– När han kom fram till Colombia var han så sjuk att han behövde läggas in och få intensivvård i 15 dagar, berättar Sofia Ollvid från Sverige för UNHCR som träffat honom på ett boende i Cúcuta.

Insulin är svårt att få tag på i Venezuela och för många blir situationen kritisk.

– Det chockade mig, att många av de som är kritiskt sjuka egentligen har sjukdomar som är lätta att behandla med rätt sjukvård, säger Sofia Ollvid.

Roybert bor i dag på ett skyddat boende för särskilt utsatta personer som behöver sjukvård och psykosocialt stöd.

– Han behöver fortfarande hjälp med det mesta i vardagen eftersom han fortfarande är svag efter följdsjukdomarna han drog på sig, säger Sofia Ollvid.

Jämförs med flyktingkrisen på Medelhavet

Venezuela befinner sig i en akut ekonomisk kris som slår hårt mot invånarna. Många lever i extrem fattigdom och sedan år 2014 är tre miljoner människor på flykt. FN:s migrationsorganisation (IOM) har jämfört omfattningen av flyktingkrisen med den på Medelhavet, men beskriver det som en dold kris.

– På plats är det tydligt att situationen är akut och att undernäringen blir värre och värre. Ingenting tyder på att flyktingströmmen kommer minska närmaste tiden, säger Sofia Ollvid.

Omkring 1,2 miljoner flyktingar har hittills tagit sig in i Colombia och många behöver sjukvård. Enligt uppgifter till Ekots migrationskorrespondent är var tredje patient på universitetssjukhuset i Cúcuta från Venezuela.

– Colombia har ett mycket välfungerande mottagande där alla flyktingar ges två års tillfälligt uppehållstillstånd och fri tillgång till sjukvård och utbildning, säger Sofia Ollvid.

Men situationen är påfrestande ekonomiskt för Colombia. Det finns också stora praktiska utmaningar med flyktingmottagandet.

– Nu bor flyktingarna under presenningar utomhus och det sprids sjukdomar och övergrepp sker. Barnen är särskilt utsatta, säger Sofia Ollvid.

Sofia Ollvid från UNHCR är nyss hemkommen från staden Cúcuta som ligger på gränsen till Venezuela.

Många på liten yta

Varje dag kommer omkring 5 500 flyktingar över gränsövergången vid Cúcuta. Ytterligare 30 000 per dag kommer från Venezuela bara över dagen för att få tag på mat och medicin. Flera colombianer som bor nära gränsen har öppnat upp sina hem för flyktingar. En av dem är Yasmin.

– Hon och hennes familj bor i ett litet hus med två sovrum, och som mest har de haft 25 flyktingar som bott hemma hos dem, säger Sofia Ollvid.

Yasmin flydde själv från Colombia för många år sedan på grund av den väpnade konflikten. Hon levde flera år i Venezuela innan hon och hennes familj tog sig tillbaka till Colombia.

– Hon är en av flera som registrerat sig för att ta emot flyktingar och som får bidrag av UNHCR, säger Sofia Ollvid.

I huset på tre rum och kök har Yasmin och hennes familj som mest haft 25 flyktingar boende.

Papperslösa är extra utsatta

De mest utsatta flyktingarna är de som är papperslösa. Ingen vet hur många de är.

– Det handlar om personer som tidigare inte haft råd att skaffa pass. Och nu går det inte längre att få tag på pass i Venezuela, säger Sofia Ollvid.

De här personerna tar sig in i Colombia på inofficiella vägar och riskerar att rekryteras eller bli utsatta av kriminella grupper.

– En annan utmaning är att man inte får åka buss i Colombia utan pass, så de behöver gå till fots genom landet.

Många känner inte till att Colombia är kuperat med höga berg och att temperaturskillnaderna kan skilja mellan 8 och 40 grader på en dag.

– De här ofta redan undernärda personerna riskerar att fara väldigt illa under vandringen. Därför jobbar hjälporganisationer aktivt för att söka upp dem.

Svenska Hjältar samlar nu in pengar till förmån för UNHCR, FN:s flyktingorgan. Du kan rädda liv och ge människor på flykt en bättre framtid. Bli månadsgivare till Sverige för UNHCR via autogiro eller genom att SMS:a HJÄLTE till 729 30 (100 kr i månaden).

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sju hjältar som prisas på Svenska Hjältar-galan i december på Aftonbladet.se och i TV3.

Nominera din hjälte här nedan!