Hon hjälper drabbade i ”helvetet på jorden”

Jeanette samlar in kläder till flyktingar i Grekland

Uppdaterad 2019-11-12 | Publicerad 2019-11-06

MALMÖ. Flyktingkrisen är inte över – även om vi inte ser flyktingar strömma in i Sverige, förklarar 58-åriga Jeanette Schlaucher.
Vid sidan om sitt heltidsjobb som enhetschef på en myndighet samlar hon in kläder och hygienartiklar till flyktingar i Grekland.
– Jag känner ett starkt behov av att mildra nöd, säger hon.

En dag när Jeanette Schlaucher åkte till sitt jobb i Malmö såg hon flyktingar sova på golvet på centralstationen.

Det väckte något inom henne. Hon beslöt sig för att hjälpa till. Jeanette samlade in kläder, delade ut mat och erbjöd skjuts.

Det var 2015.

Nu, fyra år senare, är hon fortfarande en vardagshjälte för människor på flykt.

Även om vi i Sverige inte längre ser en strid ström av flyktingar betyder inte det att flyktingkrisen är över, förklarar hon.

– Det kommer fortfarande tusentals människor till Grekland och tusentals dör på Medelhavet. Trots att medierna har tystnat och trots att vi inte släpper in dem längre, säger Jeanette.

Jeanette Schlaucher startade frivilligorganisationen Refugee Relief tillsammans med andra volontärer. De samlar in kläder och hygienartiklar som skickas ner till Grekland.

”Helvetet på jorden”

Många fastnar på Grekland i stora flyktingläger. Ett av de mest beryktade är lägret Moria på ön Lesbos. Situationen där har beskrivits som ”helvetet på jorden” av människorättsorganisationer.

I lägret finns både män, kvinnor och barn och de sanitära förhållandena är fruktansvärda.

– Det har kapacitet för 3 000 människor men det är drygt 14 800 där nu, säger Jeanette.

Frustrationen över att flyktingkrisen fortfarande pågår - trots att vi inte ser den – fick Jeanette Schlaucher att startade frivilligorganisationen Refugee Relief tillsammans med andra volontärer.

Förutom mat så är kläder och skor ett stort bekymmer för flyktingarna. Många har bara de plagg de hade på sig dagen de flydde. Det innebär att barn och vuxna går omkring i vinterskor på sommaren eller i tunna sommarskor på vintern.

– Eftersom många kommer över Medelhavet är deras kläder dessutom blöta, säger Jeanette.

Därför satsar hon och de andra i Refugee Relief på att samla in kläder och hygienprodukter. Det är allt i från babykläder och filtar till rejäla jackor. Om några veckor är det meningen att 200 kartonger med kläder ska skickas med en container till Grekland.

Flera resor till Grekland

– Insamlingen är avslutad så nu ska vi packa ihop det. Men vi behöver fortfarande några tusen för att få ihop till frakten.

Refugee Relief samarbetar bland annat med organisationerna WeAct och Human bridge för att få ned sakerna till lägren, förklarar Jeanette.

Hon berättar att det råder en bisarr situation i Grekland. Nära flera populära semesterorterna befinner sig sjuka och utsatta flyktingar – ibland är det bara några kilometer mellan.

Jeanette och hennes man Lars-Henrik Ståhl har gjort flera resor till Grekland. Resorna betalades med egna pengar och på plats försökte de hjälpa.

Hon minns speciellt ett besök på ett förvar där människor satt inlåsta i containerliknande rum. Det var 40 grader varmt och människor led svårt. Jeanette frågade lägerchefen om de kunde hjälpa till. Han sa att de behövde fläktar.

”Min pappa var själv flykting. Han flydde från Ungern 1956 och kom sedan till Sverige. Jag tror att det har gett mig förståelse för att det kan vara svårt”, säger Jeanette Schlaucher.

Fruktansvärd situation

Egentligen var det förbjudet för besökare att gå in i förvaret. Men lägerchefen gjorde ett undantag.

– Lägerchefen bestämde sig för att släppa in oss för att kunna hjälpa till med fläktar. Situationen var så fruktansvärd.

Hon påpekar att alla kan göra något. Själv ordnade hon och några vänner nyligen en brunch. Överskottet från brunchen – 6500 kronor – har skickats till ett kafé i Athen som delar ut lunch åt flyktingar.

– De gör en lunch för sex kronor. Det innebär att vår brunch bidrar till drygt

1 000 luncher.

Var tror du din vilja att hjälpa flyktingar kommer ifrån?

– Min pappa var flykting. Han flydde från Ungern 1956 och kom sedan till Sverige. Jag tror att det har gett mig en förståelse för att det kan vara svårt.


Följ Svenska Hjältar på Facebook


Svenska Hjältar samlar nu in pengar till förmån för UNHCR, FN:s flyktingorgan. Du kan rädda liv och ge människor på flykt en bättre framtid. Bli månadsgivare till Sverige för UNHCR via autogiro eller genom att SMS:a HJÄLTE till 729 30 (100 kr i månaden).

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sju hjältar som prisas på Svenska Hjältar-galan i december på Aftonbladet.se och i TV3.

Nominera din hjälte här nedan!