PRESENTERAS AV

Årets djurhjälte Livia har dött

avEneida Berisha

Nioåriga Livia var Sveriges första sjukhushund för barn. Under sin livstid har hon gjort livet gladare för svårt sjuka barn på Akademiska sjukhuset i Uppsala och prisats som Årets djurhjälte av Aftonbladets Svenska Hjältar. Nu har hon dött.

– Jag har haft hund i hela mitt liv men Livia var något alldeles speciellt. Att ha haft henne vid min sida har varit fantastiskt, säger matte Ann Edner.

Den glada, inkännande och lurviga labradoodlen har förgyllt livet för hundratals svårt sjuka barn och kallats för ”vandrande medicin” av föräldrar. Nioåriga Livia var Sveriges första sjukhushund.

Aftonbladet träffade Livia för första gångenAkademiska sjukhuset i Uppsala, där en unik studie genomfördes för att se hur hon påverkade sjuka barns mående.

Hon lyckades charma hela Svenska Hjältars jury, som bland annat bestod av Anders Bagge och Lill Lindfors. I december 2018 fick hon priset Årets djurhjälte för sitt arbete.

1 av 4

”Hon har gjort så mycket”

Livia gick bort under Valborgsmässoafton men matte Ann Edner gick ut med beskedet på söndagen efter att hon bearbetar sorgen privat några dagar. Hon har fortfarande svårt att greppa det som hänt.

– Det är obegripligt. Det är svårt att beskriva det i ord. Jag har haft hund i hela mitt liv men Livia var något alldeles speciellt. Att ha haft henne vid min sida har varit fantastiskt.

Livia la grunden för Sjukhushundverksamheten. Ann är tacksam över att Livias barn är kvar med dem och ser nu fram emot att föra vidare Livias arv som Sveriges första sjukhushund.

– De går i hennes tasspår och nu tar de över. Hon har gjort så mycket för så många. Det viktiga i det här är att det Livia lagt grunden för får fortsätta.

ARTIKELN HANDLAR OM