Fridolin: ”Jag har undrat varför jag inte sa ifrån”

Utbildningsminister Gustav Fridolin vill utrota mobbning

Uppdaterad 2017-07-30 | Publicerad 2017-05-30

Utbildningsminister Gustav Fridolin dök upp som överraskningsgäst på Svenska Hjältars skolturné i Globen.

Han pratade om hur viktigt det är med trygghet i skolan.

– Mina högstadieår var på en skola med ganska tuff miljö.

Utbildningsminister pratade om mobbning och fick en kram av Mark Levengood.

För fler liknande artiklar − följ Svenska Hjältar på Facebook


Utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) talade nyligen på en internationell konferens mot mobbning. Mobbning var också hans tema när han mötte tusentals elever på Svenska Hjältars skolturné.

Har du själv känt dig utanför i skolan?

– Nej, men jag gick på ett högstadium som hade en ganska tuff miljö, med en del nedskärningar. Lärarna hade det stressigt. Då är det svårt att jobba mot mobbning – det handlar om att se det där som nästan bara är en antydning och att ställa den där extra frågan till eleverna.

Vad var du själv för typ i tonåren – var du lugn?

– Nja, haha, jag var nog både och... Är det inte så att man går igenom olika faser?

Var du någonsin elak mot någon annan?

– Det fanns en elev i vår högstadieklass som jag tror att vi alla i olika utsträckning var taskiga mot. Det kunde vara sådant som att den eleven blev vald sist i fotbollen och inte hamnade med någon i grupparbetena.

– Jag pratade med hen några år efteråt, om hur det blev så. Jag var inte precis med i något som kränkte, men jag har ändå funderat efteråt på varför jag inte sa ifrån. Som ung är det svårt, men det är sådant man tänker på som vuxen. Det var skönt att kunna ha den diskussionen.

Vad vill du säga till de elever som känner sig utanför, som ingen ser?

– Att det är viktigt att berätta för någon vuxen och inte lägga skulden på sig själv. Sedan är det den vuxnes jobb att agera.

Gustav Fridolin betonar de vuxnas roll i skolan. Att de ser, och att eleverna vågar anförtro sig.

Hade du själv någon hjältelärare i skolan?

– Ja, verkligen! Min klassföreståndare i 3:an till 6:an. Hon var fantastisk på att bygga relationer med alla elever och hålla ordning. Hon tog tag i saker – om det hände något såg hon det.

Vad kan ni politiker göra på riktigt för att skolan ska bli bättre på att bekämpa mobbning?

– Det är ju ett väldigt envist arbete som måste fortsätta varje dag. Alla utvärderingar visar att det är främst två saker som gäller: Att det är tillräckligt med vuxna på skolan, som har tid. Och att skolorna har rätt verktyg för att agera. Vi bygger just nuupp ett nationellt skolutvecklingsprogram. Det ska ge stöd i skolornas arbete med en tryggare skolmiljö.

Du har själv två döttrar, hur tänker du när det gäller att uppfostra dem i de här frågorna?

– De går ju i förskolan, och hur det är där är väldigt viktigt. Att man jobbar mot stereotypa könsroller, för att ha respekt för varandra och för allas integritet.

Om vi hoppar fram till vuxenvärlden, förekommer det mobbning inom politiken?

– Ja, jag tror att många av oss är oroliga över den internationella debatten. De unga som ser hur internationell politik ser ut i dag kan lätt tro att mobbning är en väg till att lyckas. Politiker talar nedsättande om varandra, till exempel utifrån kön eller om någon har funktionsnedsättning.

Är du en sådan optimist att du tror att mobbning kan försvinna helt?

– Ja, det måste man tro, säger Gustav Fridolin bestämt. Det finns skolor där igen blir mobbad, då finns det inga skäl till att det finns skolor där många blir mobbade. Det måste gå. Det finns ingen möjlighet att koncentrera sig på ett prov för den som är orolig över vad som ska hända när klockan ringer till rast.

Nu tar vi ett samlat grepp mot
mobbning